Son 5 yılda Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran gebelerde Hepatit B(HBV),Hepatit C (HCV) ve insan immün yetmezlik virüsü(HIV) seroprevelanslarının yıllara göre dağılımının incelenmesi
Investigation of the Hepatitis B (HBV), Hepatitis C (HCV) and human immune deficiency virus (HIV) seroprevelances distribution by years in pregnant women applicable to Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital in the last 5 years
  1. Tez No: 872852
  2. Yazar: MUSTAFA FATİH KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KIYAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Seroprevelans, Hepatit B, Hepatit C, HIV, Seroprevalence, Hepatitis B, Hepatitis C, HIV
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Amaç: 2018 ve 2023 yılları arasında kliniğimize başvuran gebe hasta popülasyonunda Hepatit B(HBV), Hepatit C(HCV) ve İnsan İmmun Yetmezlik Virüsü(HIV) seroprevelanslarının yıllara göre dağılımını incelemek ve literatüre katkı sağlamak Materyal ve Metod: Bu retrospektif çalışmamızda 1 Ekim 2018- 1 Ekim 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran 18-45 yaş arası Hepatit B yüzey antijen (HBsAg), Hepatit C virüs antikoru (Anti-HCV) ve HIV antikoru (Anti-HIV) sonuçları pozitif olarak değerlendirilen , takiplerinde ek medikal problemi olmayan ve dosya tarama çalışmalarında bilgilerine net olarak ulaşılabilen gebe kadınlar dahil edilmiştir.Hastalarla ilgili bilgilere hastane elektronik veri ortamından ve hasta ve dosyalarından ulaşılmıştır.Eliza testi için HBsAg Qual II (Abbott Architect),anti HIV (Abbott Architect) ve anti-HCV II (Abbott Architect) kitleri kullanılmıştır.Anti-HIV reaktivitesi olan hastalara yapılan Line Immunassay doğrulama testi sonuçlarına hastane kayıtlarından ulaşılmıştır.Elde edilen veriler öncelikle çalışmaya alınan tüm gebeler için değerlendirilmiştir.Toplam hasta sayısı ve serum örneklerinden çalışılan sonuçlar neticesinde ortaya çıkan seropozitiflik oranları her yıl için ayrı ayrı değerlendirilmiş ve karşılaştırılmıştır. Bulgular:Bu çalışmada, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne son beş yılda başvuran gebelerde Hepatit B (HBV), Hepatit C (HCV) ve İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) seroprevalanslarının yıllara göre dağılımı incelenmiştir. Toplam 20,446 hastadan oluşan veri setinde, HBsAg pozitifliği %1,44, Anti-HCV pozitifliği %0,31 ve Anti-HIV pozitifliği ise %0,10 olarak belirlenmiştir. HBsAg pozitifliğinin yıllara göre dağılımı incelendiğinde, en yüksek pozitiflik oranı 2018 yılında %1,54 iken, en düşük oran 2023 yılında saptanmıştır. Yıllara göre dağılım oranları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,998; p>0,05). Anti-HCV pozitifliğinin yıllara göre dağılımı incelendiğinde, en yüksek pozitiflik oranı %0,41 ile 2020 yılında tespit edilmiştir. Yıllara göre dağılım oranları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p=0,889; p>0,05). Anti-HIV pozitifliği ise yıllara göre değişkenlik göstermiştir. En yüksek pozitiflik oranı %0,12 ile 2021 yılında saptanırken, 2018 ve 2020 yıllarında hiçbir hastada Anti-HIV pozitifliğine rastlanmamıştır. Anti-HIV pozitifliğinin yıllara göre dağılım oranları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir (p=0,738; p>0,05). AntiHIV reaktif olgular arasından Line immunoassay ile yapılan doğrulama sonuçlarından gerçek pozitiflik oranına sadece 2023 yılında hastaların %0,02'sinde rastlanmıştır. Line immunoassay pozitifliğinin yıllara göre dağılım oranları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,936; p>0,05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ''INVESTIGATION OF THE HEPATITIS B (HBV), HEPATITIS C (HCV) AND HUMAN IMMUNE DEFICIENCY VIRUS (HIV) SEROPREVELANCES DISTRIBUTION BY YEARS IN PREGNANT WOMEN APPLICABLE TO ŞİŞLİ HAMIDİYE ETFAL TRAINING AND RESEARCH HOSPITAL IN THE LAST 5 YEARS Objective: The aim of this study was to examine the distribution of Hepatitis B (HBV), Hepatitis C (HCV), and Human Immunodeficiency Virus (HIV) seroprevalence among pregnant patients presenting to our clinic between 2018 and 2023, and to contribute to the existing literature. Materials and Methods: This retrospective study included pregnant women aged 18-45 who presented to the Department of Obstetrics and Gynecology at Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between October 1, 2018, and October 1, 2023. Patients with positive results for Hepatitis B surface antigen (HBsAg), Hepatitis C virus antibody (Anti-HCV), and HIV antibody (Anti-HIV), without additional medical problems during follow-up, and with readily accessible medical records were included. Data were collected from hospital electronic records and patient files. Serum samples obtained from antecubital venous blood were used for enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) testing. HBsAg Qual II (Abbott Architect, Illinois, USA), Anti-HIV (Abbott Architect, Illinois, USA), and Anti-HCV II (Abbott Architect, Illinois, USA) kits were utilized for ELISA testing. Line Immunassay confirmation test results for patients with Anti-HIV reactivity were obtained from hospital records. The collected data were initially evaluated for all included pregnant women. The total number of patients and seropositivity rates obtained from serum samples were separately analyzed and compared for each year. Results: This study examined the distribution of Hepatitis B (HBV), Hepatitis C (HCV), and Human Immunodeficiency Virus (HIV) seroprevalence among pregnant women presenting to Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital over the past five years. Of the total 20,446 patients included in the dataset, HBsAg positivity was determined to be 1.44%, Anti-HCV positivity was 0.31%, and Anti-HIV positivity was 0.10%. The distribution of HBsAg positivity by year revealed the highest positivity rate of 1.54% in 2018 and the lowest rate in 2023. There was no statistically significant difference in the distribution rates between years (p=0.998; p>0.05). The distribution of Anti-HCV positivity by year showed the highest positivity rate of 0.41% in 2020. There was no statistically significant difference in the distribution rates between years (p=0.889; p>0.05). The distribution of Anti-HIV positivity varied by year. The highest positivity rate of 0.12% was observed in 2021, while no cases of Anti-HIV positivity were reported in 2018 and 2020. There was no statistically significant difference in the distribution rates between years (p=0.738; p>0.05). Among the Anti-HIV reactive cases, confirmation with Line Immunassay revealed a true positivity rate of only 0.02% in 2023. There was no statistically significant difference in the distribution rates of Line Immunassay positivity between years (p=0.936; p>0.05).