Lomber spondilolistezis nedeniyle opere olan hastalarda 3 farklı cerrahi metodun etkinliklerinin ve sonuçlarının araştırılması
Investigation of the efficacy and results of 3 different surgical methods in patients operated due to lumbar spondylolisthesis
  1. Tez No: 873362
  2. Yazar: AKIN AYTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYHO CEM YÜCETAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber Spondilolistezis, Vertebra, Rijit Rod, Dinamik
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
LOMBER SPONDİLOLİSTEZİS NEDENİYLE OPERE OLAN HASTALARDA 3 FARKLI CERRAHİ METODUN ETKİNLİKLERİNİN VE SONUÇLARININ ARAŞTIRILMASI Lomber spondilolistezis herhangi bir lomber vertebrada iki omurga arasında normal sınırların dışında kayma olması sonucu alt ve üst vertebralarda birbirlerine göre çeşitli sebeplere göre anterior, lateralyada posteriora doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis ise pars interartikulariste gelişen strese bağlı kırıklarıdır. Spondilolistezis dejenerasyona bağlı olabileceği gibi spondilolizise bağlı da gelişebilir. Spondilolisteziste birçok sınıflama ve derecelendirme sistemi mevcut olup tedavide çoğu zaman cerrahi gerekmez. Hastalarda kaymanın derecesine bağlı olarak ilk önce medikal tedavi denenir. Medikal tedaviye yanıt alınamayan hastalarda ve özellikle radikülopati bulguları belirgin olan hasta gruplarında kontrol altına alınamayan bel ağrıları ve nörojenik kladikasyo gelişen olgularda motor kayıbın eşlik ettiği hastalarda cerrahi tedavi denenir. Cerrahi tedavide amaç hastanın nöromotor şikayetlerinde düzelme sağlanması, radikülopatiye bağlı semptomlarının hastanın günlük yaşantısını etkilemeyecek hale getirilmesi, yürüme mesafesinin uzatılması olarak sıralanabilir. Cerrahi tedaviye rağmen bazı hasta gruplarında uzun süre boyunca nöral yapılara bası olması kaymanın çok ileri düzeyde olması gibi nedenlerle hastalarda tam iyileşme sağlanamaz ancak burada önemli olan hastanın cerrahi öncesine göre şikayetlerinin azaltılmasıdır. Cerrahi tedavide hasta prone pozisyonda uyutulduktan sonra orta hat insizyonla cilt ciltaltı ve paravertebral kaslar geçilip kaymanın olduğu seviyeye ulaşılır. Spondilolistezisin olduğu vertebra segmentinin pediküllerinin üst ve alt seviyelerine vidalar yerleştirilir. Vidalar yerleştirildikten sonra sistem 2 adet rod ile sabitlenir. Sistemi sabitlemek için kullanılan bu rodlar farklı esneklik ve sertlikte olabilmektedir. Biz bu çalışmada farklı yapılardaki 3 farklı rod sisteminin uzun dönem sonuçlarını araştırdık. Kullandığımız rodların birbirlerine üstünlüklerini XII gösterdik.Hibrit ve dinamik rod sisteminin, rijit rod sistemine üstünlüğünü istatistiksel olarak göstermiş olduk.Dinamik rod sisteminin sonuçları rijit rod sistemine kıyasla daha üstün bulundu. Özellikle hibrit rod sisteminde psödoartroz ve komşu segment gelişme olasılığı diğer sistemlere göre daha düşük olarak saptanmıştır. Burada vurgulamak istediğimiz fleksible rodların yani dinamik ve hibrit rodların kullanılması sisteme dağılan yükü nispeten daha eşit dağıttığı için psödoartroz ve komşu segment hastalığı görülme olalısılığı daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
IN PATIENTS WHO HAVE BEEN OPERATED DUE TO LUMBAR SPONDYLOLISTHESIA INVESTIGATION OF THE EFFECTIVENESS AND RESULTS OF 3 DIFFERENT SURGICAL METHODS Lumbar spondylolisthesis is the displacement of the lower and upper vertebrae towards each other, anteriorly, laterally or posteriorly, due to various reasons, as a result of a slippage outside the normal limits between the two vertebrae in any lumbar vertebra. Spondylolysis is a stress-related fracture that develops in the pars interarticularis. Spondylolisthesis may be due to degeneration or due to spondylolysis. There are many classification and grading systems for spondylolisthesis, and surgery is often not required for treatment. Depending on the degree of slippage, medical treatment is first tried in patients. In patients who do not respond to medical treatment, and especially in patient groups with prominent radiculopathy findings, in cases where uncontrolled low back pain and neurogenic claudication develop. Surgical treatment is tried in patients accompanied by motor loss. The aim of surgical treatment can be listed as improving the patient's neuromotor complaints, making the symptoms related to radiculopathy not affect the patient's daily life, and extending the walking distance. Despite surgical treatment, full recovery cannot be achieved in some patient groups due to reasons such as longterm pressure on neural structures and very advanced slippage. The important thing here is to reduce the patient's complaints compared to before surgery. In surgical treatment, after the patient is put to sleep in the prone position, the skin, subcutaneous and paravertebral muscles are passed through a midline incision and the level where the slip occurs is reached. Screws are placed at the upper and lower levels of the pedicles of the vertebral segment where spondylolisthesis is located. After the screws are placed, the system is fixed with 2 rods. These rods used to fix the system are different. flexibility and hardness. In this study, we investigated the long-term results of 3 different rod systems with different structures. We showed XIV the superiority of the rods we used over each other. We have statistically demonstrated the superiority of the hybrid and dynamic rod system over the rigid rod system. The results of the dynamic rod system are superior compared to the rigid rod system. It was found. Especially in the hybrid rod system, the possibility of developing pseudoarthrosis and adjacent segments was found to be lower than in other systems. What we want to emphasize here is that the use of flexible rods, that is, dynamic and hybrid rods, distributes the load on the system relatively more evenly, so the possibility of pseudoarthrosis and adjacent segment disease is lower.