Lateral epikondilit tanılı hastalarda El-El bileği splinti ve kinezyobantlama tedavilerinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of wrist splint and kinesiotaping treatments in patients with lateral epicondylitis
  1. Tez No: 872855
  2. Yazar: FATMA SÜMEYYE SUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKREM AKKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Dirsek ağrısı, El- el bileği splinti, Egzersiz, Kinezyobantlama, Lateral epikondilit, Elbow pain, Exercise, Kinesiotaping, Lateral epicondylitis, Wrist splint
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
LATERAL EPİKONDİLİT TANILI HASTALARDA EL-EL BİLEĞİ SPLİNTİ VE KİNEZYOBANTLAMA TEDAVİLERİNİN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Bu çalışmada lateral epikondilit (LE) hastalarında kinezyobantlama (KT) ve el- el bileği splinti tedavilerinin ağrı, fonksiyonellik, yaşam kalitesi ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 3 ay ve üzeri sürede dirsek ağrısı şikayeti bulunan ve fizik muayene ile LE tanısı konulan 18- 65 yaş arası 150 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar basit rastgele örneklem yöntemine göre 50'şer kişilik 3 gruba randomize edildi. 1.gruba haftada 2 seans toplam 6 seans kas inhibisyon ve epidermis-dermis-fascia tekniklerinden oluşan KT uygulaması ile birlikte soğuk uygulama ve ev egzersiz programı verildi. 2. Gruba 3 hasta boyunca el- el bilek statik splint uygulaması ile birlikte soğuk uygulama ve ev egzersiz programı verildi. Kontrol grubuna sadece soğuk uygulama ve ev egzersiz programı verildi. Hastaların sosyodemografik ve başlangıç fizik muayene bulguları kaydedildi. Hastalar tedavi başlangıcında, tedavi bitiminde ve tedavi sonrası 4. haftada değerlendirildi. Değerlendirmeler sırasında; 0-10 nokta Vizüel Analog Skala ile ağrı, bir Jamar Dinamometre kullanılarak maksimum kaba kavrama gücü, Kol- Omuz ve El yaralanma Anketi (Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) Questionnaire) ile fonksiyon ve özürlülük, Hasta Bazlı Ön Kol Değerlendirme Anketi (Patient-Rated Forearm Evaluation Questionnaire (PRTEE)) ile 1 haftalık periyottaki kolun ağrı ve fonksiyonları ile Short Form-36 (SF-36) yaşam kalitesi ve Roles ve Maudsley Skoru ile tedavi memnuniyet düzeyi değerlendirildi. Bulgular: Hasta gruplarında yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi dağılımında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark belirlenmedi. Her 3 grupta yer alan hastaların ağrıyan kollarında ölçülen jamar sıkma gücü, ağrımayan kollarına göre daha düşük bulundu (p0,05). Sonuç: Kronik lateral epikondilit hastalarının yönetiminde KT ve splint uygulamaları etkin, kolay ulaşılabilir ve güvenilir tedaviler olarak uygun hastalarda önerilebilir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF THE EFFECTIVENESS OF WRIST SPLINT AND KINESIOTAPING TREATMENTS IN PATIENTS WITH LATERAL EPICONDYLITIS Objective: This study aims to evaluate the effects of kinesiotaping (KT) and wrist splint treatments on pain, functionality, quality of life, and daily living activities in patients with lateral epicondylitis (LE). Materials and Methods: A total of 150 patients aged 18-65 years with elbow pain for 3 months or more, diagnosed with LE through physical examination, were included in the study. Patients were randomized into three groups of 50 each using a simple random sampling method. Group 1 received KT twice a week for six sessions, incorporating muscle inhibition and epidermis-dermis-fascia techniques, along with cold application and a home exercise program. Group 2 received static splinting of the hand-wrist for 3 weeks, along with cold application and a home exercise program. The control group received only cold application and a home exercise program. Sociodemographic data and initial physical examination findings were recorded. Patients were evaluated at the start of treatment, at the end of treatment, and four weeks post-treatment. During evaluations, pain was measured using a 0-10 point Visual Analog Scale (VAS), maximum grip strength with a Jamar Dynamometer, function and disability with the Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand (DASH) Questionnaire, arm pain and function over a 1-week period with the Patient-Rated Forearm Evaluation Questionnaire (PRTEE), quality of life with the Short Form-36 (SF-36), and treatment satisfaction with the Roles and Maudsley Score. Results: There were no statistically significant differences in age, gender or educational level distribution among the patient groups. Jamar grip strength in the painful arms of patients in all three groups was lower compared to their non-painful arms (p0.05). Conclusion: KT and splint treatments can be recommended as effective, accessible, and safe treatments in the management of chronic lateral epicondylitis in suitable patients.