Yaşlıların sosyal dışlanma algılarının sosyolojik bir analizi: Denizli örneği
A sociological analysis on the perceptions of social exclusion of the elderly: The case of Denizli
- Tez No: 872909
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL ÇİFTCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Sosyal Dışlanma, Mekân, Denizli, Old Age, Social Exclusion, Space, Denizli
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 410
Özet
Demografik dönüşüm ile birlikte nüfus hızla yaşlanmakta ve buna bağlı olarak yaşlılığa olan ilgi ve yaşlılık ile ilişkili sorunlara farkındalık da artmaktadır. Bu hususta önemli sosyal sorunlardan birini ise sosyal dışlanma oluşturmaktadır. Nitekim yaşlıların sosyal dışlanmaya karşı duyarlılığı ve yaşlılıkta dışlanma riskinin arttığı bilinmektedir. Yaşanılan mekân ise özellikle yaşlılıkta genel olarak yaşam deneyimlerini biçimlendirmesi yönü ile yaşlıların sosyal dışlanma deneyimlerinde giderek artan anlam ve öneme sahiptir. Buradan hareketle bu çalışmanın amacı, yaşlıların sosyal dışlanma algılarını ve dışlanma algıları üzerinde mekânın rolünü sosyolojik bağlamda tespit ve analiz etmektir. Bu kapsamda ülke ortalamasının üzerinde yaşlı nüfus oranına sahip illerden biri olan Denizli'de, nitel araştırma yaklaşımı esas alınarak bir alan araştırması yapılmıştır. Temel nitel araştırma deseninin kullanıldığı alan araştırması kentsel alanda Merkezefendi ve Pamukkale, kırsal alanda ise Bekilli ve Çal ilçelerinde gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplam 45 katılımcıdan veriler toplanmış ve betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak yaşlıların neredeyse tamamının en az bir boyutta dışlanma algısına sahip oldukları, mekânın ise dışlanmanın bir aracısı olarak sosyal dışlanma deneyimlerini etkilediği ortaya çıkmıştır. Buna göre kırsal ve kentsel alandaki yaşlıların sosyal dışlanma deneyimlerinde benzerlikler ve farklılıklar olmakla birlikte, dışlanma algısı en fazla kırsal alanda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the demographic transformation, the population is aging rapidly and accordingly, interest in old age and awareness of the problems associated with old age are also increasing. In this regard, one of the important social problems is social exclusion. As a matter of fact, it is known that the sensitivity of the elderly to social exclusion and the risk of exclusion increases in old age. Living space has an increasing meaning and importance in the social exclusion experiences of the elderly, especially in terms of shaping life experiences in general in old age. Based on this, the aim of this study is to identify and analyze the perceptions of social exclusion of the elderly and the role of space on their perceptions of exclusion in a sociological context. In this context, a field research has been conducted based on the qualitative research approach in Denizli, which is one of the provinces with an elderly population rate above the country average. Using a basic qualitative research design, the field research has been conducted in Merkezefendi and Pamukkale in urban areas and in Bekilli and Çal districts in rural areas. The data have been collected from a total of 45 participants using the semi-structured interview technique and analyzed using the descriptive analysis method. As a result, it has been revealed that almost all of the elderly have a perception of exclusion in at least one dimension, and that space affects their experiences of social exclusion as a mediator of exclusion. Accordingly, although there are similarities and differences in the social exclusion experiences of the elderly in rural and urban areas, the perception of exclusion has been detected mostly in rural areas.
Benzer Tezler
- Yaşlılık olgusuna sosyolojik bir yaklaşım
A sociological approach to the phenomenon of old age
FATMA BAYRAK
- Sosyal dışlanma bağlamında üniversite öğrencilerinin yaşlılara yönelik bakış açısının değerlendirilmesi: Yalova ve Lodz Üniversitesi örneği
Asseessment of the aged perspective of university students in the context of social exclusion: The case of Yalova and Lodz university
RECEP UĞURCAN ŞAHİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Sosyal HizmetlerYalova ÜniversitesiÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ELİF YÜKSEL OKTAY
- Psikiyatri polikliniğine başvuran yaşlı hastalarda ölüm anksiyetesi ve ilişkili faktörler
Death anxiety in older aged outpatients and related factors
MUSTAFA MERT
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2024
PsikiyatriSağlık Bilimleri ÜniversitesiRuh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEDİNE GIYNAŞ AYHAN
- The influence of Ghana's social welfare system on the vulnerabilities
Gana'daki sosyal refah sisteminin kırılganlıklar üzerine etkileri
JAMAL APPIAH-KUBI
Doktora
İngilizce
2022
Sosyal HizmetAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiSosyal Politika Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ABDULKADİR DEVELİ
- Else Günther als Kinderbuchautorin und ihr Beitrag zur interkulturellen Erziehung
Çocuk kitabı yazarı olarak Else Günther ve onun kültürlerarası eğitime katkısı (Else Günther as a children's book autor and hercontribution to intercultural education)
HALİME YEŞİLYURT
Doktora
Almanca
2020
Alman Dili ve EdebiyatıNecmettin Erbakan ÜniversitesiYabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ OSMAN ÖZTÜRK