Bir eğitim araştırma hastanesinde yataklı servislerde takip edilen COVİD-19 hastalarının maliyet analizi ve maliyeti etkileyenfaktörlerin değerlendirilmesi
Cost analysis and evaluation of factors affecting cost of COVID-19 patients followed up in inpatient services in a training and research hospital in Turkey
  1. Tez No: 872832
  2. Yazar: ARTUN ONUKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH KAAN SÖZMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ekonomi, Halk Sağlığı, Economics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: SARS-COV-2, COVID-19, hastane maliyetleri, hastalık maliyet analizi çalışmaları, doğrudan tıbbi maliyetler, SARS-COV-2, COVID-19, hospital costs, cost of illness study, direct medical costs
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
SARS-CoV-2 kaynaklı COVID-19 salgını, ulusal ve küresel ölçekte önemli derecede sosyal ve ekonomik yük oluşturmaktadır. Hastalık maliyet analizi çalışmaları, bu gibi durumlarda oluşan ekonomik etkilerin değerlendirmesini yaparak karar vericilere yardımcı olmakta, kısıtlı olan kaynakların doğru kullanılmasında yol gösterici olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bir eğitim araştırma hastanesinde yataklı servislerde takip edilen COVID-19 hastalarının doğrudan tıbbi maliyetlerini ve bu maliyetleri etkileyen faktörleri incelemektir. Bu çalışma, Sosyal Güvenlik Kurumu perspektifinden, aşağıdan-yukarıya maliyetlendirme yöntemiyle, retrospektif olarak yapılmıştır. İKÇÜ Atatürk EAH'de COVID-19 tanısı ile yatarak tedavi gören 289 hastanın klinik ve maliyet verileri geleneksel istatistiksel yöntemlerin yanı sıra genelleştirilmiş doğrusal modelleme yöntemi vasıtası ile analiz edilmiştir. Ortalama kişi başı toplam hastane maliyeti 9.748,19 TL (1.437,78 USD, 4.619,99 int$), ortalama kişi başı günlük hastane maliyeti ise 671,60 TL (99,05 USD, 318,29 int$) olarak tespit edilmiştir. Maliyetlerin önemli bir kısmını yataklı servis maliyetlerinin oluşturduğu, bunu yoğun bakım ünitesine ait maliyetlerin izlediği tespit edilmiştir. Maliyetler sağlık bakım hizmetlerinin alt gruplarına göre kategorize edildiğinde ise yatak ücretlerinin ilk sırada olduğu, sırasıyla laboratuvar maliyetleri ve ilaç maliyetlerinin yatak ücretlerini takip ettiği tespit edilmiştir. Yatış gün sayısı, yoğun bakım ünitesinde yatış öyküsü, komorbidite varlığı, hipoksi, dispne varlığı ve serum D-dimer yüksekliği gibi durumların yüksek doğrudan tıbbi maliyetler ile ilişkili olduğu, sigara kullanımını bırakmış olma durumunun ise düşük maliyet ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında yapılacak kronik hastalık takipleri ve tütün kontrolü gibi çalışmaların, ortaya çıkabilecek salgın hastalıklarda sağlık sistemi üzerindeki ekonomik etkiyi azaltabileceği görülmektedir. Bu kapsamda ülkemizde ve dünyada koruyucu sağlık hizmetlerinin desteklenmesi gerekliliği öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 pandemic caused by SARS-CoV-2 virus poses a significant social and economic burden on a national and global scale. Disease cost analysis studies help decision makers by evaluating the economic impacts of such situations and guiding through optimal usage of limited resources. The aim of this study is to examine the direct medical costs related to COVID-19 patients followed in inpatient wards in a training and research hospital and the factors affecting these costs. This study was conducted retrospectively from the perspective of the Social Security Institution, using the bottom-up costing method. Clinical and cost data of 289 patients who received inpatient treatment with a diagnosis of COVID-19 at Izmir Kâtip Celebi University Atatürk Training and Research Hospital were analyzed using the generalized linear modeling method as well as traditional statistical methods. In this study, the average total hospital cost per person was determined as 9,748.19 TL (1,437.78 USD, 4,619.99 int$), and the average daily hospital cost per person was determined as 671.60 TL (99.05 USD, 318.29 int$). A significant portion of the costs consisted of inpatient ward costs, followed by the costs of the intensive care unit. When the costs were categorized according to subgroups of health care services, it was determined that bed fees came first, followed by laboratory costs and drug costs, respectively. In this study, it has been determined that conditions such as the number of days of hospitalization, history of intensive care unit stay, presence of comorbidities, hypoxia, dyspnea, and high serum D-dimer levels are associated with high direct medical costs, while being ex-smoker (history of quitting smoking) is associated with low costs. Chronic disease follow-up and tobacco control programs within the scope of preventive health services can reduce the economic impact on the health system in case of epidemic or pandemic diseases that may arise. In this context, the need to support preventive health services in our country and in the world comes to the fore.