Bankacılık sektöründe Retro reklamların Göstergebilim Analiz yöntemiyle incelenmesi
Investigation of Retro advertisements in the banking sector using Semiological Analysis method
  1. Tez No: 874558
  2. Yazar: CANAN YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESEN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Retro, Retro Pazarlama, Marka Sadakati, Bankacılık, Türkiye İş Bankası, Retro, Retro Marketing, Brand Loyalty, Banking Sector, Türkiye İş Bankası
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Dünya üzerinde küreselleşmenin etkisiyle değişimin hızlanması pazarlamada sınırların kalkmasına ve geleneksel stratejilerin yerini yeni pazarlama modellerine bırakmasına neden olmuştur. Bu farklılaşma sonucunda oluşan yeni modellerde müşteri sadakati ve bağlılığı odak noktası haline gelmiştir. Sürekli değişen ve dönüşen ürünlere adaptasyonda zorlanan ya da geçmişe özlem duyan müşterilerin varlığı Retro ürünlerin ve Retro Pazarlamanın doğuşunu sağlamıştır. Bu araştırma Retro Pazarlama ve Retro reklamların bankacılık sektöründe etkilerini marka sadakatiyle ilişkilendirerek ölçmüştür. Öncelikli olarak Retro Pazarlama, marka sadakati ve bankacılık sektörüyle ilgili dünyada ve Türkiye'de yapılan çalışmalardan yazın taraması yapılmış ve çalışmanın teorik altyapısı oluşturulmuştur. Daha sonra çalışmanın örneklemi olan Türkiye İş Bankası tarafından yapılan Retro Pazarlama reklamlarının marka sadakatine etkileri incelenmiştir. Bulgulara nitel araştırma yöntemlerinden ulaşılmıştır. Çalışma amacına uygun seçilen Türkiye İş Bankasına ait Retro Pazarlama yaklaşımıyla gerçekleştirilen reklamlar için, İsviçreli dilbilimci Ferdinand de Saussure'nin çalışmalarından yararlanılarak gösterge-gösteren-gösterilen ayrımı ve Fransız düşünce ustası Roland Barthes'in düz anlam ve yan anlam boyutlarında göstergebilim Analizi uygulanmıştır. Bu doğrultuda göstergebilim analiz yöntemiyle bankacılık sektöründe Retro Pazarlama yaklaşımıyla gerçekleştirilen reklamlarda göstergeler incelenerek bu göstergelerin sonuçları incelenmiş ve marka sadakatine olası etkileri ölçülerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The acceleration of change in the world due to the impact of globalization has caused the boundaries in marketing to disappear and traditional strategies to be replaced by new marketing models. Customer loyalty and commitment have become the focal point in the new models created as a result of this differentiation. The existence of customers who have difficulty adapting to constantly changing and transforming products or who long for the past has led to the birth of Retro products and Retro Marketing. This research measured the effects of Retro marketing and Retro advertisements in the banking sector by relating them to brand loyalty. First of all, a literature review was conducted from studies conducted in the world and in Turkey regarding Retro Marketing, brand loyalty and the banking sector, and the theoretical basis of the study was created. Then, the effects of Retro Marketing advertisements made by Türkiye İş Bankası, the sample of the study, on brand loyalty were examined. The findings were obtained through qualitative research methods. For the advertisements carried out with the Retro Marketing approach of Türkiye İş Bankası, which was selected in accordance with the purpose of the study, the distinction between sign-signifier and signified was made by benefiting from the works of the Swiss linguist Ferdinand de Saussure, and Semiotic Analysis was applied in the denotative and connotative dimensions of the French master of thought Roland Barthes. In this direction, by examining the indicators in the advertisements carried out with the Retro Marketing approach in the banking sector with the semiotic analysis method, the results of these indicators were examined and their possible effects on brand loyalty were measured and interpreted.