Timurlular Döneminde Semerkant'ta ilmi faaliyetler (Uluğ Bey örneği)
Scientific Activities in Samarkand in The Time of Tamerlane (Example of Ulug Bey)
  1. Tez No: 872908
  2. Yazar: AYŞEGÜL KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Timurlular, İlim, Semerkant, Uluğ Bey, Medrese, Zîc, Rasathâne, Timurids, Science, Samarqand, Ulugh Beg, Madressa, Zic, Observatory
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada 15. yüzyılda kurulan Timurlular Devleti'nde yapılan ilmî faaliyetler çerçevesinde Uluğ Bey'in özellikle astronomi alnında yaptığı çalışmalar ele alınmıştır. Orta Asya'da bilimsel faaliyet geleneğini devam ettiren Timurluların, bunu yaparken nasıl bir zemine sahip oldukları, Moğollar'ın tahrip ettiği Semerkant'ı nasıl Doğu'nun incisi haline getirdikleri incelenmiştir. Bu araştırmada öncelikle Timurlular ve Semerkant şehri ile ilgili çeşitli yönlerden genel bilgiler verilmiş, daha sonra da Uluğ Bey'in ilmî çalışmaları üzerine yoğunlaşılmıştır. Timurlu tarihi içerisinde ilmî faaliyetlerin zirveye ulaştığı bu dönemde bilime katkı sağlayacak medreseler ve rasathâne inşa edilmiştir. Neticede burada yetişen âlimler ve yapılan ilmî faaliyetler hem o dönemi aydınlatmış hem de haleflerine ışık tutmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines Ulugh Beg's studies, especially in the field of astronomy, within the framework of scientific activities carried out in the Timurid State established in the 15th century. It examines the grounds on which the Timurids, who continued the tradition of scientific activities in Central Asia, had in doing so and how they transformed Samarkand, which was destroyed by the Mongols, into the pearl of the East. In this study, first of all, general information about the Timurids and the city of Samarkand was given from various aspects, and then the focus was on Ulugh Beg's scientific studies. During this period when scientific activities reached their peak in Timurid history, madrasahs and observatories were built to contribute to science. As a result, the scholars who were trained here and the scientific activities carried out both illuminated that period and shed light on their successors.