Prepubertal dönemdeki dişi sıçanlara kronik asprosin uygulamasının puberteye geçiş ve üreme sistemi üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of chronic asprosin administration on the transition to puberty and reproductive system in prepubertal female rats
- Tez No: 873229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KAÇAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Asprosin, cinsel motivasyon, cinsel davranış, üreme sistemi, koku performansı
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Puberte, neonatal dönemden itibaren hareketsiz olan karmaşık bir nöroendokrin ağın aktive olmasıyla başlar, akabinde cinsel olgunluğa ulaşılır ve üreme yeteneği kazanılır. Mevcut araştırmalar vücut yağ dokusunun bu aktivasyon sürecinde kritik bir görevi olduğunu gös-tefll).ektedir. Yağ dokusunun enerji rezervi olmanın ötesinde; aktif bir endokrin organ olduğu ve adipokin adı verilen hormonları salgıladığı uzun zamandır bilinmektedir. Adipoz dokunun pubertal süreçle ilişkisi göz . önünde bulundurulduğunda adipokinlerin de üreme fizyolojisinde potansiyel bir etkiye sahip olabileceği düşünülmektedir. Yeni keşfedilen bir adipokin olan asprosinin dişi üreme fizyolojisi üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Bu tez çalışmasının amacı asprosin hormonun dişi sıçanlarda pubertal olgunlaşma, üreme sistemi bileşenleri, cinsel motivasyon ve davranış üzerindeki fizyolojik rolünü ortaya çıkarmaktır. Ayrıca olfaktör reseptör aracılığıyla etki eden asprosin hormonunun koku alma performansına etkisini göstermektir. Tez çalışması kapsamında 24 adet Sprague Dawley ırkı dişi sıçan (n=12 kontrol grubu, n=12 asprosin grubu olmak üzere) kullanılmıştır. Yapılan deneylerde asprosin grubundaki hayvanlara postnatal 21. günden itibaren 8 hafta boyunca intraperitoneal (i.p.) olarak asprosin (500ng/kg/gün), kontrol · grubundaki hayvanlara ise aynı şekilde asprosinin çözücüsü olan serum fizyolojik uygulanmıştır. Deney sürecinde puberteye giriş tayini ve östrus siklus takibi yapılmıştır. Akabinde saklı kurabiye testi, seksüel insentif motivasyon testi ve cinsel davranış testi gerçekleştirilmiştir. Deneyin sonlandırılmasıyla ovaryum dokusunda histolojik incelemeler ve serum örneklerinden ELISA (enzim bağlantılı immunosorbent analizi) yöntemiyle hormon düzeyleri tayin edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmış olup anlamlılık değeri p 0.05 olarak alınmıştır. Deneysel çalışmaların sonucunda, kronik asprosin uygulamasının puberteye giriş zamanını değiştirmediği ancak üreme fizyolojisinin temel bir unsuru olan ilk östrus fazını erkene çektiği gösterilmiştir. Yapılan davranış testleriyle de asprosin hormonunun koku alma performansını, cinsel motivasyonu ve cinsel davranış için önemli bir parametre olan aktif araştırmayı artırdığı gösterilmiştir. Bununla beraber varyum dokusunda histolojik değişiklikler meydana getirerek primer ve sekonder folikül sayılarında artış sağlamıştır. Akabinde yapılan serum analizleriyle Folikül Stimülan Hormon (FSH), Östrojen ve Oksitosin gibi üreme fizyolojisinde kritik görevleri olan hormonların düzeyini arttırdığı gösterilmiştir. Sonuç olarak asprosin uygulamasının dişi sıçanlarda üreme fizyolojisi üzerindeki potansiyel etkisi ilk kez bu tez çalış1!1asıyla incelenmiştir. Ayrıca ,olfaktör reseptör (OLFR734) aracılı etki eden bu hormonun dişi sıçanlardaki koku performansını artırıcı etkisi de ortaya koyulmuştur. Bu çalışma, asprosinin dişi üreme fizyolojisinde önemli rol oynadığına dair güçlü kanıtlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Puberty begins with the activation of a complex neuroendocrine network that has been dormant since the neonatal period, followed by the attainment of sexual maturity and reproductive ability. Recent researches suggest that body adipose tissue plays a critical role in this activation process. It has long been known that adipose tissue is more than an energy reserve, it is an active endocrine organ and secretes hormones called adipokines. Considering the association of adipose tisue with. the pubertal process, it is thought that adipokines may also have a potential effect on reproductive physiology. The effect of asprosin, a newly discovered adipokine, on female reproductive physiology is unknown. The aim of this thesis is to reveal the physiological role of asprosin hormone on pubertal maturation, reproductive system components, sexual motivation and behavior in female rats. Also, to show the effect of asprosin hormone acting through olfactory receptor on olfactory performance. Within the scope of the thesis study, 24 female Sprague Dawley rats (n=12 control group and n= 12 asprosin group) were used. In the experiments, asprosin (500ng/kg/day) was administered intraperitoneally (i.p.) to the animals in the asprosin group for 8 weeks starting from the 21 st postnatal day, and saline, the solvent of asprosin, was administered to the animals in the control group. During the experimental period, pubertal entry determination and estrous cycle monitoring were performed. Subsequently, the hidden cookie test, sexual incentive motivation test and sexual behavior test were performed. At the end of the experiment, histological examinations were performed on ovarian tissue and hormone levels were determined from serum samples by ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) method. SPSS 22 package program was used for