Resim sanatında duygu ve davranışın anlatısında el formları
Hand forms in expressing emotion and behavior inpainting art
  1. Tez No: 873892
  2. Yazar: YUNUS EMRE SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. NEVİN YAVUZ AZERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Resim Sanatında El, Duygu, El Formu, Davranış, Hand in Painting, Feeling, Hand Form, Behaviour
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada,“el”formunun duygu ve davranışının toplumsal, bilimsel, psikolojik, dinsel ve resim sanatındaki varlığına değinilmektedir. İnsanoğlu varoluşundan bugüne anlatma ve anlaşılma arzusu içerisinde olmuştur. Tarihten bugüne insanlar iletişim ihtiyaçlarını gidermek için mağara duvarlarına, sözlü edebiyatına, beden dilline ve modern sanatına başvurarak iletişim kurulmuştur. İnsan iletişim ihtiyacını her geçen gün artırarak yenileşmeyi hedeflemiştir. Tarihsel süreç içerisinde önemli etken olan el 'in imge, simge, sembol ve iletişim aracı gibi birçok duygu ve davranışı yansıtan durumları ortaya koyulmuştur. El formu çalışmada üç bölümden oluşmaktadır. İlk olarak toplumsal ideal olarak farklılık gösteren el formunun, işleyişini, anatomisini, iletişimini, imge ve simge olarak kavramsal yönünden ifade gücünü“Toplumsal Yaşamda ”El“ Formunun Kullanımı”adlı başlığı altında incelenmiştir. İkinci bölümde ise Resim Sanatında El Formunun İfade Zenginliği adlı başlığında farklı dönemde yaşayan sanatçıların, yapıtlarında duygu ve davranışların anlatımında ortaya koyduğu zaman içerisinde yaşanılan drama, mutluluk, üzüntü, emek, otorite, gizil hisleri gibi vb. konu kapsamında el formunu irdelemeyi hedeflenmiştir. Üçüncü bölümde resim sanatında duygu ve davranışın anlatısına ithafen uygulamalı olarak tuval üzerine yapılarak el formunu yorumlayarak, irdeleyerek ve çözümleyerek deneyimlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the existence of the emotion and behavior of the“hand”form in social, scientific, psychological, religious and painting art is touched upon. Human beings have had a desire to explain and be understood since their existence. From history to today, people have communicated by resorting to cave walls, oral literature, body language and modern art to meet their communication needs. It aims to innovate by increasing the need for human communication day by day. The situations of the Hand, which is an important factor in the historical process, reflecting many emotions and behaviors such as image, symbol, symbol and communication tool, have been revealed. The hand form in the study consists of three parts. Firstly, the functioning, anatomy, communication, and conceptual expression power of the hand form, which differs as a social ideal, as an image and symbol, were examined under the title“Use of the ”Hand“ Form in Social Life”. In the second part, under the title of Expression Richness of Hand Form in Painting, artists living in different periods express emotions and behaviors in their works, such as drama, happiness, sadness, labor, authority, latent feelings, etc. It is aimed to examine the hand form within the scope of the subject. In the third part, dedicated to the narrative of emotion and behavior in painting, it was applied practically on canvas and experienced by interpreting, examining and analyzing the hand form.