Anadolu imam hatip lisesi öğretmen ve öğrencilerinin İslam kültür ve medeniyeti dersine ilişkin görüşleri
Views of anatolian imam hatip high school teachers and students on the Islamic culture and civilization course
- Tez No: 873270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL OSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Kültür ve Medeniyeti, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Kültürel Bilinç, Islamic Culture and Civilization, Anatolian Imam Hatip High School, Cultural Consciousness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Anadolu İmam Hatip Liselerinde okutulan İslam Kültür ve Medeniyeti dersine kültür ve medeniyet mirasımız konu edinmiştir. Gençlerde görülen kültürlerine yabancılaşmanın yaşandığı günümüzde, gençlerin kendi köklerinden beslenen, kendi kültür ve medeniyetlerine katkı sağlama bilincine sahip olmaları amaçlanan bu dersin programının uygulanmasına ilişkin durum tespiti yapmak önemlidir. Araştırmanın temel problemini“Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerine Göre Anadolu İmam Hatip Liselerinde Yer Alan İslam Kültür ve Medeniyeti Dersinin Uygulanma Durumu Nasıldır?”sorusu oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma türlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Ölçme aracı olarak ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmaya 12 AİHL öğrencisi ve 13 AİHL meslek dersi öğretmeni katılmıştır. Ulaşılan bulgulara göre katılımcıların büyük çoğunluğu bu dersi önemli bulurken öğrencilerin ilgileri söz konusu olduğunda bu tablonun zayıfladığı görülmüştür. Katılımcıların neredeyse tamamı dersin adını ve statüsünü uygun bulmuş fakat dersin 12. sınıf için ideal olmadığı yönünde görüş bildirmiştir. Katılımcıların yarıdan fazlası ise ders saatinin yetersiz olduğunu söylemiştir. Katılımcı öğretmenlerin büyük bir bölümü ders öncesi hazırlık yaptıklarını dile getirseler de bu hazırlığın niteliğinde sorunlar olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin öğrenciyi öğrenme ortamına dâhil edecek farklı öğretim yöntem-teknikleri ve araç-gereçleri sıklıkla kullanmadıkları, ölçmede ise genellikle ürün merkezli ölçme aracı kullandıkları sonucuna varılmıştır. Katılımcı görüşleri çerçevesinde İslam Kültür ve Medeniyeti dersinin öğrencilerde İslam Kültür ve Medeniyet mirasına dair özgün bir bilinç kazandırma durumuna yönelik genel kanı istenen düzeyde özgün bir kültürel bilinç oluşturamadığıdır.
Özet (Çeviri)
Our cultural and civilizational heritage is the subject of the Islamic Culture and Civilization course taught in Anatolian Imam Hatip High Schools. In today's world where young people are experiencing alienation from their culture, it is important to determine the situation regarding the implementation of this course program, which aims to help young people nourish from their own roots and have the awareness of contributing to their own culture and civilization. The main problem of the research is“What is the Implementation Status of the Islamic Culture and Civilization Course in Anatolian Imam Hatip High Schools, According to the Opinions of Teachers and Students?”It constitutes the question. A case study, one of the qualitative research types, was used in the study. A semi-structured interview form was used as a measurement tool. 12 AIHL students and 13 AIHL vocational course teachers participated in the research. According to the findings, while the majority of the participants found this course important, this situation weakened when it came to students' interests. Almost all of the participants found the name and status of the course appropriate, but stated that the course was not ideal for the 12th grade. More than half of the participants said that class hours were insufficient. Although most of the participating teachers stated that they prepared before the lesson, it was determined that there were problems in the quality of this preparation. It was concluded that teachers do not often use different teaching methodstechniques and tools-equipments to include the student in the learning environment, and they generally use product-centered measurement tools in measurement. Within the framework of participant opinions, the general opinion regarding the Islamic Culture and Civilization course's ability to provide students with a unique awareness of the Islamic Culture and Civilization heritage is that it cannot create a unique cultural awareness at the desired level.