Women's voices in British travel writing tradition: analysis of altered space and meaning in the example of Istanbul
İngiliz seyahat yazınında kadınların sesleri: Değişen mekân ve anlamın İstanbul örneğinde incelenmesi
- Tez No: 874035
- Danışmanlar: DOÇ. AYLİN ATİLLA MAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, İngiliz Dili ve Edebiyatı, History, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gezi yazını, kadın seyyahlar, İstanbul, Lady Mary Wortley Montagu, Julia Pardoe, Emelia Bithynia Maceroni Hornby, Grace Ellison, Travel literature, women travelers, Istanbul, Lady Mary Wortley Montagu, Julia Pardoe, Emelia Bithynia Maceroni Hornby, Grace Ellison
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu doktora tezi kapsamında, eserleri üzerinde durulan İngiliz kadın seyyah/yazarların, egemen bakış açısının dışında kalan kendilerine özgü perspektifleri yansıtılmış ve bu perspektiflerin ardındaki sebep-sonuç ilişkisi kurularak mekân/uzam kuramları ve bulundukları dönemlerin tarihsel arka planı da göz önünde bulundurularak analiz edilmiştir. Bu yazarlar, İstanbul'da yaşadıkları kültürel, sosyal ve ekonomik hayatı farklı deneyimleriyle ve kendi alternatif sesleriyle anlatmaktadırlar. Bu yüzden, İngiliz edebiyatı kanonundaki gezi yazısı türündeki eserler düşünüldüğünde, batılı kadınların doğuyu aracısız olarak anlatmaları ve özgün birer bakış açısı oluşturmaları bakımından incelenen eserler büyük önem taşımakta ve bu tezin edebi literatüre özgün bir katkı sağlaması hedeflenmektedir. Bu tezde özellikle seçilen 18. yy. ile 20. yy. başlarına kadar olan süreç, İngiliz edebiyatı literatüründe Osmanlı'yı analiz eden ilk yazar Lady Mary Montagu ile başlayıp, 20 yy. feminist gazeteci ve yazarlarından olan Grace Ellison ile bitirilmesi hedeflenmiştir. Tezde incelenen ikinci önemli eser İngiliz yazar ve gezgin Julia Pardoe'nun (1806-1862) The City of the Sultan and Domestic Manners of the Turks in 1836 (Sultanlar Şehri İstanbul) (1837) adlı kitabıdır. Julia Pardoe, Lady Mary Montagu'dan sonra (1717-18), Osmanlı İmparatorluğu hakkında özellikle de kadınların yaşamı hakkında yazan ilk kadındır. Tezde analiz edilen bir diğer eser ise Emelia Bithynia Maceroni Hornby'ın (1826-1866) Constantinople During the Crimean War (1863) adlı kitabıdır. Bu kitap, kronolojik açıdan Julia Pardoe'yu takip eden ve merkezine İstanbul'u alan bir başka Britanyalı kadın gezi yazarının eseridir. Bu tezde üzerinde durulan son eser ise gazeteci/seyyah Grace Mary Ellison (1880-1935)'ın An Englishwoman in a Turkish Harem (Türk Hareminde Bir İngiliz Kadını) (1915) adlı eseridir. Bu çalışmada incelenen diğer yazarlar hakkında iddia edildiği gibi Ellison da oryantalist yaklaşımların öne sürdüğü bir İstanbul anlayışına karşı çıkararak alternatif bir ses oluşturmayı denemiştir. Bu süreçte Osmanlı Devleti'nin ve toplumun geçirdiği Lale Devri, Tanzimat Dönemi, I. ve II. Meşrutiyet gibi tarihsel olaylar da göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Gezi yazısı örneklerinin bulundukları toplumdan ve bu toplumun işleyişinden kopuk olmadan analiz edilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this dissertation, the unique perspectives of the British women travelers/writers whose works are focused on, which are outside the dominant perspective, are reflected, and the cause-and-effect relationship behind these perspectives is established and analyzed by considering the theories of space and the historical background of the periods in which they are located. These writers describe the cultural, social, and economic life in Istanbul with their different experiences and own alternative voices. Therefore, when considering the travel writing genre works in the canon of English literature, the works examined in the dissertation are of great importance in terms of western women describing the east directly, creating a unique perspective, and aiming to make an original contribution to English literature. In this dissertation, the period between the 18th century and the beginning of the 20th century was specifically chosen, starting with Lady Mary Montagu, the first writer to analyze the Ottoman Empire in English literature, and ending with Grace Ellison, a 20th century feminist journalist and writer. The second important work analyzed in the dissertation is the book The City of the Sultan and Domestic Manners of the Turks in 1836 (1837) by the British writer and traveler Julia Pardoe (1806-1862). After Lady Mary Montagu (1717-18), Julia Pardoe is the first woman to write about the Ottoman Empire, especially about women's lives. Another work analyzed in the dissertation is the book Constantinople During the Crimean War (1863) by Emelia Bithynia Maceroni Hornby (1826-1866). This book is the work of another British woman travel writer who follows Julia Pardoe chronologically and focuses on Istanbul. The last work emphasized in this dissertation is An Englishwoman in a Turkish Harem (1915) by journalist/traveler Grace Mary Ellison (1880-1935). As claimed by other writers examined in this study, Ellison also tried to create an alternative voice by opposing the understanding of Istanbul that was put forward by orientalist approaches.In this process, the Ottoman Empire and society went through the Tulip Era, the Tanzimat Period, I, and II. Historical events such as the Constitutional Monarchy were also examined, taking into account. It is important to analyze travel writing samples without being disconnected from the society in which they are located and the functioning of this society in order for the dissertation to progress smoothly.