Sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine yönelik özyeterlikleri ile disleksili öğrencilere yönelik öğretim tutumları ve disleksi bilgi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between primary school teachers' self-efficacy towards inclusive education and their teaching attitudes towards students with dyslexia and their level of dyslexia knowledge
- Tez No: 874042
- Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE YILDIZ DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Disleksi, kaynaştırma, sınıf öğretmenliği, Dyslexia, inclusive, classroom teaching
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine yönelik özyeterlikleri ile disleksili öğrencilere yönelik öğretim tutumları ile disleksi bilgi düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmada; sınıf öğretmenlerinin bazı kişisel bilgilerini belirlemek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, verilerin toplanması için“Disleksi Bilgi ve İnanç Ölçeği”,“Öğretmen Adaylarının Kaynaştırma Eğitimine Yönelik Öz Yeterlik Ölçeği”ve“Öğretmenlerin Disleksili Öğrencilere Yönelik Öğretim Tutumları Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimi ve disleksili öğrencilerle ilgili özyeterliklerini, tutumlarını ve bu alandaki bilgilerini arasındaki ilişkileri ortaya koyan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokullarda görev yapan 250 adet Sınıf Öğretmeninin oluşturmuştur. Verilerin analizi IBM SPSS 29.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine yönelik özyeterliklerinin orta düzeyde olduğu, disleksili öğrencilere yönelik öğretim tutumlarının olumlu olduğu, disleksiye yönelik bilgi düzeyleri ortalama olduğu ancak disleksi tanısı koyma yöntemleri ve kullanılan testler ve disleksi tedavisinde kullanılan yöntemler ve yaklaşımlar hakkında ise sınırlı bilgiye sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine yönelik özyeterlikleri ile disleksili öğrencilere yönelik öğretim tutumları arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the relationship between classroom teachers' self-efficacy towards inclusive education, their teaching attitudes towards students with dyslexia and their dyslexia knowledge levels. In the study;“Personal Information Form”was used to determine some personal information of classroom teachers,“ Knowledge and beliefs of classroom teachers about dyslexia”,“ Scale for Self-Efficacy of Teacher Training Students in Inclusive Education Environments ”and“ The Scale of Teachers Attitudes toward Teaching Students with Dyslexia”were used to collect data. In the research, the relational screening model was used to reveal the relationships between classroom teachers' self-efficacy, attitudes and knowledge about inclusion education and students with dyslexia. The study group of the research consisted of 250 classroom teachers working in primary schools affiliated to the Ministry of National Education within the borders of Gaziantep Metropolitan Municipality in the 2022-2023 academic year. The data were analysed using IBM SPSS 29.0 package programme. According to the findings obtained, it was concluded that classroom teachers' self-efficacy towards inclusive education was at a moderate level, their teaching attitudes towards students with dyslexia were positive, their level of knowledge about dyslexia was average, but they had limited knowledge about the methods and tests used to diagnose dyslexia and the methods and approaches used in the treatment of dyslexia. As a result of the research, it was found that there was a moderate significant relationship between classroom teachers' self-efficacy towards inclusive education and their teaching attitudes towards students with dyslexia.