Isısal nekroz yardımıyla tavşan tibiasına yerleştirilen dental implantların sökümü
- Tez No: 874169
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA RAMAZANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental İmplant Sökümü, Isısal Nekroz, Tavşan, RFA, Osteointegrasyon, Dental Implant Removal, Thermal Necrosis, Rabbit, RFA, Osseointegration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Dental implantlar protetik çözümler için günümüzde vazgeçilmez bir seçenektir. Başarı yüzdesi ne kadar yüksek olsa da, başarısızlık durumlarında birçok faktörden ötürü bu implantların sökümü gerekmektedir. Literatürde implantların sökümleri için birçok yöntem belirtilmiştir. Literatürde kabul gören yöntemlerin çoğu implantı etrafındaki kemikle birlikte çıkarmayı (trefan) veya osteointegre olmuş implantın etrafındaki kemiği mekanik zayıflatma (frezler veya davye elevatör) ile çıkarmayı tarif etmektedir. Bizim çalışmamızda sadece vaka raporlarında belirtilen etkili olabileceği öngörülen ısı yardımıyla daha az invaziv implant sökümü yöntemi, hayvan deneyi olarak sistematik bir şekilde yapılmıştır. Çalışmamızda 10 adet New Zeland tavşanı kullanıldı. Her tavşanın bir bacağı deney ve diğer bacağı kontrol grubu olacak şekilde ayrıldı. İki tavşan gelişen komplikasyonlardan ötürü çalışma dışı bırakıldı. 3,3 mm çap 8 mm boyda birer implant her bacağa yerleştirildi. Deney grubu olan bacaklara 8 hafta sonunda ısı uygulandı ve 4 gün sonrasında da sakrifikasyon gerçekleştirildi. İmplantlar yerleştirilirken ve en son aşamada söküm yapılırken RFA ve tork ölçümleri yapıldı. Histomorfometrik çalışmalar için örnekler toplandı. Elde edilen bulgularda RFA ölçümlerinde anlamlı fark bulunmuş, tork ölçümlerinde deney grubu daha az kuvvetle sökülmesine karşın istatiksel anlamlı sonuç bulunmamıştır. Histomorfometrik incelemelerde ise deney grubunda nekroz hücrelere rastlanıp bu nekroze alanın anlamlı bir fark oluşturmadığı gözlenmiştir. Isısal nekroz, tavşan tibiasına yerleştirilen implantların sökümünü kolaylaştıran etkili bir yöntemdir. Bu yöntem, implant sökümü ile ilişkili komplikasyon riskini azaltabilecek potansiyele sahiptir. Sonuçlar doğrultusunda çalışma umut verici veriler sunmaktadır. Ancak daha fazla, özellikle farklı implant ve kemik türleri üzerinde çalışmaya ihtiyaç olduğu açıktır. kabul edilebilir bir yöntem olana kadar geleneksel yöntemler önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Dental implants are an indispensable option for prosthetic solutions today. Although the success rate is high, in case of failure these implants must be removed due to many factors. Many methods for dismantling implants are stated in the literature. Most of the methods accepted in the literature describe removing the implant with the surrounding bone (trefan) or removing the bone around the osteointegrated implant by mechanical weakening (burs or elevators). In our study, only the less invasive method of implant removal with the help of heat, which is thought to be effective as stated in case reports, was systematically performed as an animal experiment. 10 New Zealand rabbits were used in our study. One leg of each rabbit was divided into the experimental group and the other leg into the control group. Two rabbits were excluded from the study due to complications. One implant, 3.3 mm in diameter and 8 mm in length, was placed in each leg. Heat was applied to the legs of the experimental group at the end of 8 weeks, and sacrifice was performed 4 days later. RFA and torque measurements were taken while the implants were placed and at the last stage when they were removed. Samples were collected for histomorphometric studies. In the findings obtained, a significant difference was found in RFA measurements, and although the experimental group disassembled with less force in torque measurements, no statistically significant result was found. In histomorphometric examinations, it was observed that necrotic cells were found in the experimental group and this necrotic area did not make a significant difference. Thermal necrosis is an effective method that facilitates the removal of implants placed in the rabbit tibia. This method has the potential to reduce the risk of complications associated with implant removal. In line with the results, the study offers promising data. However, it is clear that more studies are needed, especially on different types of implants and bone. Traditional methods are recommended until an acceptable method becomes available.