Doğum şeklinin doğum sonrası cinsel fonksiyonlar, kadın genital benlik imajı ve genital görünüm algısı üzerine etkileri
The effects of mode of delivery on postpartum sexual functions, women's genital self-image, and perception of genital appearance
  1. Tez No: 872854
  2. Yazar: RÜMEYSA ELİF ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU BİLGE TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: FSFI, FGSIS, postpartum, cinsel fonksiyonlar, kadın genital benlik imajı, genital görünüm algısı, FSFI, FGSIS, postpartum, sexual functions, female genital self-image, genital appearence perception
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada kliniğimizde, doğum şeklinin doğum sonrası primipar kadınlarda cinsel fonksiyonu, genital benlik imajını ve genital görünüm algısını etkileyip etkilemediğini araştırmak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesinde; 15 Kasım 2023 ve 15 Şubat 2024 tarihleri arasında Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine doğum sonrası 6 ila 12. ay arasında kontrol amacıyla başvuran 140 gönüllü primipar hastaya uygulanan prospektif bir anket çalışmasıdır. Normal vajinal doğum (n=70), sezaryen ile doğum (n=70) yapan hastalara cinsel işlev bozukluğunu değerlendirme yöntemi olarak FSFI (kadın cinsel işlev ölçeği), genital benlik imajını değerlendirmek amacıyla FGSIS (kadın genital benlik imajı ölçeği) ve genital görünüm algılarını değerlendirmek amacıyla Matti Dominoni ve arkadaşlarının yaptıkları bir çalışmadaki anketten Türkçe'ye uyarlanarak oluşturulan valide edilmemiş bir anket kullanıldı. Araştırmaya dahil edilen hastalar 18-35 yaş arası, 6 ila 12 ay önce 37. gebelik haftası ve üzerinde (term) tekil canlı ilk doğumunu yapmış olan ve daha önce bilinen akut ve kronik sistemik hastalığı olmayan hastalardan seçildi. Bulgular: Sezaryen doğum yapan grubun FSFI puanlarının, normal vajinal doğum yapan grubun FSFI puanlarından yüksek olduğu ve bu yüksekliğin istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p:0.001). Sadece normal vajinal doğum yapan grup içerisinde epizyotomi açılan (n:63, %90) ve epizyotomi açılmayan (n:7, %10) gruplar FSFI skorları açısından karşılaştırıldığında ise gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p:0.143). FSFI alt temalarına bakıldığında cinsel istek/cinsel uyarılma/lubrikasyon açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken; orgazm/memnuniyet ve ağrı-rahatsızlık alt temalarının ortalama puanları sezaryen ile doğum yapan grupta daha yüksek bulunmuştur ve iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. Normal vajinal doğum yapan katılımcıların ortalama FGSIS puanları 19,4±3,0, iken sezaryen doğum yapan katılımcıların ortalama puanları 20,3±2,2 olarak bulunmuştur (p:0.041). Genital algı anketine göre çalışmamızın sonuçlarına bakıldığında; doğum sonrası vulvada değişiklikler fark etme durumu, vajinal esneklikte azalma fark etme durumu, doğum sonrası vulva görünümünden memnun olma durumu, doğum sonrası semptomlar (disparoni) açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttur. Vajinal muayene sıklığı da cinsel fonksiyonları etkileyen faktörler arasında olduğu bulunmuştur (p:0,025). FSFI puanına göre cinsel işlev bozukluğu varlığını etkileyen faktörlere çok değişkenli analizde bakıldığında; FGSIS skorları ve doğum sonrası ağrılı cinsel ilişki varlığı olduğu saptanmıştır (sırasıyla p:0.001 , p:0.015). Sonuç: Sezaryen olan grubun doğum sonrası cinsel fonksiyonlarının ve kadın genital benlik imajının normal doğum yapan gruba göre daha iyi olduğu bulunmuştur. Cinsel fonksiyon alt etmenlerinden olan orgazm, memnuniyet, ağrı/rahatsızlık etmenleri açısından da CS olan grubun puanlarının daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Buna rağmen mevcut literatüre ve çalışmamızın sonuçlarına bakıldığında cinsel fonksiyonlar açısından sezaryen koruyucudur diyemeyiz. Çalışmamızda her iki grubun da postpartum dönemde cinsel disfonksiyona sahip olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate whether the mode of delivery affects sexual function, genital self-image, and genital appearance perception in postpartum primiparous women in our clinic. Materials and Methods: A prospective survey was conducted on 140 voluntary primiparous patients who visited the Obstetrics and Gynecology outpatient clinic of Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital for postpartum control between 6 and 12 months after delivery, from November 15, 2023, to February 15, 2024. Patients were divided into two groups: those who had a normal vaginal delivery (n=70) and those who had a cesarean delivery (n=70). The FSFI (Female Sexual Function Index) was used to assess sexual dysfunction, the FGSIS (Female Genital Self-Image Scale) was used to evaluate genital self-image, and a non-validated Turkish-adapted questionnaire based on a study by Matti Dominoni and colleagues was used to assess genital appearance perception. Participants included in the study were between 18-35 years old, had their first live singleton term birth (≥37 weeks gestation) between 6 and 12 months prior, and had no known acute or chronic systemic diseases. Results: It was found that the FSFI scores of the cesarean delivery group were significantly higher than those of the normal vaginal delivery group (p=0.001). When comparing FSFI scores within the normal vaginal delivery group, no significant difference was found between those with (n=63, 90%) and without episiotomy (n=7, 10%) (p=0.143). Among the FSFI subdomains, no significant difference was observed between the two groups in terms of sexual desire/arousal/lubrication, while the average scores for orgasm/satisfaction and pain/discomfort subdomains were higher in the cesarean delivery group, showing a significant difference. The average FGSIS scores were 19.4±3.0 for normal vaginal delivery participants and 20.3±2.2 for cesarean delivery participants (p=0.041). According to the genital perception questionnaire, significant differences were found between the two groups in terms of noticing changes in the vulva after birth, perceiving a decrease in vaginal elasticity, satisfaction with the vulva appearance postpartum, and postpartum symptoms (dyspareunia). The frequency of vaginal examinations was also found to be a factor affecting sexual functions (p=0.025). Multivariate analysis of factors affecting the presence of sexual dysfunction, according to FSFI scores, indicated that FGSIS scores and the presence of painful sexual intercourse postpartum were significant (p=0.001 and p=0.015, respectively). Conclusion: The group that underwent cesarean section (CS) was found to have better postpartum sexual function and female genital self-image compared to the group that had a vaginal delivery. The CS group also scored higher in orgasm, satisfaction, and pain/discomfort, which are subdomains of sexual function. However, based on existing literature and the results of our study, we cannot conclude that cesarean section is protective of sexual function. Our study demonstrated that both groups experienced sexual dysfunction during the postpartum period.