Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde perakende zincir marketlerde müşteri memnuniyetinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of customer satisfaction at retail chain companies in Süleymanpaşa, Tekirdağ
- Tez No: 872725
 - Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜREL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Müşteri Memnuniyeti, Perakende, Tekirdağ, Zincir Market, Chain Market, Customer Satisfaction, Retail, Tekirdağ
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında perakende zincir marketlerden alışveriş yapan müşterilerin demografik özellikleri ile müşteri memnuniyeti ilişkisi analiz edilmiştir. Çalışmanın Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesinde yapılmasının nedeni; kültürel durumu ve tüketim potansiyeli ile İstanbul metropolüne yakınlığı nedeniyle nüfusunun yeni tüketim alışkanlıklarına daha kolay uyum sağladığı Süleymanpaşa ilçesinin, son yıllarda zincir marketlerin hızlı bir şekilde yayılması ile birlikte geleneksel perakende işletmelerinin sayısında hızla düşüşlerin yaşandığı bir bölge olmasıdır. Çalışmanın amacı, Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesinde yaşamakta olan bireylerin, organize zincir market niteliğindeki gıda perakendecisi işletmelerin uygulamalarından memnuniyet derecelerinin ortaya konmasıdır. Çalışma toplam 384 bireyle yüz yüze anket tekniği uygulanarak yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular katılımcıların; yaş, cinsiyet, medeni hâl, eğitim seviyesi, meslek ve aylık net gelir seviyesi parametrelerine göre düzenlenmiştir. Özelliklere ilişkin tanımlayıcı istatistikler hesaplanarak aralarındaki ilişkiler ortaya konmuştur. Yapılan istatistiksel analizlerin sonucunda perakende zincir market uygulamalarını oluşturan beş faktörün müşterilerin demografik özelliklerine bağlı olarak müşteri memnuniyetini belirlediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the relationship between the demographic characteristics of customer shopping at retail chain markets and customer satisfaction was analyzed. The reason fort he study being conducted in Süleymanpaşa distrcit of Tekirdağ province; Süleymanpaşa distrcit, where the population adapts more easily to new consumption habits due to its cultural situation and consumption potential and its proximity to the Istanbul metropolis, is a region where the number of traditional retail businesses has rapidly decreased with the rapid spread of chain markets in recent years. The aim of the study is to reveal the satisfaction level of individuals living in Süleymanpaşa district of Tekirdağ province with the practices of food retailers, which are organized chain markets. The study was conducted using face-to-face survey technique with a total of 384 individuals. The findings obtained from the study were; It is arranged according to the parameters of age, gender, martial status, education level, profession and monthly net income level. Descriptive statistics for the features were calculated and the relationships betwwn them were revealed. As a result of the statistical analysis, it was determined that five factors that constitute retail chain market applications determine customer satisfaction depending on the demographic characteristics of the customers.