Uzakdoğu sporları yapan milli takım sporcularının stresle baş etme yöntemleri ile duygusal zeka düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the stress coping methods and emotional intelligence levels of national team athletes performing martial arts
- Tez No: 872674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜL ÇAĞLAYAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Uzakdoğu sporları, stresle baş etme, duygusal zeka, Martial arts, coping with stress, emotional intelligence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı Uzakdoğu sporları yapan milli takım sporcularının stresle baş etme yöntemleri ile duygusal zeka düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve bağımsız değişkenlere göre stresle baş etme yöntemleri ile duygusal zeka düzeyleri ölçeği puan ortalamalarının farklılaşıp farklılaşmadığının değerlendirilmesidir. Araştırmanın evrenini 2022-2023 sezonunda Karate-Do, Judo ve Taekwondo sporu yapan, bu spor dallarında milli takımda yarışan 106 birey oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi uygun örnekleme yöntemiyle oluşturulmuştur. Katılımcılar gönüllük esasına göre çalışmaya katılmışlardır. Veri toplama aracı olarak sosyo-demografik bilgi formu, Stresle Baş Etme Yöntemleri Ölçeği ve Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zeka Ölçeği kullanılmıştır. Uzakdoğu sporları yapan milli takım sporcularının stresle baş etme yöntemleri ile duygusal zeka düzeylerinin cinsiyete, yaşa, eğitim durumuna, aile yapısına ve algılanan gelir düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmadığı bulunmuştur. Katılımcıların stres ile baş etme düzeylerine göre pozitif değerlendirme, mantıksal analiz, duyguların değerlendirilmesi puanları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Katılımcıların duygularını idare edebilme düzeylerine göre, pozitif değerlendirme, mantıksal analiz, duyguların kullanımı, duyguların değerlendirilmesi ve duygusal zeka puanları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Stres ile baş etme yöntemleri ile duygusal zeka arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ve zayıf düzeyde ilişki bulunmuştur. Duygusal zeka puanı arttıkça stres ile baş etme yöntemleri puanı artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between stress coping methods and emotional intelligence levels of national team athletes playing martial arts and to evaluate whether the stress coping methods and emotional intelligence level scale average scores differ according to independent variables. The population of the research consisted of 106 individuals who practiced Karate-Do, Judo and Taekwondo and competed in the national team in these sports in 2022-2023 seasons. The sample of the research was created using the appropriate sampling method. Participants participated in the study on a voluntary basis. Socio-demographic information form, Stress Coping Methods Scale and Revised Schutte Emotional Intelligence Scale were used as data collection tools. It was found that the stress coping methods and emotional intelligence levels of national team athletes playing martial arts did not differ statistically significantly according to gender, age, educational status, family structure and perceived income level. Positive evaluation, logical analysis, and evaluation of emotions scores differ at a statistically significant level according to the participants' level of coping with stress. According to the participants' level of ability to manage their emotions, positive evaluation, logical analysis, use of emotions, evaluation of emotions and emotional intelligence scores differ at a statistically significant level. A statistically significant, positive and weak relationship was found between methods of coping with stress and emotional intelligence. As the emotional intelligence score increases, the stress coping methods score increases.