Doğu Gazetesine göre 1938 yılında Erzurum
According to Doğu Newspaper, Erzurum in 1938
- Tez No: 872981
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMED GÖKHAN POLATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Doğu Gazetesi, Erzurum, İdarî, İktisadî, Sosyal ve Kültürel Hayat, Doğu Newspaper, Erzurum, Administrative, Economic, Social and Cultural Life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Doğu Gazetesine Göre Erzurum (1937-1938) adlı tez çalışması ile Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Erzurum ilinin; siyasî, idarî, iktisadî, sosyal ve kültürel hayatı Doğu Gazetesi'nin 1937-1938 yıllarına ait nüshaları dikkate alınarak incelenmiştir. Çalışmada incelenen konular ile bağlantılı olarak 1930'lu yıllar boyunca yaşanan gelişmelere dair haberlere de yer verilmiştir. Çalışmanın amacı Doğu gazetesinin yayın hayatını sürdürdüğü 1937-1938 yılları arasında farklı alanlarda Erzurum ili ile ilgili haberlerin ortaya çıkarılarak şehre olan etkilerini ortaya koymaktır. Yurt ve dünyadan haberlerin de yer aldığı Doğu gazetesinde; siyasî, askerî, malî, iktisadî, sosyal ve kültürel gelişmelerin yer aldığı geniş bir haber yelpazesi mevcuttur. Gazetede, Erzurum ili ile ilgili farklı nitelikte ve değerde birçok haber yer almaktadır. Bu kapsamda çalışma ile Erzurum iline yapılması planlanan ve yapılmış olan yatırımlar ve birçok alanda hayata geçmiş olan yenilikler Doğu gazetesinden kesitler sunularak incelenmiştir. Erzurum ilinin imar ve bayındırlık faaliyetlerinin ağırlıklı olarak ele alındığı çalışmada şehirde yaşanan eğitim, sağlık, ticaret, tarım, hayvancılık, kültür ve sanat gibi alanlardaki gelişmeler ele alınmıştır. Çalışmada Doğu gazetesi başta olmak üzere çeşitli kitap, makale ve arşiv belgelerinden de yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
With his thesis titled Erzurum according to the Eastern Newspaper (1937-1938), Erzurum province located in the Eastern Anatolia Region; Its political, administrative, economic, social and cultural life was examined by taking into consideration the copies of Doğu newspaper dated 1937-1938. In connection with the subjects examined in the study, news about the developments that took place throughout the 1930s were also included. The aim of the study is to reveal the news about the province of Erzurum in different areas between 1937 and 1938, when the Doğu newspaper was published, and to reveal its effects on the city. In Doğu newspaper, which also includes news from the country and the world; There is a wide range of news including political, military, financial, economic, social and cultural developments. The newspaper contains many news of different quality and value about the province of Erzurum. In this context, the investments planned and made in Erzurum and the innovations implemented in many areas were examined by presenting sections from the Doğu Newspaper. In the study, which mainly focuses on the construction and public works activities of Erzurum, the developments in the city such as education, health, trade, agriculture, animal husbandry, culture and art are discussed. Various books, articles and archive documents, especially Doğu Newspaper, were also used in the study.