İlkokulda gerçekleştirilen değerler eğitimine ilişkin paydaş görüşleri
Stakeholder opinions on values education in primary schools
  1. Tez No: 874603
  2. Yazar: ŞÜKRİYE KURNAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Değer Eğitimi, Okul Yöneticisi, Öğretmen, Veli, Öğrenci, Value, Values Education, Principal, Teacher, Parent, Student
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı ilkokulda gerçekleştirilen değerler eğitimine yönelik paydaş görüşlerini ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırma nitel araştırma yöntemiyle yapılmıştır. Araştırma 2023-2024 eğitim-öğretim yılında ilkokul 4. sınıf öğrencileri, bu öğrencilerin öğretmen, veli ve ilkokulun yöneticileri ile yürütülmüştür. Araştırma deseni olarak temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri görüşme yapılarak elde edilmiştir. Veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilip yorumlanmıştır. Bulgular: İlkokulda gerçekleştirilen değerler eğitimine yönelik paydaş görüşlerini inceleyen bu araştırmada elde edilen veriler değer kavramına ilişkin tanımlar, değer eğitiminin öğrencilere katkıları, değer eğitiminde etkili olan etmenler, değer eğitimi kapsamında gerçekleştirilen uygulamalar, değer eğitiminde paydaşlardan beklen-tiler, değer eğitimi kapsamında iş birliği yapılan kurumlar, sorumluluklar, karşılaşılan sorunlar ve çözümleri, değer eğitiminin işlevsel olması için öneriler biçiminde temalaştırılmıştır. Paydaş görüşlerinden doğrudan alıntılara yer verilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonuçlarına göre yönetici ve öğretmenlerden alınan görüşler doğrultusunda yönetici ve öğretmenler ilkokulda değerler eğitimi bağ-lamında öğrencilerin değerlere uygun davrandıklarını belirtmişlerdir. Yine yönetici ve öğretmenler değer eğitimini etkileyen etmenlerden aile ve okul/okul ortamını vurgulamışlardır. Değer eğitimi bağlamında iş birliği yapılan kurum kişiler olarak veli/okul-aile iş birliği, STK, rehber öğretmenler belirtilmiştir. Veli ve öğrencilerden alınan görüşler doğrultusunda ise veliler değer kavramını, temel değerler, öğrenciler ise güzel davranışlar biçiminde tanımlamışlardır. Değer eğitimi kapsamında okulda gerçekleştirilen uygulamalarda ise öğrenci merkezli etkinliklere yer verildiği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to reveal stakeholder views on values educa-tion in primary schools. Method: The research was conducted using a qualitative research method du-ring the 2023-2024 academic year with 4th-grade students, their teachers, parents, and administrators of primary. The basic qualitative research design was employed, and data were obtained through interviews. The data were analyzed and interpreted using descriptive analysis. Findings: The data obtained in this study, which examines stakeholder views on values education in elementary school, are thematized as definitions of the concept of value, contributions of value education to students, factors that are effective in value education, practices carried out within the scope of value education, expectations from stakeholders in value education, institutions cooperating within the scope of value edu-cation, responsibilities, problems encountered and solutions, and suggestions for value education to be functional. Direct quotations from stakeholder opinions were included. Conclusion and Suggestions: According to the research results, in line with the opinions of administrators and teachers, administrators and teachers stated that students behave per values in the context of values education in primary school. Again, admi-nistrators and teachers emphasized family and school/school environment among the factors affecting the value of education. In value education, parents/school-family coo-peration, NGOs, and guidance counselors were mentioned as the institutions and indi-viduals with whom cooperation was made. In line with the opinions of parents and stu-dents, parents define the concept of value as fundamental values, and students describe it as good behavior. In the practices carried out at school within the scope of value education, it was stated that student-centered activities were included.