Türkiye'de Halk Kütüphanesi çalışanlarının iş doyumunun örgütsel bağlılığa etkisi
The effect of job satisfaction on organizational commitment of Public Library employees in Turkey
  1. Tez No: 873538
  2. Yazar: SULTAN ARTUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Örgütsel Bağlılık, Halk Kütüphanesi, İş Gören, Verimlilik, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Public Library, Employee, Productivity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çalışmanın amacı, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki halk kütüphaneleri çalışanlarının iş doyumlarının örgütsel bağlılığa etkisini ölçmektir. Çalışmada halk kütüphanesi, iş doyumu ve örgütsel bağlılığın kavramsal çerçevesi; literatürde bu kavramlara ilişkin yapılmış tanımlamalar, kuramsal yaklaşımlar, iş doyumu ve örgütsel bağlılığı etkileyen faktörlerden, halk kütüphanesinin amaç, işlev ve işleyişi hakkında bilgiler bulunmaktadır. Çalışmada iş görenlerin iş doyumlarını belirlemek adına Smith, Kendall ve Hulin (1969) tarafından geliştirilen“İş Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. İş görenlerin örgütsel bağlılıklarını belirleyebilmek adına ise Meyer ve Allen (1993)'in geliştirdiği“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Anket yoluyla ulaşılan veriler, SPSS 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. İş doyumu ve örgütsel bağlılık ölçek puanlarının hesaplanmasında çarpıklık (skewness) ve basıklık (kurtosis) katsayıları kullanılmıştır. Verilerin analizinde pearson korelasyon testi; çoklu regresyon, bağımsız iki örneklem t testi ve ANOVA testinden yararlanılmıştır. Çalışmanın sonucunda; terfi, ast-üst ilişkisi, kişilik, kararlara katılma ve fiziksel koşullar açısından iş doyumu değişkenlerinin tek başına örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı etkisinin olmadığı; ödüller ve özendirme, statü, birlikte çalışma, zeka ve yetenek ve iletişim iş doyumu değişkenlerinin örgütsel bağlılık üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to measure the effect of job satisfaction on organizational commitment of public library employees within the Ministry of Culture and Tourism. In the study, the conceptual framework of public library, job satisfaction and organizational commitment; In the literature, there are definitions of these concepts, theoretical approaches, factors affecting job satisfaction and organizational commitment, and information about the purpose, function and functioning of the public library. In the study, the“Job Satisfaction Scale”developed by Smith, Kendall and Hulin (1969) was used to determine the job satisfaction of the employees. In order to determine the organizational commitment of employees, the“Organizational Commitment Scale”developed by Meyer and Allen (1993) was used. The data obtained through the survey was analyzed using the SPSS 21.0 program. Skewness and kurtosis coefficients were used to calculate job satisfaction and organizational commitment scale scores. Pearson correlation test in data analysis; Multiple regression, independent two sample t test and ANOVA test were used. As a result of the study; Job satisfaction variables in terms of promotion, superior-subordinate relationship, personality, participation in decisions and physical conditions alone do not have a significant effect on organizational commitment; It has been determined that status, intelligence and talent, rewards and encouragement, working together and communication job satisfaction variables have a positive and significant effect on organizational commitment.