Left anterıor descendıng arteri kronik total oklüzyon olan hastalarda kollateral dolumun olmamasının (görüntülenemeyen LAD) koroner arter bypass cerrahisinde prognoza etkisinin erken dönem sonuçlar ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the absence of collateral filling (non-visible LAD) on the prognosis of coronary artery bypass surgery in patients with chronic total occlusion of the left anterior descending artery with early results
  1. Tez No: 874465
  2. Yazar: KEMAL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS KAYACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Total Oklüzyon (KTO), Kollateral Dolum, Koroner Arter Bypass Cerrahisi, Unvisualized LAD, Chronic Total Occlusion (CTO), Collateral Circulation, Coronary Artery Bypass Surgery
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
AMAÇ: Koroner arter hastalığının tedavisinde Koroner Arter Bypass Greft Cerrahisi (CABG) medikal tedaviden mortalite, MACE ve koroner arter revaskülarizasyon imkanları açısından üstündür. Bu çalışma da koroner arter hastalığı sonucu sol ön inen arteri (LAD) Kronik Total Oklüzyon (CTO) olan hastalarda kolletaral dolaşımın olmamasının (Görüntülenemeyen LAD), CABG için gerçek bir kötü prognoz göstergesi olup olmadığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Koroner anjiyografide kollateral dolumu reontrop akımı 2-3 olan hasta grubu ile reontrop akımı 0-1olan grubu karşılaştırılarak kollateral dolumun revaskülarizasyon ve prognozla ilişkisi incelenmesi hedeflenmiştir. GEREÇ: VE YÖNTEM: Tek merkezli ve retrospektif olarak yürütülen bu çalışmaya, 2017-2023 yılları arasında İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinde LAD CTO olup CABG uygulanan 90 erişkin hasta (Erkek= 70; Kadın= 20) dahil edilmiştir. Preoperatif dönemde alınan anamnezler, koroner anjiyografi ve preoperatif ekokardiyografi sonuçları kaydedilmiştir. Hastaların CABG sonrası dönemde yoğun bakımda kalış süreleri, inotrop ihtiyaçları, İntraaortik Balon Pompası (IABP), hastanede yatış süreleri, ek girişim gerekliliği, ekokardiyografik değerlendirme sonuçları, morbidite ve mortaliteleri retrospektif taranarak derlenmiştir. Hastaların ameliyat sonrası mortalite, işlem kaynaklı morbidite (perop akut renal yetersizlik, perop serebrovasküler hadise, perop karaciğer fonksiyon bozukluğu, uzamış yoğun bakım ve uzamış hastane yatışı), IABP, inotrop ihtiyacı ve ekokardiyografik verileri de toplanmıştır. Bu çalışmada, CABG uygulanıp revaskülarizasyon sağlanan gruplar karşılaştırılmıştır. Çalışmanın betimsel ve çıkarımsal istatistiksel analizleri SPSS 22.0 (SPSS Inc., Chicago, IL) istatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır. BULGULAR: Bu çalışmada bu grupta yapılan CABG uygulanıp revaskülarizasyon sağlanan gruplar çeşitli demografik, preoperatif, peroperatif ve postoperatif değişkenler açısından karşılaştırılmıştır. Grupların risk profilleri ortaya konarak tedavi sonrası erken dönem sonuçları kıyaslanmış olup değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmamıştır. SONUÇ: Hasta popülasyonu olan LAD CTO grubunun kronik iskemik kalp hastalığı popülasyonu içinde özel stigmalarla ayrıldığını tespit edilmiştir. Düşük EF, çoklu damar hastalığı, diyabet, çoklu MI ve PCI öyküsü dikkat çekici sonuçlardandır. Çalışmada koroner kollateral dolaşımın olmamasının erken dönem prognoza olumsuz bir etkisi olmadığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Coronary Artery Bypass Graft Surgery (CABG) is superior to medical therapy in treating coronary artery disease regarding mortality, MACE, and coronary artery revascularization opportunities. This study aimed to determine whether the absence of collateral circulation in patients with Chronic Total Occlusion (CTO) of the left anterior descending artery (LAD) as a result of coronary artery disease (Unvisualized LAD) is an accurate poor prognostic indicator for CABG. By comparing the collateral filling on coronary angiography in the group of patients with reontrop flow 2-3 with the group with reontrop flow 0-1, we aimed to examine the relationship of collateral filling with revascularization and prognosis. Material and Methods: In this single-center retrospective study, 90 adult patients (Male=70; Female=20) with LAD CTO who underwent CABG at Istanbul Dr. Siyami Ersek Thoracic Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital between 2017 and 2023 were included. Preoperative anamnesis, coronary angiography, and preoperative echocardiography results were recorded. The duration of intensive care unit stay, inotropic requirements, Intra-Aortic Balloon Pump (IABP), length of hospitalization, need for additional interventions, echocardiographic evaluation results, morbidity, and mortality after CABG were retrospectively reviewed and compiled. Postoperative mortality, procedure-related morbidity (perop acute renal failure, perop cerebrovascular accident, perop liver dysfunction, prolonged intensive care unit, and prolonged hospitalization), IABP, inotrope requirement, and echocardiographic data were also collected. In this study, the groups that underwent CABG and revascularization were compared. Descriptive and inferential statistical analyses were performed using the statistical package SPSS 22.0 (SPSS Inc., Chicago, IL). Results: In this study, CABG and revascularization groups were compared in terms of various demographic, preoperative, intraoperative, and postoperative variables. The risk profiles of the groups were presented, and early post-treatment outcomes were compared. No statistically significant difference was found between the variables. Conclusion: We found that special stigmas distinguish the LAD CTO group's patient population from the chronic ischemic heart disease population. Low EF, multivessel disease, diabetes mellitus, multiple MI, and PCI history were noteworthy outcomes. The study revealed that the absence of coronary collateral circulation did not have a negative effect on early prognosis.