Entelektüel sermayenin firma performansına etkisi: BİST Aracı Kurum Endeksi üzerine bir uygulama
Intellectual capital to company performance impact: On BIST Brokerage Index application
  1. Tez No: 874406
  2. Yazar: MUSTAFA OĞUZHAN BERİGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel Sermaye, BİST, Firma Değeri, Intellectual Capital, BIST, Firm Value
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Yüzyıllar boyunca değişen toplum yapıları her seferinde farklı bir yöne doğru evirilmektedir. Bilgi toplumunun ortaya çıkmasıyla beraber işletmeler temelinde bilgi yer alan maddi olmayan duran varlıkların önemini fark etmeye başlamıştır. Geleneksel muhasebe ilk başta bu maddi olmayan duran varlıkları şerefiye olarak tanımlamış olsa da zamanla bu şerefiye kavramı maddi olmayan duran varlıkları ifade etmekte yetersiz kalmıştır. 1960'lı yıllarda ortaya atılan entelektüel sermaye kavramının önemini gün geçtikçe daha fazla anlayan işletmeler, bu kaynaklara yatırımlarını arttırmış aynı zamanda da bu kavramı doğru bir şekilde hesaplamak istemişlerdir. Bilim adamları günümüze kadar olan süreçte bu kavramı hesaplayabilmek adına birden fazla hesaplama yöntemi geliştirerek literatüre katkı sağlamışlardır. Bu çalışmada Borsa İstanbul'da işlem gören Aracı Kurum Endeksine dahil 8 adet şirkete ait veriler, Ante Pulic'in geliştirmiş olduğu Entelektüel Katma Değer Sayısı (VAIC) yöntemi yardımı ile hesaplanmıştır. Şirketlere ait veriler Kamuyu Aydınlatma Platformuna yapılan faaliyet raporlarında temin edilmiştir. İşletmelere ait 2018-2022 yıllarına ait verilerle panel veri analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonunda çalışmada kullanılan tüm değişkenlerin ROA değişkeniyle arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak entelektüel sermayeye yatırım yapmak firma performansını olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Over the centuries, societal structures have evolved in different directions. With the emergence of the knowledge society, businesses have begun to realize the importance of intangible fixed assets that contain knowledge. Although traditional accounting initially defined these intangible fixed assets as goodwill, over time, the concept of goodwill has become insufficient to express intangible fixed assets. Businesses, increasingly understanding the significance of the concept of intellectual capital introduced in the 1960s, have increased their investments in these resources and sought to calculate this concept accurately. Scientists have contributed to the literature by developing multiple calculation methods to calculate this concept until today. In this study, data belonging to 8 companies included in the Brokerage Firm Index traded on the Borsa Istanbul were calculated using the Value Added Intellectual Coefficient (VAIC) method developed by Ante Pulic. The data for the companies were obtained from the activity reports submitted to the Public Disclosure Platform. Panel data analysis was performed with data for the years 2018-2022 of the companies. At the end of the analysis, it was concluded that there is a statistically significant relationship between all the variables used in the study and the ROA variable. As a result, investing in intellectual capital positively affects firm performance.