Ortaokul öğrencilerinin alan ölçme konusuna ilişkin manipülatiflerle desteklenmiş etkinlikler kapsamındaki akıl yürütme süreçlerinin incelenmesi
Investigation of reasoning processes of middle school students in manipulative-activities regarding the area measurement
  1. Tez No: 874606
  2. Yazar: MERVE ÇIRA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANDAŞ UYGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Zihnin Geometrik Alışkanlıkları, Öğretim deneyi, Manipülatif, Alan ölçme, Yükseklik, Geometric Habit Of Mind Teaching, experiment, Manipulatives, Area measurement, Height
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Amaç: Ortaokul öğrencilerinin alan ölçme konusuna ilişkin sanal ve somut manipülatiflerle desteklenmiş etkinliklerde akıl yürütme süreçlerinin nasıl ortaya çıktığını incelemektir. Yöntem: Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden öğretim deneyi deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Kocaeli ilinde bulunan bir devlet okulunda 2022-2023 eğitim öğretim yılında eğitim görmekte olan 3 yedinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama sürecinde tüm öğretim bölümleri kamera ve ekran kaydetme yazılımı ile kaydedilirken, katılımcıların üzerinde çizimlerini ve işlemlerini gerçekleştirdikleri çalışma kağıtları da toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgulara göre katılımcıların manipülatiflerle desteklenmiş etkinliklerde üçgen, özel dörtgenler ve dairenin alan bağıntılarını oluştururken zihnin geometrik alışkanlıkları bağlamında farklı düşünme süreçlerini gerçekleştirdikleri görülmüştür. Sonuç ve Önerileri: Katılımcıların tanıdık durumlardan yararlanma, keşfi ön plana alma ve amacı ön plana alma süreçlerini yürütmede gelişim gösterdikleri belirlenmiştir. Alan ölçme konusuna ilişkin manipülatiflerle desteklenmiş etkinliklerin arttırılarak akıl yürütmeyi destekleyecek öğretim programlarının hazırlanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim is to examine how middle school students' reasoning processes emerge in activities supported by virtual and concrete manipulatives on the subject of area measurement. Method: The research employed a qualitative research method, specifically the teaching experiment design. The study group consisted of three 7th grade students attending a public school in Kocaeli during the 2022-2023 academic year. Data were collected through camera recordings, screen recording software, and drawings on worksheets during the sessions. Content analysis was utilized for data analysis. Results: According to the findings obtained in the research, it was observed that the participants carried out different thinking processes in the context of Geometric Habit of Mind (GHoM) while creating area relations of triangles, special quadrilaterals and circles in activities supported by manipulatives. Conclusion and Suggestions: It was determined that the participants improved in the processes of taking advantage of familiar situations, prioritizing discovery, and prioritizing the purpose. It is thought that teaching programs that will support reasoning can be prepared by increasing activities supported by manipulatives regarding area measurement.