İnfertilite tedavisi gören kadınların geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını kullanım durumları ve fertilite uyumu ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the usage of traditional and complementary medicine practices of women receiving infertility treatment and their relationship with fertility compliance
  1. Tez No: 873865
  2. Yazar: EZGİ ÖNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE PEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, geleneksel ve tamamlayıcı tıp, fertilite uyumu, Infertility, traditional and complementary medicine, fertility compliance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada infertilite tedavisi gören kadınların geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını kullanım durumları ve fertilite uyumu ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Eylül 2023-Kasım 2023 tarihleri arasında bir özel hastanenin Üreme Sağlığı ve Tüp Bebek Ünitesi'ne başvuran içleme kriterlerine uyan infertil kadınlar oluşturmaktadır. 167 infertil kadın çalışma kapsamına dahil edilmiştir. Veriler 'Tanıtıcı Bilgi Formu' ve 'Fertilite Uyum Ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Veriler“Independent Sample-t”test, ANOVA“ test (I-tablo değeri), ”Mann-Whitney U“ test (Z-tablo değeri), ”Kruskal-Wallis H" test (χ2-tablo değeri), Bonferroni ve Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Çalışmada kadınların %48.5'inin infertilite nedeniyle geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden birini kullandığı tespit edilmiştir. Kullanılan geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinin %69.1'inin destek amaçlı kullanılmaktadır. Kadınların fertilite uyumları orta seviyedir ve geleneksel ve tamamlayıcı tıp kullanım durumuna göre fertilite uyumları arasında bir fark yoktur. GETAT kullanmayan kadınların yaş, eğitim ve eş eğitim durumu ve fertilite uyumları arasında fark vardır. GETAT kullanan kadınların fertilite uyumları açısından fark yoktur. İnferilite hemşireleri infertil kadını, ailesini, çevresini ve kullandığı GETAT yöntemlerini bütüncül olarak ele almalıdır. Tedavi başlangıcında kadının fertilite uyum düzeyini değerlendirmeli ve bu düzeyi yükseltmeye yönelik çalışmalarda bulunmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the use of traditional and complementary medicine practices by women receiving infertility treatment and their relationship with fertility compliance. It constitutes of infertile women who meet the inclusion criteria and applied to the Reproductive Health and In Vitro Fertilization Unit of a private hospital between September 2023 and November 2023. 167 infertile women were included in the study. Parameters were collected using the 'Introductory Information Form' and 'Fertility Compatibility Scale'. The paramaters were evaluated by“Independent Sample-t”test, ANOVA“ test (I-table value), ”Mann-Whitney U“ test (Z-score table), ”Kruskal-Wallis H" test (χ2-table value), Bonferroni and Spearman correlation analysis. In the study, it was determined that 48.5% of women used one of the traditional and complementary medicine methods due to infertility. 69.1% of the traditional and complementary medicine methods are used for support purposes. Women's fertility compliance is moderate, and there is no difference between their fertility compliance according to traditional and complementary medicine use. There is a difference between the age, education, spouse educational background and fertility compatibility of women who do not use GETAT. There is no difference in terms of fertility compliance of women using GETAT. Infertility nurses should consider the infertile woman, her family, her environment and the GETAT methods holistically. At the beginning of treatment, the woman's fertility compliance level should be evaluated and should work towards to increase this level.