Yapı bileşeni olarak kullanılan yapı tekstillerinin biçimsel ve işlevsel analizi ve yapı bileşeni performansına etkisi
Formal and functional analysis of building textiles used as building components, and their effect on building components performance
  1. Tez No: 872690
  2. Yazar: NEVA KIRDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR GÖÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik tekstil, cam lif, karbon lif, yapı bileşeni, yapı tekstilleri, yanma, güçlendirme, koruma, yalıtım, filtreleme, örtme- taşıma- kaplama, akışkan kontrolü, fiber optik, akıllı tekstiller, Technical textile, glass fiber, carbon fiber, building component, building textiles, combustion, reinforcement, protection, insulation, filtration, containment, absorbsion, fiber optic, intelligent textiles
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Günümüz tasarım anlayışı, teknolojik olanaklar, bilgisayar destekli tasarım algoritmaları ile yeni yapı malzemelerinin sunduğu çeşitlilik ve serbestlikle şekillenmektedir. Teknik tekstiller, kompozitler, biyo, eko, nano malzemeler bu çeşitliliği oluşturan yeni ve gelişmiş yapı malzemelerindendir. Teknik tekstiller alanında gerçekleşen hızlı gelişmeye paralel olarak, jeotekstillerin ve yapı tekstillerinin çeşitlendiği ve kullanım alanlarının arttığı gözlenmektedir. Bu çeşitlenmede malzeme bilimi, mühendisliği ve üretim teknolojilerinin araştırma-geliştirme yoluyla edindiği sonuçlar kadar, tasarımcı ve kullanıcıların beklentileri ile yönlendirmeleri de rol oynamaktadır.Bu çalışmada, teknik tekstiller alanında yer alan yapı tekstillerinin kompozit formlarından hareketle, yapı bileşenlerinde biçimsel ve işlevsel kullanım alanlarını belirleyerek, yapı bileşeni performansına etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today's designing concept is being formed by technological offerings, computer aided design algorithms along with variety, flexibility and freedom, received by innovative building materials. Technical textiles, composites, bio-, eco-, nano- , materials are among those innovative and advanced building materials which generate this diversification. It is being observed that, parallel with rapid developments on technical textiles field, geotextiles and building materials have gained variety and their application fields have increased.Expectations and directions of designers and users act as much part in this diversification as the results that have been achieved through research and development in material science, engineering and production technologies.This thesis is aimed on building textiles within technical textiles field. The objective of the research is examining the effects of building textiles on building components performance, through analysis of their formal and functional application areas in building components.