Mütareke dönemi tarımın genel görünümü
General view of agriculture in the armistice period
- Tez No: 874526
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BEYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mütareke Dönemi, Tarım, Birinci Dünya Harbi, Ekonomi, Ziraat, Armistice Period, Agriculture, First World War, Economy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Tarım, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan itibaren ekonominin en önemli geliri içinde yer almıştır. Toprakların genişlemesiyle, tarım giderek önem kazanmış hatta geçim kaynaklarının birçoğu ziraat üzerine kurulmuştur. Ancak dünyada değişen dengeler ve Avrupa'da gerçekleşen birtakım hadiseler sonucu farklı sanayi dalları ortaya çıkmış ve yeni iş kollarını da beraberinde getirmiştir. Büyük devletlerin çoğu sanayi üzerinden zenginleşirken Osmanlı Devleti ziraat alanında ilkel metotları bırakamamış ve çağın gerisinde kalmıştır. Devletin son zamanlarında yaşanan büyük savaşlar sonucunda kaybedilen toprak parçaları ülkenin ekonomisini sarsmış ve pek çok insan geçim kaynaklarını kaybetmiştir. Birinci Dünya Harbi esnasında tarımsal gıdaların teminini çok zor gerçekleştiren Osmanlı Devleti, savaş bitiminde hem gıda sorunu hem de ekonomik sıkıntılar ile baş başa kalmıştır. Ağır şartlar içeren Mondros Mütarekesi imzalanmış durumun iyiye gitmesini bekleyen halk bir kez daha hayal kırıklığına uğramıştır. Mütareke Dönemi'nde tarım git gide azalmış başlayan işgaller ile köylü ve çiftçiler tarlalarını süremez hale gelmiştir. Halkın önemli bir kısmı açlık sıkıntısıyla karşılaşmış ve Kurtuluş mücadelesi vermeyi bu zor şartlar altında kabul etmişlerdir. Tarım alanında Ankara Hükümeti yetkilerini kullanmış Mütareke Dönemi'nde İstanbul Hükümeti'nin yapamadığını yaparak hem işgallere karşı direnmiş hem de halkı tarıma yönlendirerek ulusun kurtulması amacıyla ipleri eline almıştır.
Özet (Çeviri)
Agriculture has taken its place among the building blocks of the Ottoman Empire since its foundation. With the expansion of lands, agriculture has become increasingly important and many of the livelihoods are based on agriculture. However, as a result of the changing balances in the world and some events that took place in Europe, industrial branches emerged and brought with then new business lines. While most of the great states became rich through industry, the Ottoman state could not abandon primitive methods in the field of agriculture and fell behind the times. The lands lost as a result of the great wars in the last years of the state shook the economy. At the end of the war, the state experienced great difficulties in food problems and the supply of agricultural foods. The Mondros (The Armistice of Mudros), which included hard conditions, disappointed the people once again. During the period, agriculture gradually decreased, occupations began and the people were unable to plow the fields. The majority of the people faced hunger and dared to struggle for liberation under difficult conditions. The Ankara government wed its authority in the field of agriculture, did what the İstanbul government could not do, resisted the occupations and directed the people to agriculture.