Obez çocuklarda tiroid fonksiyon testleri, lipit profili, transaminaz ve insulin düzeylerinin hepatosteatoz varlığı ve derecesi ile ilişkisi
Association of thyroid function tests, lipid profile, transaminase and insulin levels with the presence and degree of hepatosteatosis in obese children
  1. Tez No: 873697
  2. Yazar: BÜŞRA İNAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİNNAZ ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: obezite, çocuk, non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı, obesity, children, non-alcoholic fatty liver disease
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Giriş: Çocukluk çağı obezitesi, vücutta aşırı vücut yağı birikimi olarak tanımlanır. Obez çocuklar; dislipidemi, hipertansiyon, diyabet, nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı, obstrüktif uyku apnesi ve psikososyal bozukluklar açısından risk altındadır. Obezite komorbiditelerinden biri olan non alkolik yağlı karaciğer hastalığı basit steatozdan şiddetli formlara kadar ilerleyebilir. Bu nedenle çocuklarda nonalkolik yağlı karaciğer hastalığının tanınması, önlenmesi ve tedavisi önemlidir. Çalışmamızda; obez çocuklarda tiroid fonksiyon testleri, lipit profili, transaminaz ve insulin düzeylerinin hepatosteatoz varlığı ve derecesiyle ilişkisinin olup olmadığını incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine 1 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında başvuran ve obezite tanısı konulan 2 – 18 yaş arası çocukların çalışmaya dahil edildi. Obez çocukların dosya kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Boy-kilo ölçümleri ve laboratuvar tetkikleri ile eş zamanlı bakılan abdomen ultrasondaki hepatosteatoz derecesi inlecelendi. Obezite tanısı alan 165 çocuktan kronik karaciğer hastalığı, ilaç kullanım öyküsü ve bilinen tiroid hastalığı olan 16'sı çalışma dışı bırakılarak 149 hasta değerlendirmeye alındı. Bulgular: Çalışmada 72 (%48,3) kız ve 77 (%51,7) erkek olmak üzere toplam 149 hasta yer almıştır. Hastaların yaşları 4-18 yaş aralığındadır. Ultrasona göre karaciğer yağlanması olmayan hasta sayısı 78 (%52,3), Grade-1 hepatosteatoz görülen hasta sayısı 28 (%18,8), Grade-2 18 (%12,1) ve Grade-3 ise 25'tir (%16,8). Grade-2 ve Grade-3 hepatosteatoz saptanan hastaların yaşları, kiloları ve vücut kitle indeksi diğer hastalara göre yüksektir. Grade-2 ve Grade-3 hastalarının insülin değerleri, aspartat aminotransferaz ve alanin aminotransferaz değerleri de diğer hastalardan yüksektir. Ultrason gruplarının TSH, sT4, Kolesterol, LDL, HDL, TG ve glukoz değerleri arasındaki farklar önemli bulunmamıştır. Sonuç: Obez çocuklarda ultrasonda bakılan karaciğer yağlanmasının laboratuar bulgularıyla korelasyonunu incelediğimiz çalışmamızda karaciğer yağlanması arttıkça AST ve ALT düzeyleri pozitif yönde bir korelasyon göstermektedir. Diğer laboratuar bulguları da hepatik steatoz derecesi arttıkça değişmiş olmakla birlikte bu değişiklik istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Childhood obesity, characterized by excessive body fat accumulation, poses significant health risks, including dyslipidemia, hypertension, diabetes, non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), obstructive sleep apnea, and psychosocial disorders. NAFLD, often accompanying obesity, spans a spectrum from simple steatosis to advanced stages, emphasizing the need for recognition, prevention, and treatment in pediatric care. This study aimed to uncover potential links between thyroid function tests, lipid profiles, transaminase levels, insulin levels, and the presence and severity of hepatic steatosis in obese children. Materials and Methods: Methodologically, children aged 2-18 years diagnosed with obesity, seen at the Pediatric Health and Diseases clinics of Kayseri City Training and Research Hospital, University of Health Sciences, between January 1, 2021, and December 31, 2022, were retrospectively studied. A thorough review of clinical records included simultaneous assessment of hepatic steatosis via abdominal ultrasound, height-weight measurements, and laboratory analyses. . Of the 165 children diagnosed with obesity, 16 with chronic liver disease, a history of medication use, and known thyroid disease were excluded, leaving 149 patients for evaluation. Results:The study cohort, comprising 149 patients (48.3% females, 51.7% males), aged 4-18 years, exhibited diverse hepatic steatosis degrees according to USG measurement: 52.3% had no liver fat, while 18.8%, 12.1%, and 16.8% displayed Grade-1, Grade-2, and Grade-3 hepatic steatosis, respectively. Patients with Grade-2 and Grade-3 hepatic steatosis showed elevated age, weight, and body mass index (BMI) compared to counterparts. Additionally, heightened insulin levels, aspartate aminotransferase (AST), and alanine aminotransferase (ALT) levels were observed in Grade-2 and Grade-3 patients. However, no significant variations were noted in (TSH), (sT4), cholesterol, LDL, HDL, triglycerides , and glucose levels across ultrasound-defined groups. Conclusion: In our study, in which we examined the correlation of fatty liver detected on ultrasound with laboratory findings in obese children, AST and ALT levels show a positive correlation as liver fatty tissue increases. Although other laboratory findings also changed as the degree of hepatic steatosis increased, this change was not found to be statistically significant.