Bir eğitim araştırma hastanesinde çalışanların nazokomiyal enfeksiyondan korunma yöntemleri
Methods of prevention from nosocomial i̇nfection i̇n a training and research hospital
  1. Tez No: 873665
  2. Yazar: FATIMA İŞBAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Isolation, isolation measures, nosocomial infection, personal protective equipment, protection
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışma ile bir eğitim araştırma hastanesi çalışanlarının nazokomiyal enfeksiyonlardan korunma yönlemlerinin araştırılması amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Çalışma tanımlayıcı, kesitsel bir araştırmadır. Nisan 2023 ile Mayıs 2024 tarihleri arasında İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi çalışanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastane çalışanı 5429 kişiden“Openepi Sample Size Calculator”ile örneklem yapılmış; 365 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcı seçiminde tabakalı yöntem kullanılmış; basit rastgele tasarımla alt gruplar gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara, bir eğitim araştırma hastanesinde çalışanların nazokomiyal enfeksiyonlardan korunma yöntemlerini değerlendiren anket uygulandı. Çalışmada, nazokomiyal enfeksiyonlardan korunmasında etkili olan sigara kullanımı, alkol kullanımı, antibiyotik kullanımı, egzersiz durumu, atıklarla temas, aşılanma durumları, KKE kullanımları, el hijyenine uyum, KKE kullanımının beraberinde getirdiği psikolojik ve dermatolojik yan etkiler incelenmiştir. Veriler Spss 23.0 programı ile yüzde analiz ve sayı olarak değerlendirildi. Bulgular: Sağlık çalışanlarının meslek hastalığı olarak kabul edilebilecek hastalıklardan en fazla Covid-19 ve influenza geçirdikleri görülmüştür. Hastane çalışanlarında KKE kullanma alışkanlığının var olduğunu, sıkı izolasyon önlemlerinin uygulanmadığı gözlenmiştir. Katılımcıların KKE tercihini etkileyen faktörler incelendiğinde, koruyuculuk (%57,8) ve kolay kullanılabilirlik (%50,6) özelliği ön plana çıkmıştır. Katılımcılarda tibbi maske en çok (%66,6) tercih edilen maske türüdür. Vücut sıvılarına maruziyet durumunda uygulanan el hijyeni (%52,0), kirlenmiş yüzeylere dokunduktan sonra uygulanan el hijyeninden (%99,5) düşüktür.KKE kullanımının sağlık çalışanlarında güvenlik duygusu oluşturduğu (%79,5) saptanmıştır. Sonuç: Sağlık çalışanlarının hem kendi sağlıkları hem hasta ve toplum sağlığı açısından korunma yöntemlerini uygulamaları önemlidir. Anahtar kelimler: İzolasyon, izolasyon önlemleri, nazokomiyal enfeksiyon, kişisel koruyucu ekipman, korunma.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the methods of protecting employees of a training and research hospital from nosocomial infections. Materials and Methods: The study is a descriptive, cross-sectional research. It was conducted on employees of İKÇÜ Atatürk Training and Research Hospital between April 2023 and May 2024. Samples were made from 5429 hospital employees using the“Openepi Sample Size Calculator”; 365 people were included in the study. Stratified method was used in participant selection; subgroups were conducted with a simple random design. A survey was applied to the participants to evaluate the protection methods of employees in a training and research hospital from nosocomial infections. In the study, smoking, alcohol use, antibiotic use, exercise status, contact with waste, vaccination status, PPE use, compliance with hand hygiene, and psychological and dermatological side effects caused by PPE use, which are effective in protecting against nosocomial infections, were examined. The data were evaluated as percentage analysis and numbers with the Spss 23.0 program. Results: It has been observed that healthcare workers mostly suffer from Covid-19 and influenza, which can be considered occupational diseases. When the factors affecting participants' PPE preference were examined, the features of protection (57.8%) and ease of use (50.6%) came to the fore. Medical mask was the most preferred mask type among the participants (66.6%). Hand hygiene applied in case of exposure to body fluids (52.0%) is lower than hand hygiene applied after touching contaminated surfaces (99.5%). It has been determined that the use of PPE creates a sense of security in healthcare workers (79.5%). Conclusion: It is important for healthcare professionals to apply protection methods for both their own health and the health of patients and the public.