İnsan kaynağını seçme ve yerleştirme sürecinde yetkinlik bazlı mülakat: Nitel bir uygulama
  1. Tez No: 874381
  2. Yazar: SHAKAR YUSIFLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ÖZSOY ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yetkinlik Bazlı Mülakat, İşe alma, Seçme ve Yerleştirme, Competency Based Interviewing, Recruitment, Selection and Placement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Seçme ve yerleştirme fonksiyonu işletmeler açısından önem verilen işlemlerden ve yöntemlerden biridir. Özellikle de işletmelerin işgücü oranını dengelemek için seçme ve yerleştirmeye önem verilmektedir. Bu nedenle de işletmeler, İnsan Kaynakları Yönetimlerine (İKY) yükümlülükler getirmişlerdir. Bununla beraber işletmelerin yönetimleri, İKY'nin işlevleriyle birlikte, işe seçme ve yerleştirme sürecinde yetkinlik bazlı mülakat yöntemine ilişkin önerilerine ve yaklaşımlarına da önem vermektedirler. Pek çok işletme bakımından seçme ve yerleştirme konusu önem arz etmektedir. İşletme yönetimleriyle yetkinlik bazlı mülakat yöntemlerinin arasında bir iletişimin varlığı söz konusudur. Mülakat yöntemleri zaman içerisinde önemli gelişimler göstermiştir. Bu nedenle seçme ve yerleştirme işletmelerin insan kaynakları için önemlidir. Nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen bu çalışmada, yetkinlik bazlı mülakat ile işe alım gerçekleştiren işletmelere araştırmacı tarafından yarı yapılandırılmış mülakat uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini Gaziantep ili Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren tekstil işletmelerinin insan kaynakları birimlerinde görevli 10 yönetici oluşturmuştur. Araştırma sonucunda yetkinlik bazlı işe alımların, işletmenin ürün/hizmet kalitelerinde iyileşme, çalışanların iş tatminlerinde yükselme, performans ve verimlilik artışı gibi olumlu sonuçlarının olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Job selection and placement is one of the important processes and methods for businesses. In particular, importance is given to selection and placement in order to balance the workforce ratio of businesses. For this reason, businesses have imposed obligations on Human Resources Management (HRM). In addition to the functions of HRM, the managements of the enterprises also attach importance to the suggestions and approaches regarding the competency-based interview method in the job selection and placement process. Selection and placement is important for many businesses. There is a communication between business management and competency-based interview methods. Interview methods have evolved significantly over time. Therefore, selection and placement are important for the human resources of businesses. In this study conducted with the qualitative research method, a semistructured interview was applied by the researcher to the businesses that recruit through competency-based interviews.. The sample of the research consisted of 10 managers working in the human resources units of textile enterprises operating in the Organized Industrial Zone (OIZ) of Gaziantep province. As a result of the research, it has been seen that competency-based recruitment has positive results such as improvement in the product/service quality of the enterprise, increase in employee job satisfaction, and increase in performance and productivity.