Suça sürüklenen erkek çocuklarda sosyal biliş, empati ve katı-duyarsız özelliklerin şiddet eğilimine etkisi
The impact of social cognition, empathy and callous-unemotional traits in violent tendency of male juvenile delinquents
- Tez No: 873696
- Danışmanlar: DR. İPEK SÜZER GAMLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Juvenile delinquents, social cognition, empathy, callous-unemotional traits, violent tendency
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
SUÇA SÜRÜKLENEN ERKEK ÇOCUKLARDA SOSYAL BİLİŞ, EMPATİ, KATI-DUYARSIZ ÖZELLİKLERİN ŞİDDET EĞİLİMİNE ETKİSİ Amaç: Suç kavramı 'yasalara aykırı davranış' olarak tanımlandığında herhangi bir nedenle yasalarla ihtilafa düşen çocuklar suça sürüklenmiş çocuk olarak tanımlanabilmektedir. Bu çalışmada, suça sürüklenen çocukların (SSÇ) suça sürüklenmesine neden olan bireysel faktörlerden sayılabilecek sosyal biliş, empati ve katı-duyarsız kişilik özelliklerinin suça sürüklenmeye ve bu çocuklarda şiddet eğilimine etki edip etmediği ve ne derecede etki ettiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, kesitsel analitik bir çalışmadır. Çalışmaya İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları adli psikiyatri polikliniğine ayaktan başvuran, İstanbul Çocuk Eğitimevi veya İstanbul Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan dahil olma kriterlerini karşılayan ve çalışma için gönüllü olan 121 suça sürüklenen erkek çocuk ve sağlıklı kontrol grubu olarak Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine danışma amaçlı başvuran dahil etme kriterlerini karşılayan, Bir psikiyatrik takibi olmayan ve çalışma için gönüllü olan 121 erkek çocuk dahil edilmiştir. Araştırma 1 Ocak 2024 ile 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Belirtilen tarihler arasında başvuran tüm olgulara Gözlerden Zihin Okuma Testi Çocuk Formu, gaf ve kontrol hikâyeleri ile sosyal biliş değerlendirmesi yapılmıştır. Empati, katı-duyarsız özellikleri değerlendirme ve şiddet eğilimi düzeyini belirleme amacıyla sırasıyla KASİ Empati Eğilimi Ölçeği-Ergen formu, Katı-Duyarsız Özellikleri Tarama Ölçeği-Gençlik Versiyonu, Şiddet Eğilimi Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya dahil edilen çocukların psikiyatrik bozukluklarını belirlemek için KiddieOkul Çağı Çocukları için Afektif Bozukluklar ve Şizofreni Görüşme Envanteri- Şimdi ve Yaşam boyu Versiyonu uygulanmıştır. Bulgular: Suça sürüklenen çocukların 2'si tutuksuz yargılanmakta, 54 tanesi İstanbul Çocuk Eğitimevi'nde ve 65 tanesi ise İstanbul Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kalmaktadır. SSÇ grubunun SK'ya göre bir işte çalışıyor olma, sınıf tekrarı yapma, disiplin cezası alma ve ailede sabıkalı birey bulunma oranı daha yüksek bulunmuşken, aile gelir seviyesi daha düşük bulunmuştur. İki grubun Gözlerden Zihin Okuma Testi (GZOT), gaf-kontrol hikayeleri, KASİ Empati Eğilim Ölçeği (KASİEEÖ), Katı-Duyarsız Özellikleri Tarama Ölçeği (KDÖTÖ) ve Şiddet Eğilimi Ölçeği (ŞEÖ) puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farlılık saptanmamıştır. SSÇ grubu sadece cinsel, sadece madde ile ilişkili, sadece mal güvenliğine karşı ve yaralama ağırlıklı karışık olmak üzere 4 gruba ayrıldığında, madde ile ilişkili suçlar ile yaralama ağırlıklı karışık suçları işleyen çocukların ŞEÖ puanlarının diğer suç grupları olan sadece cinsel ve sadece mal güvenliğine karşı olan suçları işleyen çocuklara oranla daha yüksek saptanmıştır. Tüm çocukların tüm ölçek puanları kıyaslandığında ise empati ile katı-duyarsız özellikler arasında düşük düzeyde ters yönlü ve katıduyarsız özellikler ile şiddet eğilimi arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç: Bulgularımız SSÇ ile sağlıklı kontrol grubu arasında şiddet eğilimi açısından fark olmadığını, suça sürüklenen çocuk grubunda empati düzeyinin katı-duyarsız özelliklere ve katı-duyarsız özelliklerinde şiddet eğilimine etki edebileceğini göstermektedir. Ayrıca suça sürüklenen çocuklar ile sağlıklı kontrol grubu arasındaki en büyük fark çocuğun yetişme şartları olan sosyodemografik verilerde saptanmıştır. Buna göre düşük gelir seviyesi, okula devam etmeme, erken yaşta bir işte çalışma, ailede adli öykü gibi faktörlerin sorgulanması ve riskli olarak kabul edilmesi, çocukların suça sürüklenme süreçlerinde yararlı olabilir. Bu konuda çok merkezli, daha büyük örneklem ve psikiyatrik sorunlarına göre ayırt edilmiş çocuklarla yapılacak çalışmalar ile SSÇ'ların bu süreçlerini etki edebilecek faktörlerin aydınlatılması mümkün olabilecektir. Anahtar Kelimler: Suça sürüklenen çocuk, sosyal biliş, empati, katı-duyarsız özellikler, şiddet eğilimi
Özet (Çeviri)
THE IMPACT OF SOCIAL COGNITION, EMPATHY AND CALLOUS-UNEMOTIONAL TRAITS IN VIOLENT TENDENCY OF MALE JUVENILE DELINQUENTS Introduction: The Concept of crime is defined as any 'illegal behavior' and children who are in conflict with the law for any reason can be defined as juvenile delinquency. The aim of this study is to examine the impact of individual factors such as social cognition, empathy, and callous-unemotional personality traits on the tendency to commit crimes in children who have been led into crime and the extent to which they influence violent tendencies in these children. Materials and Methods: The study is a cross-sectional analytical study conducted at the Istanbul Health Sciences University Erenköy Mental and Nervous Diseases Training and Research Hospital. The study included 121 boys who is juvenile delinquents (JD) and 121 healthy control group boys. The JD group consisted of boys who presented to the outpatient forensic psychiatry clinic, those staying at the Istanbul Children's Education House, or those in the Istanbul Maltepe Children and Youth Closed Penal Institution. The aim of the study was to examine the impact of individual factors such as social cognition, empathy, and callous-unemotional personality traits on the tendency to commit crimes in these children and the extent to which they influence violent tendencies. During the study period from January 1, 2024, to May 31, 2024, all cases who applied were assessed using the Eyes Test for Mind Reading (Child Form), faul pax and control stories, and social cognition assessment. Empathy, callous-unemotional traits, and the level of violent tendencies were evaluated using the KASI Empathy Tendency Scale (Adolescent Form), the Callous-Unemotional Traits Screening Scale (Youth Version), and the Violence Tendency Scale, respectively. The Kiddie-Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age ChildrenCurrent and Lifetime Version was administered to determine psychiatric disorders in the included children. Results: Two of the juvenile delinquents (JD) are being tried without detention, 54 are staying at the Istanbul Children's Education House, and 65 are in the Istanbul Maltepe Children and Youth Closed Penal Institution. When compared to the control group, the JD group had a higher rate of working in a job, repeating a grade, receiving disciplinary penalties, and having a family member with a criminal record. However, the family income level was lower. No statistically significant differences were found between the two groups in terms of scores on the Eyes Test for Mind Reading (ETMR), faul pax-control stories, KASI Empathy Tendency Scale (KASI-ETS), CallousUnemotional Traits Screening Scale (ICU-TR), and Violent Tendency Scale (VTS). When the JD group was divided into four subgroups based on the type of offense (solely sexual, solely substance-related, solely property-related, and assault-mixed), only a significant difference was observed in terms of violent tendencies. Specifically, children who committed substance-related crimes and assault-mixed crimes had higher VTS scores compared to those who committed solely sexual and solely substancerelated offenses. When comparing all children's scores on the scales, a low negative correlation was found between empathy and callous-unemotional traits, and a moderate positive correlation was found between callous-unemotional traits and violent tendencies. Conclusion: Our findings show that there is no difference in violent tendencies between juvenile delinquents (JD) and the healthy control group. However, in the JD group, empathy levels may impact callous-unemotional traits and, in turn, violent tendencies. The most significant difference between children led into crime and the healthy control group lies in socio-demographic factors related to upbringing. Factors such as low income, school non-attendance, early employment, and a family history of criminal behavior should be considered and assessed as potential risk factors in the process of children being led into crime. Further research involving larger samples and distinguishing children based on psychiatric conditions could shed light on factors that may influence these processes in JD.