Gençlerin geleceğin mesleklerine yönelimi ve doğru meslek seçimi: Bandırma örneği
Young people's orientation towards future careers: The example of Bandırma
- Tez No: 873539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Geleceğin Meslekleri, Mesleki Yönelim, Mesleki Yönelim Test Bataryası, İleri Teknoloji Meslekleri, Dijital Meslekler, Future Professions, Career Orientation, Vocational Orientation Test Battery, Advanced Technology Professions, Digital Professions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Gençlerin meslek seçimi süreci, giderek karmaşıklaşan ve hızla değişen bir iş dünyasıyla birlikte önemli bir sorumluluk haline gelmiştir. Bu süreçte etkili olan çeşitli faktörler, bireylerin gelecekteki kariyerlerini şekillendirirken, aynı zamanda toplumun genel dinamiklerine de yön vermektedir. Bu bağlamda, bu tez çalışmasının temel amacı, gençlerin meslek seçimi sürecinde etkili olan faktörleri ve geleceğin mesleklerine yönelimlerini anlamak, analiz etmek ve değerlendirmektir. Gelişim kuramları çerçevesinde, meslek seçiminin arkasındaki dinamiklerin, yetenek, ilgi, cinsiyet, psikolojik gereksinimler, eğitim, aile, sosyo-ekonomik düzey gibi birçok etmenle nasıl etkilendiğini incelemek, özellikle de dijital dönüşüm ve endüstri 4.0'ın getirdiği yeni inovasyon alanlarıyla birlikte“Geleceğin Meslekleri”kavramını araştırmaktır. Ülkemizde gençlerin meslek tercihleri üzerindeki etkileri ve bu tercihlerin toplumun genel yapısına nasıl yansıdığını anlamak, aynı zamanda gençlerin kendilerine uygun meslekleri seçme konusundaki zorlukları ve beklentilerini belirlemek tezin temel hedeflerindendir. Mesleki Yönelim Test Bataryası (MYTB) kullanılarak Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğrencilerine uygulanacak olan nicel bir araştırma, gençlerin genel yetenek, mesleki eğilim ve kişilik özelliklerini belirleyerek kendilerine uygun meslekleri anlamalarına katkı sağlayacaktır. Tez aynı zamanda literatür taraması yoluyla, Türkiye'deki gençlerin meslek tercihlerindeki değişimleri ve bu değişimlerin iş dünyasındaki gelişmelerle nasıl ilişkilendiğini anlamak amacıyla yoğun bir analiz sunacaktır. Bu çalışma, gençlerin gelecekteki meslek seçimlerine daha bilinçli ve bilgiye dayalı bir şekilde yaklaşmalarına yardımcı olacak çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, the process of career selection for young people has become an increasingly complex and rapidly changing responsibility, aligning with the dynamics of the evolving job market. Various factors influence this process, shaping individuals' future careers while also contributing to the overall dynamics of society. In this context, the main objective of this thesis is to understand, analyze, and evaluate the factors influencing the career selection process for young people and their orientation towards future professions. It particularly explores the concept of 'Future Professions,' especially in the context of the new innovation areas introduced by digital transformation and Industry 4.0. Investigating the impact of young people's career preferences in our country and how these preferences reflect on the general structure of society is crucial. Additionally, identifying the challenges and expectations young individuals face when choosing suitable careers is a fundamental goal of this thesis. A quantitative research approach, utilizing the Vocational Orientation Test Battery (VOTB), will be applied to Bandırma Onyedi Eylül University students. This research aims to determine the general abilities, vocational tendencies, and personality traits of young individuals, contributing to their understanding of suitable careers. The thesis will also provide an in-depth analysis, through a literature review, to understand the changes in career preferences among Turkish youth and how these changes correlate with developments in the business world. The study aims to develop solutions that will assist young individuals in approaching their future career choices more consciously and knowledgeably.