Akut pankreatit tanılı hastalarda serum osmolaritesinin prognoz üzerine etkisi
Effect of serum osmolarity on prognosis in patients diagnosed with acute pancreatitis
  1. Tez No: 873034
  2. Yazar: TAHA KAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYZA MACUNLUOĞLU ATAKAN, DOÇ. DR. KADEM ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Atlanta skoru, Prognoz, Ranson skoru, Serum osmolaritesi, Acute pancreatitis, Atlanta score, Prognosis, Ranson score, Serum osmolarity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ: Akut pankreatit kliniği hafif seyredebilir fakat ölümcül potansiyeli de mevcuttur. Mortalite ve morbiditeyi önlemek için hastalığın gidişatını öngörmek önem arz eder. Çalışmamızda, serum osmolaritesinin akut pankreatit şiddet ve prognozunu öngörmek için pratik bir belirteç olarak kullanılabilirliğini araştırdık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda; 01/02/2018-30/04/2023 tarihleri arasında SBÜ Sancaktepe Şehit Prof.Dr.İlhan Varank Eğitim Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğinde akut pankreatit tanısı ile yatan yetişkin hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastaların başvuru şikayetleri, yaş, cinsiyet, ek hastalıkları, düzenli kullandığı ilaçları, yatış süreleri, akut pankreatit etiyolojileri incelendi. Başvuru anında bakılan rutin laboratuvar tetkikleri, radyoloji raporları incelendi. Ranson, BISAP, Revize Atlanta, Balthazar-CTSI skorları ve Smithline-Gardner formulüne göre serum osmolaritesi hesaplandı. İstatistiksel analizler için IBM SPSS25 programı kullanıldı. BULGULAR: Araştırma kriterlerini karşılayan 227 hasta çalışmamıza dahil edildi. Çalışmamızda BISAP skoru ile serum osmolaritesi arasında pozitif korelasyon saptandı (p0,05). Serum osmolaritesi ile Ranson skoru arasında pozitif yönlü korelasyon saptanmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Revize Atlanta sınıflamasına göre AP şiddeti ile serum osmolaritesi arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). SONUÇ: Başvuru serum osmolaritesi ve BISAP skoru arasında anlamlı korelasyon saptanması; akut pankreatit prognozunu öngören pratik parametre olabilirliği açısından umut vericidir. Serum osmolaritesinin, akut pankreatit prognozunu öngörmek için diğer skorlamaların yerine veya onlarla birlikte kullanılabilmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AİM: Acute pancreatitis clinical course may be mild but it also has a fatal potential. It is very important to predict the course of the disease to prevent mortality and morbidity. In our study, we investigated the usability of serum osmolarity as a practical marker to predict acute pancreatitis severity and prognosis. MATERIALS AND METHODS: In our study; Adult patients hospitalized with the diagnosis of acute pancreatitis in the Internal Medicine Clinic of SBU Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between 01/02/2018- 30/04/2023 were retrospectively examined. The patients' complaints, age, gender, comorbidities, regular medications, length of stay, and acute pancreatitis etiologies were examined. Routine laboratory tests at the time of application and radiology reports were examined. Serum osmolarity was calculated according to the Smithline-Gardner formula and Ranson, BISAP, Revised Atlanta, Balthazar-CTSI scores were calculated. IBM SPSS25 program was used for statistical analysis. RESULTS: 227 patients who met the study criteria were included in our study. In our study, a positive correlation was found between BISAP score and serum osmolarity (p0.05). Although a positive correlation was detected between serum osmolarity and Ranson score, it was not statistically significant (p>0.05). No significant difference was detected between AP severity according to the revised Atlanta classification and serum osmolarity (p>0.05). CONCLUSION: Detection of significant correlation between admission serum osmolarity and BISAP score; it is promising in terms of being a practical parameter predicting the prognosis of acute pancreatitis. More comprehensive studies are needed to use serum osmolarity instead of or in combination with other scoring methods to predict the prognosis of acute pancreatitis.