1156 numaralı 1313-1316/1895-1898 tarihli Düzce Şer'iyye Sicili (Metin ve tahlil)
Düzce Shar'iyya Registry numbered 1156 dated 1313-1316/1895-1898 (Text and analysis)
  1. Tez No: 872691
  2. Yazar: FATİH LERMİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Düzce şer'iyye sicili, Kadı, Dava, Vekâlet, Toplum, Düzce shar'iyya register, Judge, Lawsuit, Attorney, Society
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Şer'iyye Sicilleri, Osmanlı devleti döneminde kadılar tarafından tutulan hukukî ve idarî hususlarla ilgili kayıt defterleridir. Büyük bir kısmı kadıların görmüş olduğu dava kayıtlarını da içeren bu defterler, Osmanlı toplumunun gündelik yaşamına, sosyal ve ekonomik yapısına, hukuk sistemine dair önemli bilgiler içerirler. Bu bağlamda Düzce Şer'iyye Sicilleri de yerel tarih çalışmaları için önemli katkılar sunma potansiyeline sahiptirler. Bugüne kadar yeterli derecede ilgiye mazhar olmamış olan 33 adet Düzce Şer'iyye Sicili'nden sadece 1153 ve 1165 numaralı Siciller yüksek lisans tezi olarak incelenmiştir. Bu çalışmada, Kastamonu vilayeti Bolu sancağı Düzce kazasında vazife yapan kadı nâibi tarafından tutulan 1313-1316/1895-1898 yıllarıyla ilgili 1156 numaralı Şer'iyye Sicili ele alınmış, dönemin Düzce'sine dair vermiş olduğu bilgiler tespit edilmiştir. 1156 numaralı Sicil içerisinde emlak, arazi, miras, tereke, nafaka, mehir, nikâh, boşanma, alacak ve borç gibi konularda açılmış ya da açılacak davalarda vekil/avukat tayinine dair 105 kayıt yer almaktadır. Bu kayıtlar içinde yer alan malumat üzerinden 1895-1898 Düzce'sinin mahalleleri, köyleri ve idarî yapısı, şahıslar, isimler ve ünvanlar bağlamında dinî ve kültürel durumu ve Düzce'ye yapılan göçlerin menşei ve Düzce'deki yerleşim bilimleri ale alınmaya çalışılmıştır. Düzce Şer'iyye Sicillerinin içeriğine ve konularına dair bir tahminde bulunmaya imkân veren bu çalışma, aynı zamanda gelecek çalışmalar için de bir rehber olma iddiasındadır.
Özet (Çeviri)
Shar'iyya Registers are registers regarding legal and administrative matters written by judges during the Ottoman Empire. These registers, most of which contain records of lawsuits heard by judges, contain important information about the daily life, social and economic structure, and legal system of the Ottoman society. In this context, Düzce Shar'iyya Registers also have the potential to make important contributions to local history studies. Only the Register numbered 1153 and 1165 of the 33 Düzce Shar'iyya Registers, which have not received sufficient attention to date, were examined as a master's thesis. In this study, the Shar'iyya Register numbered 1156, related to the years 1313-1316/1895-1898, written by the deputy judge who served in Düzce district of Bolu sanjak of Kastamonu province, was discussed and detected the information it gave about Düzce of the period was determined. In the Registry numbered 1156, there are 105 records regarding the appointment of attorneys/lawyers in cases that have been filed or will be opened on issues such as real estate, land, inheritance, alimony, dowry, marriage, divorce, receivables and debts. Based on the information contained in these records, the neighborhoods, villages and administrative structure of Düzce between 1895 and 1898, the religious and cultural situation in the context of individuals, names and titles, the places of origin of the migrations to Düzce and the settlement sciences in Düzce were tried to be discussed. This study, which allows making predictions about the content and subjects of Düzce Sharia Registers, also claims to be a guide for future studies.