Ebû Hayyân el-Endelusî'nin Menhecu's-Sâlik fi'l-Kelâm ʻalâ Elfiyeti İbn Mâlik adlı eserinde İbn Mâlik'e yapmış olduğu itirazlar
Abû Hayyân al-Andalusî's objections to Ibn Mâlik in his Book Manhaj as-Sâlik fi'l-Kalam ʻala Alfiyyat Ibn Mâlik
- Tez No: 873266
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Elfiyye, Menhecu's-Sâlik, Ebû Hayyân, İstişhâd, Nahvî İtira, Alfiyya, Menhecu's-Sâlik, Abû Hayyân, Ibn Mâlik, Grammatical Objection
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Nahvî itiraz, kişinin belirli deliller ışığında bir görüşü veya ekolü desteklemek amacıyla çağdaşı veya daha önceki dönemlerde yaşamış olan bir âlimin görüşünü çeşitli yöntem ve ifadelerle reddetmesi veya eleştirmesidir. Bu tenkit türü, Arap dilinin gramer kurallarının farklı bakış açılarıyla değerlendirilmesi ve olası yanılgılardan arındırılması açısından oldukça değerlidir ve nahiv alanına ciddi katkılar sağlar. Bu etkisinden dolayı yöntem ilk dönemden itibaren nahivciler tarafından benimsenip uygulanır. Bu yöntem sayesinde nahiv ilminin usûl ve kurallarına bağlılık artar ve dil kuralları daha tutarlı hale gelir. Dilin gelişim süreciyle eleştirel düşüncenin süzgecinden geçirilerek kuralların ortaya konulmasında üstlendiği rolden dolayı önemli bir araç olarak görülür. Bu yöntemden sıkça istifade edenlerden biri de bazı dilcilerin nahiv ilminin emîru'l-mu'minîn'i olarak niteledikleri Ebû Hayyân el-Endelusî'dir. O, İbn Mâlik'in Elfiyye adlı meşhur eserine dair kaleme aldığı Menhecu's-Sâlik adlı şerhinde İbn Mâlik'in görüşlerine sık sık itirazlarda bulunur.“Ebû Hayyân el-Endelusî'nin Menhecu's-Sâlik fi'l-Kelâm ʻalâ Elfiyyeti İbn Mâlik Adlı Eserinde İbn Mâlik'e Yapmış Olduğu İtirazlar”adlı bu çalışma bir giriş ve üç bölümden oluşur. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi, literatür değerlendirilmesi ve yöntemi ele alınmıştır. Birinci bölüm, İbn Mâlik ve Ebû Hayyân'ın hayatı, ilmi şahsiyet ve eserlerini genel olarak ele alır. İkinci bölüm ise Elfiyye ve Menhecu's-Sâlik adlı eserleri detaylı bir şekilde inceler. Ebû Hayyân'ın bu eserinde kullandığı istişhâd yöntemini ve istişhâd konularını kısaca tetkik eder. Çalışmanın son bölümü olan üçüncü bölümü de Ebû Hayyân'ın Menhecu's-Sâlik adlı eserinde İbn Mâlik'e yönelttiği itirazları ilgili başlıklar altında tasnif ederek detaylı bir şekilde inceleyip analize tabi tutar.
Özet (Çeviri)
Grammatical Objection, also known as methodological objection, refers to the act of rejecting or criticizing the views of a contemporary or historical scholar using various methods and expressions, in order to support a particular opinion or school of thought based on specific evidence. This type of critique is highly valuable in evaluating the grammatical rules of the Arabic language from different perspectives and purging possible misconceptions, contributing significantly to the field of nahvî (Arabic grammar). Due to its effectiveness, this method has been embraced and implemented by scholars of nahv (Arabic grammar) since its early days. Through this method, adherence to the principles and rules of nahv (Arabic grammar) increases, making language rules more consistent. It is seen as an important tool due to its role in formulating rules by passing through the sieve of critical thinking during the development process of the language. One of the frequent users of this method is Abu Hayyan al-Andalusi, whom some linguists refer to as the commander of the faithfull' in nahv (Arabic grammar). In his commentary titled“Menhecu's-Sâlik”on Ibn Mâlik's famous work“Alfiyya”, he frequently objects to Ibn Mâlik's views. This work, titled“Ebû Hayyân elEndelusî's Objections to Ibn Mâlik in his Commentary Menhecu's-Sâlik fi'l-Kelâm ʻalâ Elfiyyeti Ibn Mâlik”, consists of an introduction and three chapters. The introduction discusses the subject, purpose, significance, literature review, and methodology of the study. The first chapter provides a general overview of the lives, scholarly personalities, and works of Ibn Mâlik and Abu Hayyan. The second chapter examines in detail the works“Alfiyya”and“Menhecu's-Sâlik”. It briefly examines the method of istishhad (deduction) used by Abu Hayyan in this work and the topics of istishhad. The third and final chapter of the study classifies and analyzes in detail the objections raised by Abu Hayyan against Ibn Mâlik in his work“Menhecu's-Sâlik”, under relevant headings.