Epilepsi hastası çocuklarda valproik asit ve levetirasetam kullanımına bağlı böbrek hasarının değerlendirilmesi
Evaluation of kidney damage due to valproic acid and levetiracetam use in children with epilepsy
  1. Tez No: 873450
  2. Yazar: TUĞÇE DİLA BANKİR KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AYSİMA ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Nöbet, Akut Böbrek Hasarı, NGAL, KIM-1, Sistatin C, Epilepsy, Seizure, Acute Kidney Injury, NGAL, KIM-1, Cystatin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Epilepsi hastalarında kullanılan antiepileptik ilaçlardan valproik asitin ve levetirasetamın düzenli kullanımına bağlı böbrek hasarının belirlenmesi amacıyla böbrek hasar göstergesi olarak değerlendirilen NGAL, KİM-1, Sistatin C parametrelerine bakılarak kullanılan antiepileptik ilaçların böbrek üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji polikliniğine başvuran hastalar klinik semptom ve bulgu verip EEG ile korelasyon gösteren epilepsi tanısı alan hasta grubudur. Epilepsi tanısı olan 100 hasta ve kontrol grubu olan 50 hasta çalışmamızda incelenecek, alınan kan örneğinde NGAL, KIM-1, Sistatin C düzeyleri ELISA prensibi ile çalışılacaktır. Çalışma sonunda elde edilen veriler antiepileptik kullanan epilepsi hastaları ile kontrol grubu arasında değerlendirilerek antiepileptik kullanımına bağlı böbrek hasarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bulgular: Çalışmamızda 150 hasta bulunmaktadır. Valproik asit ve levetirasetam kullanan hastaların Sistatin C düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0.001). Valproik asit ve levetirasetam kullanan hastaların NGAL düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır. (p=0.001). Valproik asit kullanan hastaların vitamin D düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır. (p=0.007) Valproik asit kullanan hastaların beyaz küre ve nötrofil sayıları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır. (p=0.007 ve p=0.005). Levetirasetam kullanan 50 hastanın beyaz küre ve nötrofil sayıları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır (p=0.001 ve p=0.006) . Levetirasetam kullanan 50 hastanın kreatinin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0.011). Levetirasetam kullanan 50 hastanın GFH düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır (p=0.001). Sonuç: Çalışmamız valproik asit tedavisi ve levetirasetam tedavisi alan 50'şer hasta incelemiş ve elde edilen veriler ile yeni sonuçlar bulunmuştur. Akut böbrek hasarı belirteçlerinden olan Sistatin C düzeyi her iki grupta da kontrol grubu ile kıyaslandığında yüksek saptanmıştır. Ancak NGAL ve KIM-1 düzeyleri ile böbrek hasarına dair bir veri elde edilememiştir. Ayrıca her iki grupta da beyaz küre sayıları ve nötrofil sayıları kontrol grubuna göre düşük saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In order to determine kidney damage due to regular use of valproic acid and levetiracetam, which are antiepileptic drugs used in epilepsy patients, it is aimed to evaluate the effects of antiepileptic drugs on the kidney by looking at NGAL, KIM-1, Cystatin C parameters, which are considered indicators of kidney damage. Materials and Methods: In our study, patients who applied to Gaziantep University Şahinbey Practice and Research Hospital Faculty of Medicine Child Neurology outpatient clinic are the group of patients diagnosed with epilepsy who show clinical symptoms and signs and correlate with EEG. 100 patients diagnosed with epilepsy and 50 patients in the control group will be examined in our study, and NGAL, KIM-1, Cystatin C levels in the blood sample will be studied using the ELISA principle. The data obtained at the end of the study are evaluated between epilepsy patients using antiepileptics and the control group, with the aim of determining kidney damage due to antiepileptic use. Results: There are 150 patients in our study. Cystatin C levels of patients using valproic acid and levetiracetam were found to be significantly higher than the control group (p=0.001). NGAL levels of patients using valproic acid and levetiracetam were found to be significantly lower than the control group (p=0.001). Vitamin D levels of patients using valproic acid were found to be significantly lower than the control group (p=0.007). White blood cell and neutrophil counts of patients using valproic acid were found to be significantly lower than the control group(p=0.007 ve p=0.005). White blood cell and neutrophil counts of 50 patients using levetiracetam were found to be significantly lower than the control group (p = 0.001 and p =0.006). Creatinine levels of 50 patients using levetiracetam were found to be significantly higher than the control group (p=0.011). GFR levels of 50 patients using levetiracetam were found to be significantly lower than the control group (p=0.001). Conclusion: Our study examined 50 patients each receiving valproic acid treatment or levetiracetam treatment and made significant contributions to the literature with the data obtained. Cystatin-c level, one of the markers of acute kidney injury, was found to be higher in both groups compared to the control group. However, no data could be obtained regarding NGAL and KIM-1 levels and acute kidney injury. Additionally, white blood cell counts and neutrophil levels were found to be lower in both groups compared to the control group.