Konya Türbelerinde cephe (Selçuklu ve Beylikler dönemi)
Facade Of Konya's Tombs (Seljuk and Principalities period)
- Tez No: 874514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Türbeler, Konya, Cephe, Anadolu Selçukluları, Beylikler Dönemi, Süsleme, Tombs, Konya, Facade, Anatolian Seljuks, Beylik Period, Decoration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 337
Özet
“Konya Türbelerinde Cephe (Selçuklu ve Beylikler Dönemi)”adını verdiğimiz yüksek lisans tez çalışmasının konusu, Konya'nın kent merkezinde yer alan Anadolu Selçuklu ve Beylikler devletleri dönemlerinde inşa edilmiş türbe ve kümbetlerde görülen dış cephe özelliklerinin ayrıntılı biçimde incelenerek aktarılmasına yöneliktir. Eserlerin karakteristik ve üslupsal özellikleri tespit edilerek tarihsel süreç içerisindeki mimari dönüşümün ve uygulamaların tespiti amaçlanmıştır. Konu kapsamında Konya kent merkezindeki 31 türbe çalışmamız içerisinde incelenerek değerlendirmeye alınmıştır. Konumuz dahilinde Konya'da bulunan türbe ve kümbetlerden 26'sı Selçuklu (12-13. yy) ve beşi Karamanoğulları (14-15.yy) döneminde inşa edilmiştir. Yapılarda ongen, sekizgen, baldaken, eyvan, dikdörtgen, kare ve kümbetle eyvan birleşiminden meydana gelen plan tipleri görülmektedir. Tez çalışması dört ana bölümden oluşturulmuştur.“Giriş”adı verilen birinci bölüm,“Konunun Tanımı, Önemi, Amacı ve Sınırları”,“Yöntem”,“Konuyla İlgili Yapılan Araştırmalar”,“Türklerde Mezar Geleneği ve Türbe Mimarisi”adı verilen beş alt başlığa ayrılmıştır. İkinci ana başlık ise“Konya Türbelerinde Cephe”adı verilen katalog bölümüdür. Bu kısımda katalog kendi içerisinde 31 yapı kronolojik olarak sıralanmaya çalışılmış, tüm mimari özellikler ve cephe sistemleri detaylı biçimde açıklanmıştır.“Değerlendirme”adı verilen üçüncü ana başlık“Türbelerin Oluşumu”,“Cephe Düzenlemesine Katkı Sağlayan Unsurlar”,“Cephe Düzeni”“Malzeme ve Teknik”,“Süsleme”adı verilen beş ana başlıktan oluşturulmuş, bu başlıklar kendi içinde alt başlıklara ayrılarak türbelerin genel cephe analizi yapılmış, Anadolu'daki örneklerle karşılaştırılmıştır. Son bölüm ise“Sonuç”başlığıdır. Tüm araştırmadan elde ettiğimiz veriler değerlendirilerek türbe ve kümbetlerin cephesel süreci ortaya çıkarılmıştır. Ana başlıklardan sonra son kısımda“Kaynakça”verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The topic of our master's thesis, titled“Facade Characteristics of Tombs in Konya (Seljuk and Principalities Periods)”, focuses on the detailed examination and presentation of the external facade features observed in the tombs and mausoleums constructed during the Anatolian Seljuk and Beylik periods, located in the city center of Konya. The objective is to identify the characteristic and stylistic features of these structures and to determine the architectural transformations and practices over the historical process. Within the scope of the study, 31 tombs in the city center of Konya were analyzed and evaluated. Within our topic, 26 of the tombs and mausoleums in Konya were constructed during the Seljuk period (12th-13th centuries) and 5 during the Karamanid period (14th-15th centuries). The structures exhibit plan types such as decagon, octagon, baldachin, iwan, rectangular, square, and the combination of mausoleum and iwan. The thesis is composed of four main chapters. The first chapter, titled“Introduction”, is divided into five subheadings:“Definition, Importance, Purpose, and Limits of the Subject”,“Method”,“Researches Related to the Subject”,“The Tradition of Tombs and Tomb Architecture in Turks”. The second main heading is the catalog section titled“Facade Characteristics of Tombs in Konya”. In this section, the catalog attempts to chronologically order 31 structures, and all architectural features and facade systems are explained in detail. The third main heading, titled“Evaluation”, consists of five main subheadings:“Formation of Tombs”,“Elements Contributing to Facade Arrangement”,“Facade Layout”,“Material and Technique”, and“Ornamentation”. These subheadings are further divided into subcategories, providing a general facade analysis of the tombs and comparing them with examples in Anatolia. The final chapter is titled“Conclusion”. The data obtained from the entire research were evaluated, and the facade process of the tombs and mausoleums was revealed. After the main headings, the final section contains the“References”.