Güzel Sanatlar liseleri Müzik bölümü öğrencilerinin enstrüman öğrenme yaklaşımları
Instrument learning approaches of Fine Arts high school Music students
- Tez No: 873649
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEHRİBAN KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Yaklaşımları, Güzel Sanatlar Liseleri, Enstrüman Öğrenme, Müzik Eğitimi, Learning Approaches, Fine Arts High Schools, Instrument Learning, Music Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Öğrenme, bireyin kişi bazında ya da çevresel olarak etkileşim sonucu kazandığı içsel bir süreç ve ortaya koyduğu bir ürünle kazandığı temelli davranış değişikliğidir. Bu süreçte iki farklı öğrenme eğilimi gerçekleştiği ortaya konmuştur. Bunlar“derinlemesine”ve“yüzeysel”öğrenme yaklaşımı olarak alanyazında yerini almıştır. Bazı öğrencilerin öğrenme anında o konunun ana fikrine, temeline yoğunlaşıp derinlemesine anlamaya çalıştığı bilinirken, bazılarının da konunun ana hatlarını, başlıklarını ezberleyip sadece geçer not alacak kadar yani yüzeysel anlamaya çalıştığı bilinmektedir. Bir enstrüman öğrenmek de içsel bir süreç ve üründür. Bazı öğrenciler teknik, teorik, icra konularını derinlemesine anlamaya çalışırken, bazıları ise sadece dersi geçmek üzere enstrümanlarını çalmaya çalışırlar. Bu araştırma mesleki anlamda müzik eğitimi veren güzel sanatlar liselerinde öğrenim görmekte olan müzik bölümü öğrencilerinin enstrümanlarını öğrenirken kullandıkları öğrenme yaklaşımlarını anlamak için yapılmıştır. Araştırma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılı MEB'e bağlı Türkiye'nin her coğrafi bölgesinden birer tane olmak üzere küme örnekleme yöntemi ile belirlenen 7 tane güzel sanatlar lisesinde öğrenim görmekte olan tüm müzik bölümü öğrencileri oluşturmuştur. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Ölçme aracı olarak“Enstrüman Öğrenmedeki Yaklaşımlar”ölçeği kullanılmıştır. Toplanan veriler bir istatistik paket programı ile analiz edilmiş ve elde edilen bulgular sonucunda güzel sanatlar liseleri müzik bölümü öğrencilerinin EÖYÖ'nün maddelerine verilen yanıtların genel istatistik verileri dikkate alındığında derinlemesine öğrenme yaklaşımını daha çok benimsedikleri görülmüştür. Sosyodemografik değişkenler üzerinden analiz yapıldığında ise öğrenim görülen kurum, enstrüman çeşidi ve enstrümanı çalma yılı ile öğrenme yaklaşımları arasında anlamlı bir fark görülmezken cinsiyet, sınıf düzeyi ve enstürmanı günlük çalışma süesine göre öğrenme yaklaşımları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Learning is an internal process that an individual gains as a result of interaction on an individual or environmental basis, and is a fundamental behavioral change gained through a product. It has been revealed that two different learning tendencies occur in this process. These have taken their place in the literature as“deep”and“superficial”learning approaches. While it is known that some students try to concentrate on the main idea and foundation of the subject and try to understand it in depth, it is known that some students try to understand the main lines and titles of the subject only to the point of getting a passing grade, that is, superficially. Learning an instrument is also an internal process and product. While some students try to understand technical, theoretical and performance issues in depth, others try to play their instruments just to pass the course. This research was conducted to understand the learning approaches used by music department students studying in fine arts high schools that provide professional music education while learning their instruments. The research group consisted of all music department students studying in 7 fine arts high schools affiliated with the Ministry of Education in the 2023-2024 academic year, determined by cluster sampling method, one from each geographical region of Turkey. In this study, survey model, one of the quantitative research methods, was used. The“Approaches in Instrument Learning”scale used as a measurement tool. The collected data were analyzed with a statistical package program, and as a result of the findings, it was seen that the students of the music department of fine arts high schools adopted the in-depth learning approach more, considering the general statistical data of the responses to the items of the EÖYÖ. When analyzed on socio-demographic variables, no significant difference was seen between the institution of study, type of instrument and year of playing the instrument and learning approaches, but significant differences were found between learning approaches according to gender, grade level and daily practice time of the instrument.