Sagittal split ramus osteotomisi uygulanan hastalarda 20 yaş diş varlığının bad split üzerine etkisinin geriye dönük olarak değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of third molars on bad split in patients undergoing sagittal split ramus osteotomy: a retrospective study
- Tez No: 873372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH SOYLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortognatik Cerrahi, Bad Split, 20 Yaş Dişi, Orthognatic Surgery, Bad Splite, Wisdom Tooth
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Ortognatik cerrahi, çenelerin fonksiyon ve estetiğini iyileştirmek ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla kullanılan bir cerrahi işlemdir. Bu çalışmanın amacı, sagittal split ramus ostetomisi (BSSRO) uygulanan hastalarda 20 yaş dişlerinin ameliyat sırasındaki komplikasyonlardan biri olan“bad split”ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, 2012-2023 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalında ameliyat edilen hastaların verileri üzerinde geriye dönük olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma için hastaların preoperatif panoramik filmleri incelenmiş ve ameliyat öncesinde 20 yaş dişleri bulunan hastalar kaydedilmiştir. Hastaların ameliyat epikrizleri ve postoperatif KİBT görüntüleri de taranmış ve bad split gerçekleşen hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Ortognatik cerrahi uygulanmış 1018 hastanın verileri taranmış ve BSSRO geçirmiş 819 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların 478'i kadın (%58) ve 341'i erkek (%42) olup hastaların yaş ortalaması 23,08 ±5,26 dir. Toplamda 1638 BSSRO gerçekleştirilmiş olup, 1412 split bölgesinde 20 yaş dişi bulunmazken, 226 split bölgesinde ise 20 yaş dişi mevcuttu. Sagittal split bölgesinde 20 yaş dişi bulunan grupta 6 adet, 20 yaş dişi bulunmayan grupta ise 33 adet bad split tespit edildi. 20 yaş diş varlığının bad split üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmamıştır (p=0.77). Ayrıca, 20 yaş dişlerinin pozisyonunun (p=0.33) ve mukoza ya da kemik retansiyonlu olup olmamasının (p=0.74) bad split ile anlamlı bir ilişkisi bulunmamıştır. 20 yaş dişi varlığında bad split gerçekleşen hastaların yaş ortalaması, 20 yaş dişi mevcut olmayan ve bad split gerçekleşen hastaların yaşından daha yüksek olarak bulunmuştur. (p=0,004) Sonuç: BSSRO uygulanan hastalarda 20 yaş dişlerinin bad split ile ilişkisinin anlamlı olmadığı ve 20 yaş dişlerinin pozisyonu ve gömülü olup olmamasının da bad split üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmadığı anlaşılmıştır. Ancak artan yaş ile birlikte, 20 yaş diş varlığında gerçekleştirilen BSSRO'da bad split riskinin arttığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Orthognathic surgery is aimed to improve the function and aesthetics of the jaws and enhance the quality of life. The aim of this study is to evaluate the relationship between impacted third molars and“bad split,”one of the intra-operative complications surgery, in patients undergoing sagittal split ramus osteotomy. Materials and Methods: This study was conducted using patient data operated on between 2012 and 2023 at the Erciyes University Faculty of Dentistry Department of Oral and Maxillofacial Surgery. Preoperative panoramic radiographs of the patients were examined, and patients with impacted third molars were recorded. The operation reports and postoperative CBCT images of the patients with bad split were scanned and included in the study. Results: A total of 1018 patients were evaluated and 819 patients who met the inclusion ciriterias were included in the study. The mean age of the patients was 23.08 ± 5.26, with 478 (58%) females and 341 (42%) males. A total of 1638 sagittal splits were performed, with 1412 sites without impacted third molars and 226 sites with impacted third molars. In the group with impacted third molars, 6 bad splits were recorded, while in the group without impacted third molars, 33 cases were recorded. Statistical analysis showed that the presence of impacted third molars did not have a significant effect on bad split (p=0.77). Furthermore, the position (p=0.33) and retantion type (p=0.74) did not have a significant relationship with bad split. The mean age of patients with bad split with impacted third molars was higher than that of patients without impacted third molars and with bad split (p=0.004). Conclusion: The results of present study demonstrates that impacted third molars does not have a significant relationship with bad split in patients undergoing SSRO. Additionally, the position and impaction status of impacted third molars do not have a significant effect on bad split. These results indicate that the presence of impacted third molars does not increase the incidence of bad split. However, it suggests that the risk of bad split may increase in older age groups.