Subtalamik nükleus -derin beyin stimülasyonu uygulanan Parkinson hastalarında unilateral uyarımın ipsilateral bulgular ve aksiyalsemptomlar üzerine etkilerinin incelenmesi
Subthalamic nucleus - deep brain stimulation applied to unilateral in Parkinson's patients ipsillateral findings and axial results of stimulation examining the effects on symptoms
- Tez No: 873360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ÖNDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Subtalamik Nükleus-Derin Beyin Stimülasyonu, Parkinson hastalığı, Aksiyal bulgular, Subthalamic Nucleus-Deep Brain Stimulation, Parkinson's disease, Axial findings
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Parkinson hastalığında (PH), cihaz destekli tedavi seçenekleri arasında Subtalamik Nükleus-Derin Beyin Stimülasyonu (STN-DBS) önemli bir tedavi yöntemidir. Bununla birlikte, STN-DBS tedavisi altındaki hastaların bir kısmında zaman içinde yürüme ve aksiyal semptomlarda bozulma olabilmektedir. Aksiyal bulguların kontrolünde, asimetrik stimülasyonun olası etkinliği ve stimülasyonun unilateral etkileri güncelliğini koruyan tartışma konularıdır. Bu çalışmada, STN-DBS altındaki PH' lerde unilateral uyarımın, hemisferlerin arasında ve bilateral stimülasyon ile kıyaslanarak aksiyal semptomlar üzerine etkisi; ayrıca stimülasyonun ipsilateral bulgular üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2022- Kasım 2023 tarihleri arasında hareket bozukluklarıyla özel ilgilenen nöroloji uzmanları tarafından tanı konulan, çalışmaya dahil edilmeyi kabul eden kronik STN-DBS tedavisi altıdaki PH' ler çalışmaya alındı. Optimal medikal tedavi altındaki hastalar 12 saat ilaçsız bırakılarak Hareket Bozuklukları Derneği Birleşik Parkinson Hastalığı Değerleme Ölçeği (MDS-UPDRS) bölüm-III ve“Gait Analyzer”isimli akıllı telefon tabanlı uygulama kullanılarak stimülasyon bilateral kapalı, unilateral ve bilateral açık olmak üzere dört farklı stimülasyon durumunda incelendi. Değerlendirmeler, stimülasyon bilateral açık döneminde levodopa verilerek de tekrarlandı. Tüm hastalara; Ses engeli indeksi (VHI), Düşme Etkinlik Skalası (FES-1), yürümede donma (FOG) skalası uygulandı. Verilerin istatistiksel analizi SPSS (Statistical Package for Social Sciences) versiyon 20 programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 37 hasta dahil edildi (K/E: 11/26, ortalama yaş 59.49±9.02, hastalık süresi 16.57±8.60, DBS süresi 5.95±4.06 yıldı). Tüm hastalar ve FES-1 evre 3 olanlar olmak üzere hastalar iki grupta ele alındı. Total motor skor üzerine etkinliğin, sol unilateral stimülasyon ile bilateral stimülasyonda benzer düzeyde olduğu belirlendi (p=0.080). Aksiyal motor skorlar üzerine etkinlik incelendiğinde ise unilateral stimülasyon ile bilateral stimülasyon eşdeğer düzeyde etkin bulundu (p=0.898, p=1.000). Stimülasyonun ipsilateral etkinliği sol hemisfer ve nondominant hemisfer uyarımında anlamlı düzeyde idi (p=0.008, p=0.021). Levodopa sonrası değerlendirmelerde, her iki grupta da hem tüm motor skorlarda hem de aksiyal alt skorlarında stimülasyon etkisiyle sağlanana ek anlamlı düzeyde düzelme belirlendi (p=0.000). Her iki hasta grubunda konuşma alt skorunda sadece sol hemisfer stimülasyonu ile, postüral stabilite skorlarında ise sadece sağ hemisfer stimülasyonu ile anlamlı düzelme izlendi (p=0.031, p=0.015; p=0.044, p=0.010). Yürümede donma üzerine tüm hastaların dahil edildiği grup analizlerinde, unilateral stimülasyonun anlamlı düzeyde fayda sağladığı ve bu etkinin bilateral stimülasyona benzer düzeyde olduğu görüldü. Aksiyal bulguları belirgin hasta grubunda ise unilateral stimülasyonun anlamlı düzeyde bir etkisinin olmadığı görüldü (sağ p=0.232, sol p=0.152). Yürüme analizi sonuçlarında, stimülasyon yürüme hızı üzerine anlamlı düzeyde fayda sağlarken, levodopa eklenmesinin bu faydayı da ortadan kaldırdığı görüldü. İlginç olarak, VKMDD değerinin sadece sol hemisfer stimülasyonunda ve stimülasyona eklenen levodopa sonrası belirgin artış gösterdiği görüldü. Sonuç: Unilateral stimülasyonun ipsilateral ve aksiyal bulgular üzerine etkinliğine baktığımız bu çalışmada, unilateral stimülasyonun aksiyal bulgular üzerine bilateral stimülasyona benzer etkinliğinin olduğunu gösterdik. Tüm motor bulgular üzerine sol hemisfer stimülasyonuna ait bulduğumuz etkinlik, hemisfer özgü motor ağlar bağlamında tartışılabilir. Bu bulgunun rezidü etki ve/veya sol hemisferin motor yanıt üzerine artmış etkinliği ile mi ilişkili olduğu hususunda, geniş vaka gruplarının dahil edildiği ileri çalışmalarla değerlendirilmesinin gerekli olduğunu düşünmekteyiz. İpsilateral stimülasyonda sol hemisfer ve nondominant hemisfer stimülasyonuna özgü bulduğumuz etkiler anlamlı düzeyde olmakla beraber, ikna edici düzeyde değildi. Stimülasyonun postüral instabilite ve konuşma üzerine hemisfer özgü etkileri, gelecek çalışmalar için önemli araştırma konuları olabilir. Son olarak, yürüme üzerine stimülasyonun ve levodopanın ayrı ayrı ortaya çıkardığı etkiler klinik uygulamalarda önemli fikirler vermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: : The Subthalamic Nucleus-Deep Brain Stimulation (STN-DBS) constitutes an important treatment alternative among the device-assisted treatment options for the Parkinson's Disease (PD). However, in a subgroup of those patients under STNDBS therapy, gait and axial symptom, may deteriorate over the time. The possible efficacy of asymmetric stimulation in the control of the axial findings and the unilateral effects of the stimulation are current discussion topics. In this study, we aimed to assess the effect of the unilateral stimulation on the axial symptoms through comparing it between the hemispheres and to the bilateral stimulation, and also the effects of the stimulation on the ipsilateral findings, in the PD patients under the STN-DBS. Material and Method: The PD patients under the chronic STN-DBS treatment, who were diagnosed by the neurologists specially dealing with the movement disorders and accepted to participate in the study, were admitted to the study between the dates July 2022- November 2023. The patients under the optimal medical treatment were examined without medication for 12 hours in such four different stimulation cases as bilateral stimulation-OFF, unilateral and bilateral-ON, using the Movement Disorder Society Unified Parkinson's Disease Rating Scale (MDS-UPDRS) Part III and the“Gait Analyzer”application on smartphones. Besides, the assessments were also repeated during the stimulation-ON medication'ON' condition. The Voice Handicap Index (VHI), Falls Efficacy Scale (FES), Freezing of Gait (FOG) Scale were applied to all patients. The statistical analysis of the data was performed by using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) version 20 software package. Findings: Thirty seven patients were included inthis study (F/M: 11/26 persons, average age 59.49±9.02 y, disease period 16.57±8.60 y, DBS period 5.95±4.06 y). The patients were classified and dealt in 2 groups, all patients and the ones in the FES-1 Phase 3. It was found out that the efficacy of the left unilateral and bilateral stimulation on total motor score is at a similar level (p=0.080). When the efficacy on axial motor scores was examined, the unilateral and bilateral stimulation were found to be effective at equivalent level (p=0.898, p=1.000). The ipsilateral efficacy of the stimulation was at a significant level for the left hemisphere and nondominant hemisphere (p=0.008, p=0.021). In the evaluations during the stimulation-ON medication-'ON' period, an additiononal improvement provided with the stimulation effect was found out at significant level in both all motor scores and axial sub-scores in both groups (p=0.000). A significant improvement was observed in the speech sub-score only with the left hemisphere stimulation and in the postural stability scores only with the right hemisphere stimulation, in both patient groups (p=0.031, p=0.015; p=0.044, p=0.010). The analyses in the overall group, it was observed that the unilateral stimulation grants for utility on FOG at significant level and this efficacy is at a level similar to the bilateral stimulation. As for the patient group with outstanding axial findings, it was observed that the unilateral stimulation has no effect at significant level (right p=0.232, left p=0.152). In the results of gait analysis, it was seen that while the stimulation grants for utility at significant level in the gait speed, the addition of levodopa eliminates this utility as well. Interestingly, the Change in Body Mass Centre in Vertical Orbit value exhibits a significant increase only in the left hemisphere stimulation and after the levodopa added to the stimulation. Conclusion: In this study investigating the efficacy of the unilateral stimulation on the ipsilateral and axial findings, it was revealed that the unilateral stimulation has the efficacy on the axial findings similar to the bilateral stimulation. The efficacy pertaining to the left hemisphere stimulation on all motor findings we determined can be discussed in the context of hemisphere-specific motor networks. It is thought that this finding should be evaluated whether it is related to the residual effect, and/or the efficacy of the left hemisphere increased on motor response through the further studies in which the large case groups are included. Even though the effects specific to the left hemisphere and nondominant hemisphere stimulation we found in the ipsilateral stimulation is at significant level it was not evaluated as convincing. The hemisphere-specific effects of the stimulation on the postural instability and speech can be the important research subjects for future studies. Finally, the effects on the gait provided separately by the stimulation and levodopa provides the important views in the clinic practice.