Heidegger'in düşünmüyoruz savının temellendirilmesi
Asis of Heidegger's 'we are not thinking' article
- Tez No: 872904
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL RUFAYİ TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Heidegger, Varlığın Unutulmuşluğu, Yurtsuzluk Hesaplayıcı Düşünme, Çerçeveleme, Özlü Düşünme, Heidegger, Forgetfulness of Being, Homelessness, Calculative Thinking, Framing, Meditatif Thinking
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez, Martin Heidegger'in“düşünmüyoruz savını incelemek”üzerine tertip edilmiştir. Bu savın geniş bir içeriği kapsaması, incelenmenin hem felsefî bakımdan, hem de gündelik yaşam içindeki bağlamıyla yorumlanmasını gerekli kılmıştır. Heidegger bilinenlerin bir tarafa bırakılarak, yeni bir düşünme biçimine geçilmesini salık vermiştir. Bu sav Varlık düşüncesi açısından yeni bir paradigma isteminin cüretkar bir dışavurumudur. Tezde Heidegger'in düşünmeye atfettiği önem ve ayrımlar temellendirilerek, düşünmenin karşısında duran engeller yorumlanmıştır. İlk bölümde düşünülmeyenin ne olduğuna ilişkin soru, Varlık ve Hiçlik kavramları üzerinden yorumlanmıştır. İkinci bölümde niçin düşünmediğimiz konusuna eğilerek, düşünmekten alıkoyan sebepler açımlamıştır. Yine özlü düşünme ve hesaplayıcı düşünme arasındaki fark, dil ve poetik düşünme bağlamında ele alınarak yorumlanmıştır. Üçüncü bölümde yurtsuzluk, çölleşme ve çerçeveleme bağlamında, düşünmemenin muhtemel tehlikeleri irdelenmiştir. Sonuç bölümünde ise Heidegger'in savının, çağımız bakımından çeşitli yansımaları, değerlendirmeye tâbii tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis, has been organized to examine the“we don't think”argument by Martin Heidegger. Covering a wide content of this thesis necessitated the interpretation of the study both in terms of philosophy and in its context in daily life. Heidegger recommended leaving the known to one side and moving to a new way of thinking. This argument is a daring expression of the demand for a new paradigm for the thought of Being. In the thesis, the obstacles to thinking are interpreted based on the importance and distinctions Heidegger attributes to thinking. In the first part, the question about what is unthinkable is interpreted through the concepts of Being and Nothingness. In the second part, he focused on why we do not think and explained the reasons that prevent us from thinking. Again, the difference between meditative thinking and calculative thinking has been interpreted in the context of language and poetic thinking. In the third chapter, the possible dangers of not thinking in the context of homelessness, desertification and framing are examined. In the conclusion part, various reflections of Heidegger's argument in terms of our age have been evaluated.