Violence and alienation in Edward Bond's plays
Edward Bond'un oyunlarında şiddet ve yabancılaşma
- Tez No: 872902
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKÇEN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Yabancılaşma, Edward Bond, Marksizm, Kapitalizm, Saved, Lear, Violence, Alienation, Edward Bond, Marxism, Capitalism, Saved, Lear
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tezin amacı, Edward Bond'un Saved ve Lear isimli oyunlarındaki şiddet ve yabancılaşma kavramlarını Marksist teori ışığında incelemektir. Tez, sosyal adaletsizliğe ve şiddete katkıda bulunan faktörlere de değinmeyi amaçlamaktadır. Günümüzde şiddet ve yabancılaşma üzerine pek çok tartışma yapılmaktadır. Bu kavramlar birçok filozof tarafından tartışıldı, ancak bu çalışmanın odak noktası, Edward Bond'un bu konulardaki görüşlerini ifade etmek için tiyatroyu nasıl kullandığıdır. Sosyal bilimci Bond'a göre, insanlar dünyayla şiddet yerine sevgi yoluyla iletişim kurarken, yabancılaşmış bir kişi tahakküm, yıkım ve boyun eğme eğilimindedir. Bond, yabancılaşma ve şiddetin kökenlerini araştırıyor. Bond, sağlıklı bir toplumun özelliklerini tanımlamaya odaklanır. Gerekli özelliklere sahip olmayan kişiler farklı kabul edilir. Bir insanın duygusal ve zihinsel sorunları varsa, yabancılaşmış hissedebilir. Bazı insanlar ezildikleri, evrenin sefaleti içinde yaşadıkları, gündelik hayatın trajedilerine yenik düştükleri ve hiçbir hakları olmadığı için oyun yazarları, oyunlarında insanların bu acılarını ve zorluklarını anlatır. Mohammed Salim Hasan, 2022
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine the concept of violence and alienation in Edward Bond's plays Saved and Lear in the light of Marxist theory. The thesis aims to illuminate the factors that contribute to social injustice and violence. Today, there are many discussions about violence and alienation. They have been discussed by many philosophers, but the focus of this study is on how Edward Bond uses theatre to express his views on these issues. According to Bond, the social theorist, humans communicate with the world through love rather than violence, while an alienated person tends toward dominance, destruction, and submission. Bond explores the origins of alienation and violence. Bond focuses on identifying the characteristics of a healthy society. People who do not have the required characteristics are considered different. If someone has emotional and mental problems, they might feel somewhat alienated. Since some people are oppressed, live in the misery of the universe, succumb to the tragedies of everyday life and have no rights, playwrights describe and reveal the pain and oppression of people in their plays. Mohammed Salim Hasan, 2022