Sadaret vilayet gelen defteri özelinde İzmit mutasarrıflığı bürokrasisinin gündemi (1861-1872)
The agenda of the İzmit governorate bureaucracy in the special case of the grand viziert provincial incoming book (1861-1872)
  1. Tez No: 874554
  2. Yazar: İLAYDA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ POLATEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İzmit, Vilayet Gelen-Giden Defterleri, Bürokrasi, Izmit, Province Incoming-Outgoing Books, Bureaucracy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
“Sadaret Vilayet Gelen Defteri Özelinde İzmit Mutasarrıflığı Bürokrasisinin Gündemi”başlıklı bu tez çalışması, Osmanlı şehir tarihi çalışmalarına bir nebze katkıda bulunabilmek amacıyla kaleme alınmıştır. Vilayet Gelen-Giden defterleri, ilgili olduğu şehir hakkında pek çok bilgi ihtiva etmektedir. Bu defter serisi, taşra ile merkezin iletişimini, dönemin sorunlarını, gündemdeki konuları görebileceğimiz önemli bir kaynaktır. Tezin giriş bölümünde Kocaeli tarihi 19. yüzyıla kadar ele alınmıştır. Üç bölümden oluşan tezin 1. bölümünü, 19. yüzyılda Kocaeli'nin idari yapısı, nüfusu ve toplumsal yapısı oluşturmaktadır. Bu bölümde 19. yüzyıl Kocaeli'nde olan önemli olaylardan kısaca bahsedildikten sonra idari yapısı ve nüfus konusuna değinilmiştir. Tezin ana bölümünü oluşturan 2. bölümde öncelikle Babıali'den bahsedilip sonrasında Vilayet Gelen-Giden defterlerinin ortaya çıkışı, nasıl tutulduğu hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Vilayet Gelen-Giden defterleri kullanılarak yapılan şehir çalışmalarına da değinilmiştir. Bu bölümde 146 numaralı İzmit Gelen defteri hakkında bilgi verilip bu defterin muhtevası başlıklara ayrılarak sırasıyla incelenmiştir. Böylece 1861-1872 yılları arasında İzmit bürokrasisinin gündemini teşkil eden konular tespit edilerek daha detaylı çalışmalara zemin oluşturulmuştur. Tezin 3. ve son bölümünde çalışmamızın ana kaynağı ola İzmit Gelen defterinin transkripsiyonu yapılmıştır. Böylece Osmanlı Türkçesine aşina olmayanlarında defterden istifade etmesine olanak sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis titled“The Agenda of the Izmit Governorate Bureaucracy in the Special Case of the Grand Viziert Provincial Incoming Book”was written in order to contribute to the studies of Ottoman city history. Province Incoming and Outgoing books contain a lot of information about the city they are related to. This series of books is an important source where we can see the communication between the provinces and the center, the problems of the period, and the current issues. In the introduction part of the thesis, the history of Kocaeli until the 19th century is discussed. The first part of the thesis which consists of three parts, consists of the administrative structure, population and social structure of Kocaeli in the 19th century. In this section, after briefly mentioning the important events that took place in Kocaeli in the 19th century, the administrative structure and population issues are touched upon. In the second chapter, which constitutes the main part of the thesis, firstly the Sublime Porte is mentioned and then information is given about the emergence of the Province Incoming and Outgoing books and how they were kept. In addition, city studies carried out using the Provincial Arrivals and Departures books were also mentioned. In this section, information about the Izmit Gelen notebook numbered 146 is given and the contents of this notebook are divided into headings and examined respectively. Thus, the issues that constituted the agenda of the Izmit bureaucracy between 1861 and 1872 were determined and the basis for more detailed studies was created. In the third and last chapter of the thesis, the Izmit Gelen notebook, which is the main source of our study, was transcribed. Thus, it was possible for those who were not familiar with Ottoman Turkish to benefit from the notebook.