Terör olaylarının İstanbul turizmine etkileri 2010-2019 yılları Fatih ve Beyoğlu ilçeleri üzerinde bir çalışma
Impacts of terror attacks on tourism in İstanbul a study between 2010-2019 in Fati̇h and Beyoğlu
  1. Tez No: 872903
  2. Yazar: CUMHURİYET KARA
  3. Danışmanlar: DR. PELİN YANTUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Turizm, Political Science, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Sektörü, Terörizm, İstanbul, Fatih, Beyoğlu, Tourism Industry, Terrorism, Istanbul, Fatih, Beyoğlu
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Günümüzde uluslararası güvenliğin sağlanması açısından en önemli sorun olan terörizm, 11 Eylül saldırıları ile adını duyuran El-KAİDE ve uzantısı sayılabilecek DEAŞ gibi terör örgütlerinin sınır tanımayan eylemleri nedeniyle insanlığın ortak problemi olarak kabul görmektedir. Türkiye turizm sektöründeki potansiyeline, Anarşi dönemi, ASALA, PKK, El-KAİDE ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin saldırıları nedeniyle ulaşamamıştır. Bu çalışmada, yöntem olarak literatür taraması, istatistiki verilerin analizi ve nitel yöntem benimsenerek yüz yüze ve derinlemesine yapılan mülakatlar kullanılmıştır. Terörizm kavramı, turizm kavramı, turizm sektörünün ekonomik ve sosyo kültürel katkıları ve terörizmin turizm sektörü üzerindeki olumsuz ektikleri ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, 2010-2019 yılları arasında Fatih ve Beyoğlu ilçelerinde gerçekleşen 9 adet terör olayının, istatistiki veriler ve 15 adet otel ve eğlence merkezinin temsilcileriyle yapılan mülakatlar ışığında, Fatih ve Beyoğlu ilçeleri özelinde İstanbul ve Türkiye turizminin tamamını olumsuz yönde etkilediğini göstermektir. Çalışma kapsamında, terör olaylarının yoğun olarak yaşandığı 2016 yıllında İstanbul'a ve Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayılarında büyük düşüş yaşanırken, yabancı ziyaretçi milliyetlerinde de spesifik değişimler yaşandığı tespit edilmiştir. Fatih ve Beyoğlu ilçelerinde ise, turizm sektöründe ekonomik faaliyet gösteren işletme temsilcileriyle gerçekleştirilen, derinlemesine görüşmeler sonucunda, işletme kapatmalara varan daha ağır sonuçlar gözlemlenmiştir. Sonuç olarak terör olaylarının, Türkiye, İstanbul ve özelinde Fatih ve Beyoğlu ilçeleri olmak üzere, turizm sektörünü olumsuz yönde etkilediği görülmüş olup, bu terör olaylarının genel olarak turizm sektörü üzerindeki etkileri geçici olurken, bölgesel çaptaki etkilerinin ise daha uzun sürebildiği tespit edilmiştir. Cumhuriyet KARA, 2021
Özet (Çeviri)
Today, In terms of providing international security; Terrorism is a accepted common problem of humanity which revealed in September 11 in consequence of attacks without borders by Al-QAEDA and its extension DEASH. Turkey was unable to reach its goals on tourism thanks to anarchy term and terrorist attacks of ASALA, PKK, Al QAEDA, DEASH. In this study, as an approach; literature scanning, analyzing statistics and qualitative interviews have been benefited. The overall of concept of terrorism, concept of tourism, social-economic-cultural contribution of tourism and negative impacts of terrorism on tourism have been studied. The purpose of this study is to examine 9 terrorist attacks taken place in Fatih and Beyoğlu districts between 2010-2019 and to prove negative impact on Istanbul and Turkey Tourism in the light of interviews with 15 owner of hotels and entartainments spots. Within the scope of this study; during the period of intensive terrorist attacks in Istanbul in 2016, It was monitored by changing diversity nations, while recession of visitors to Turkey. As a result of intense meetings with the employers in Fatih and Beyoğlu districts; heavy results, such as closing down have been monitored. As a result of terrorist attacks, within the scope of Turkey, Istanbul particularly Fatih and Beyoğlu It was seen that terrorist attacks made a negative impact on tourism. It can be understood that while those attacks are affecting tourism temporarily, also attacks are affecting regional range for longer. Cumhuriyet KARA, 2021