II.Meşrutiyet dönemi sosyal yaşamında Türk kadını
Turkish women in the social life of the Second Constitutionalperiod
- Tez No: 873776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TANER KERİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: II. Meşrutiyet, Osmanlı, Türk Kadını, Mütareke Dönemi, Basın, Cemiyet, Dernek, Kadın Hareketi, 2nd Constitutionalism, Ottoman Empire, Turkish Women, Armistice Period, Press, Society, Association, Women's Movement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Tarih boyunca kadınların konumu içinde bulundukları toplumun adetlerine, gelenek ve göreneklerine göre şekillenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nda da siyasal alanda yaşanan gelişmeler, kadınların kendi konumunu sorgulamasına neden olmuş ve Tanzimat döneminden itibaren başlayan değişim ve dönüşümler ile kadın, sosyal hayatın içinde daha fazla var olmaya başlamıştır. II. Meşrutiyet ile Osmanlı İmparatorluğu'nda başlayan hürriyet havası, basın hayatında sansürün kaldırılması gibi gelişmeler kadın konusunun basın ortamında tartışılmasına neden olmuştur. Osmanlı kadınları ise bu dönemde kendi siyasi, sosyal ve ekonomik haklarını savunmak, topluma haklı seslerini duyurmak amacıyla birçok dergi ve gazete çıkartmışlardır. 1908 yılından itibaren yayın hayatına başlayan birçok dergi de kadınların konumu eleştirilmiştir. Cemiyet ve dernekler ile de faaliyet alanını genişletmeye çalışan kadınlar verdikleri mücadele ile eğitim, çalışma hayatı, evlilik gibi birçok konuda yeni kazanımlar elde etmiştir. Bu çalışma da Meşrutiyet'in arka planı dahil olmak üzere II. Meşrutiyet döneminden Milli Mücadele'nin başlangıcına kadar kadın hakları, eğitimi, cemiyetçilik faaliyetleri ve basın-yayın faaliyetleri vb. konular incelenerek kadınların toplumsal alanda aktif bir şekilde yer almalarının gelişimi gösterilmeye çalışılmıştır. II. Meşrutiyet'in kadınlara sunduğu kazanımların yansıması da I. Dünya Savaşı'ndan itibaren Milli Mücadele dönemine kadar geçen süreçte gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the position of women has been shaped according to traditions and customs of society they live in. Developments in the political arena in the Ottoman Empire caused women to question their own position and with the changes and transformations that started from the Tanzimat period, women began to exist more in social life. Developments such as Atmosphere of Freedom that started in the Ottoman Empire with 2.Constitutionalism and the abolition of censorship in press life caused women's issue to be discussed in the press environment. During this period, Ottoman women published many magazines and newspapers in order to defend their political, social and economic rights and to make their rightful voices heard to the society. The position of women was criticized in many magazines that started publishing since 1908. Women, who are trying to expand their field of activity through societies, have achieved new gains in many topics such as education, working life and marriage through their struggle. In this study has been tried to be shown women's active participation in the social life including the background of the Constitutionalism from 2nd Constitutionalism to the beginning of the War of Independence by examining topics such as women's rights, education, social activities and press activities, etc.