Yetişkinlerde çocukluk dönemi örselenme yaşantıları ile aldatılma algısı arasındaki ilişki
The relationship between childhood traumas and the perception of infidelity in adults
- Tez No: 873775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE GONCA ZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Dönemi Örselenme Yaşantıları, Aldatılma Algısı, Çocukluk Travmaları, Childhood Traumas, Perception of Infidelity, Child Abuse and Neglect, Perceived Infidelity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada çocukluk dönemi örselenme yaşantıları ve aldatılma algısı, bazı demografik değişkenlere göre incelenmiş ve çocukluk dönemi örselenme yaşantıları ile aldatılma algısı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışma 18 yaş ve üzeri 386 kişinin katılımıyla yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Çocukluk Dönemi Örselenme Yaşantıları Ölçeği-Kısa Formu, Aldatılma Algısı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak çevrimiçi olarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Örneklemler için t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Hochberg Testi ve Pearson Çarpım Moment Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda, cinsiyete göre çocukluk dönemi örselenme yaşantılarının ve aldatılma algısının farklılık göstermediği; eğitim düzeyine göre çocukluk dönemi örselenme yaşantılarının farklılık gösterdiği ancak aldatılma algısının göstermediği; ilişki durumuna göre çocukluk dönemi örselenme yaşantılarının ve aldatılma algısının farklılık göstermediği; aldatılma deneyimine göre çocukluk dönemi örselenme yaşantılarının farklılık gösterdiği ancak aldatılma algısının göstermediği; ailede aldatılmaya tanıklık etmeye göre çocukluk dönemi örselenme yaşantılarının farklılık gösterdiği ancak aldatılma algısının göstermediği; çocuklukta algılanan sosyoekonomik düzeye göre çocukluk dönemi örselenme yaşantılarının farklılık gösterdiği ancak aldatılma algısının farklılık göstermediği görülmüştür. Ayrıca, yaş ile çocukluk dönemi örselenme yaşantıları arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken; aldatılma algısı ile yaş arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Son olarak, çocukluk dönemi örselenme yaşantıları ile aldatılma algısı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı ancak çocukluk dönemi örselenme yaşantıları fiziksel ihmal alt boyutu ile aldatılma algısı belirgin alt boyutu arasında düşük düzeyde ve negatif bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, childhood traumas and the perception of infidelity was examined according to some demographic variables and that the relationship between childhood traumas and the perception of infidelity. The study was conducted with the participation of 386 people aged 18 and over. The data of the study were collected online by using the Childhood Trauma Questionnaire-Short Form, Perception of Infidelity Scale and Personal Information Form. In the analysis of the data, t-Test for Independent Samples, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Hochberg Test and Pearson Product Moment Correlation Coefficient were used. As a result, it was found that according to gender, childhood traumas and perception of infidelity did not differ; according to education level, childhood traumas differ , but the perception of infidelity does not; according to relationship status, childhood traumas and perception of infidelity do not differ; according to the experience of partner infidelity, childhood traumas differ but the perception of infidelity does not; according to witnessing infidelity in the family, childhood traumas differ, but the perception of infidelity does not; according to the socioeconomic level, childhood traumas differ, but the perception of infidelity does not differ. There was no significant relationship between childhood traumas and age; however, a negative relationship was found between the perception of infidelity and age. Finally, while there was no significant relationship between childhood traumas and the perception of infidelity, there was a low and negative relationship between the clear sub-dimension of perception of infidelity and the physical neglect sub-dimension of childhood traumas.