Odontojenik kistlerin patogenezinde IL6, MMP1, MCP1 ekspresyonlarının karşılaştırılması
Comparison of IL6, MMP1, MCP1 expressions in the pathogenesis of odontogenic cysts
  1. Tez No: 874003
  2. Yazar: MALIK BAYRAMOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERGİZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Moleküler Tıp, Patoloji, Dentistry, Molecular Medicine, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Odontojenik kist, rekürrens, MMP-1, IL-6, MCP-1, Odontogenic cyst, recurrence, MMP-1, IL-6, MCP-1
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Çenelerde en çok görülen kistlerden olan radiküler, dentijeröz ve odontojenik keratokistlerin, IL6, MMP1, MCP1 ekspresyonlarını inceleyerek moleküler seviyede bu kistlerin davranışları hakkında yeni bir görüş edinilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada radiküler, dentigeröz ve odontojenik keratokist teşhisi konulmuş ve arşivlenmiş örneklerde IL-6, MMP-1 ve MCP-1 ekspresyonları RT-PCR analizi ile değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında radiküler kist, dentigeröz kist veya odontojenik keratokist teşhisi alan olgular randomize olarak seçilmiştir. Elde edilen örneklerden RNA ekstrakte edilerek sonrasında Reverse Transcriptaz Kit yardımıyla cDNA eksprese edilmiştir ve Real Time PCR cihazında önce Ct, sonra delta Ct değerleri hesaplanıp, elde edilen veriler yorumlanmıştır. Bulgular: Kist grupları kendi aralarında karşılaştırıldığında, IL-6 değişkenine göre keratokist grubuna kıyasla radiküler kist grubunda 4,95 kat artış, dentigeröz kist grubunda ise 4,62 kat artış saptanmıştır. MMP-1 rdeğerinde keratokist grubunda radiküler kist grubuna kıyasla 2,95 kat artış, dentigeröz kist grubuna kıyasla ise 2,73 kat artış saptanmıştır. MCP-1 ekspresyonlarında keratokist grubuna kıyasla radiküler kist grubunda 3,26 kat artış, dentigeröz kist grubunda ise 2,64 kat artış saptanmıştır. Sonuç: IL-6 ve MCP-1 gelişimsel kistler grubunda olan odontojenik keratokistte anlamlı olarak daha az eksprese edilmiştir. İnvaziv özellik gösteren odontojenik tümörlerde ekspresyonu gösterilen MMP-1, odontojenik keratokistte anlamlı olarak daha fazla eksprese edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: By examining the IL6, MMP1, MCP1 expressions of the most common cysts in the jaws, radicular, dentigerous and odontogenic keratocysts, it's aimed to obtain a new view on the behavior of these cysts at the molecular level. Materials and Methods: In this study, radicular, dentigerous and odontogenic keratocysts were diagnosed and IL-6, MMP-1 and MCP-1 expressions in archived samples were evaluated by RT-PCR analysis. Within the scope of the study, cases diagnosed with radicular cyst, dentigerous cyst or odontogenic keratocyst were randomly selected. RNA was extracted from the samples obtained and then cDNA was expressed with the help of Reverse Transcriptase Kit. First Ct and then delta Ct values were calculated in the Real Time PCR device and the obtained data were interpreted. Results: Comparing the cyst groups among themselves, a 4.95-fold rise was detected in the radicular cyst group and a 4.62-fold rise in the dentigerous cyst group as per the keratocyst group, by the IL-6. A 2.95-fold rise in MMP-1 expression was detected in the keratocyst group as per the radicular cyst group, a 2.73-fold rise as per the dentigerous cyst group. A 3.26-fold rise in MCP-1 phrase was detected in the radicular cyst group, a 2.64-fold rise in the dentigerous cyst group as per the keratocyst group. Conclusion: IL-6 and MCP-1 were expressed significantly less in odontogenic keratocyst, which is in the developmental cyst group. MMP-1, which has been shown to be expressed in odontogenic tumors with invasive features, was significantly more expressed in odontogenic keratocysts.