Sosyal medya pazarlamasının yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim danışmanlığı firması tercihinde rolü
The role of social media marketing on the choice of educational consultancy firms by international students
- Tez No: 873289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCRAN ÖZGÜNER KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Yabancı öğrenci, Eğitim, Danışmanlık, Social media, Foreign student, Education, Consultancy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sosyal medya, markaların satış ve tanıtım sürecindeki önemli rollerinden birini üstlenmiştir. Firmalar sosyal medya aracılığıyla daha geniş kitlelere hitap ederler. Aynı zamanda sosyal medya platformlarından edinilen veriler ile hedef kitleye yaklaşmak oldukça kolaylaşmıştır. Geleneksel pazarlama anlayışına nazaran sosyal medya pazarlaması için çok daha düşük bütçe ayırmak yeterlidir. Bu nedenle firmalar pazarlama planlamalarında sosyal medya platformlarından yararlanmayı tercih ederler. Son yıllarda artan yabancı öğrenci sayısı ile üniversiteler daha fazla öğrenciye ulaşmak için çeşitli pazarlama tekniklerinden faydalanırlar. Bunlardan biri de eğitim danışmanlık firmaları ile işbirliği yapmaktır. Eğitim danışmanlık firmaları öğrenci ve üniversite arasında köprü görevindedir. Firmalar, gerek mevcut öğrenciler ile gerekse potansiyel yabancı uyruklu öğrenciler ile sosyal medya platformlarını kullanarak iletişim kurmaktadır. Bu süreçte kullanılan sosyal medya pazarlama teknikleri ile daha çok öğrenciye ulaşabilmektedirler. Bunun sebebi olarak ise yıllar geçtikçe artan sosyal medya kullanımı gösterilebilir. Mevcut sosyal medya kullanıcı kitlesi bu firmalar için oldukça önemlidir. Firmalar, yabancı uyruklu öğrencilere sosyal medya platformlarından kolaylıkla erişebilir. Ayrıca firmaların sosyal medya platformlarında yer alması öğrenciler için de yararlıdır. Öğrenciler firma hakkındaki bilgilere mevcut platformlar üzerinden kolaylıkla erişir. Firmalar hakkında bilgi, işleyiş ve hizmet sunumunun yanı sıra gerçek kişilerin yorumları da öğrenciler için rehber niteliğindedir. Bu sebeple firmaların sosyal medya üzerinden yaptıkları tanıtım öğrencilerin beklentileri ile uyumlu olmalıdır. Bu araştırma ile yabancı öğrenci statüsünde eğitim almak isteyen öğrencilerin üniversite seçiminde kendilerine rehber olacak ve yol gösterecek olan eğitim danışmanlık firmalarını seçerken sosyal medya platformları üzerinden yapılan pazarlama stratejilerinin tercihlerini nasıl etkilediğini ortaya koymak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Social media has assumed one of the important roles in the sales and promotion process of brands. Companies appeal to larger audiences through social media. At the same time, it has become much easier to approach the target audience with the data obtained from social media platforms. Compared to traditional marketing approach, it is sufficient to allocate a much lower budget for social media marketing. For this reason, companies prefer to use social media platforms in their marketing planning. With the increasing number of foreign students in recent years, universities use various marketing techniques to reach more students. One of these is to cooperate with education consultancy companies. Education consultancy companies act as a bridge between students and universities. Companies communicate with both current students and potential foreign students using social media platforms. They can reach more students with the social media marketing techniques used in this process. The reason for this can be shown as the increasing use of social media over the years. The current social media user base is very important for these companies. Companies can easily reach foreign students through social media platforms. It is also beneficial for students to have companies on social media platforms. Students can easily access information about the company through existing platforms. In addition to providing information about companies, their operations and service delivery, comments from real people also serve as a guide for students. For this reason, the promotions made by companies on social media should be compatible with the expectations of students. This research aims to reveal how marketing strategies made through social media platforms affect the preferences of students who want to receive education as foreign students when choosing education consultancy companies that will guide and guide them in their university selection.