Brucella abortus S19 aşısına bağlı antikorlar ile brusellozenfeksiyon antikorlarının kompetatif elısa ve komplementfikzasyon testleriyle karşılaştırılması
Comparison of brucella abortus S19 vaccine-related antibodies and brucellosis infection antibodies with competitive elisa and complement fixation tests
- Tez No: 874672
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEMAL ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bruselloz, komplement fikzasyon testi, kompetatif ELISA, rose bengal plate test, sığır, Brucellosis, cattle, competitive ELISA, complement fixation test, rose bengal plate test
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bruselloz hastalığı dünyada ve ülkemizde yaygın olarak görülen zoonotik bir hastalıktır. Bu çalışma ile sığır brusellozunda Brucella abortus S19 aşısına bağlı antikorların ve bruselloz enfeksiyon antikorlarının ayrımında kompetatif ELISA (cELISA) ile komplement fikzasyon testinin (CFT) karşılaştırılması yapılarak cELISA'nın CFT'ye alternatif olma durumunun araştırması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, gerçek enfekte, Brucella abortus S19 aşısı ile aşılanmış ve aşılı olmayan olmak üzere üç farklı gruptaki sığırlardan alınan kan serumları üzerinde gerçekleştirildi. Her bir grupta 60 adet olmak üzere toplam 180 adet sığırdan kan serum örneği alındı ve rose bengal plate test (RBPT), CFT ve cELISA ile incelendi. Bulgular: RBPT ile gerçek enfekte, Brucella abortus S19 aşısı ile aşılanmış ve aşılama yapılmamış sığır kan serumu sonuçları sırasıyla %100 (60/60), %30 (18/60) ve %0 (0/60) olarak belirlendi. CFT analizinde gerçek enfekte, Brucella abortus S19 aşısı ile aşılanmış ve aşılama yapılmamış sığırlarda bruselloz teşhis oranları sırasıyla %100 (60/60), %0 (0/60) ve %0 (0/60), cELISA ile sırasıyla %100 (60/60), %3.2 (2/60) ve %0 (0/60) olarak belirlendi. Sonuç: Araştırmada B. abortus S19 konjunktival yol ile aşılanan 60 adet sığırdan alınan örneklerin 58 (%96.7)'inin sonucu CFT ve cELISA'da bruselloz negatif oarak tespit edilmiş olup cELISA sonucu CFT ile yüksek oranda benzerlik gösterdiği saptandı. Bu sonuç ile cELISA'nın aşılı hayvanlar ile enfekte hayvanların ayrımında kullanılabilecek alternatif bir metot olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: Brucellosis is a zoonotic disease that is common worldwide and in Turkiye. The aim of this study was to investigate whether competitive ELISA (cELISA) is an alternative to complement fixation test (CFT) by comparing CFT with cELISA in the differentiation of Brucella abortus S19 vaccine-induced and infection antibodies in bovine brucellosis. Materials and Methods: This study was carried out on blood sera from cattle in three different groups, including infected, vaccinated with Brucella abortus S19 vaccine, and non-vaccinated. Blood serum samples were collected from a total of 180 cattle, 60 in each group, and analysed by rose bengal plate test (RBPT), CFT and cELISA. Results: The results of RBPT for infected, vaccinated with Brucella abortus S19, and non-vaccinated cattle were determined as 100% (60/60), 30% (18/60), and 0% (0/60), respectively. In CFT analysis, the positive rates of brucellosis in infected, vaccinated with Brucella abortus S19, and non-vaccinated cattle were detected as 100% (60/60), 0% (0/60), and 0% (0/60), respectively, whereas in cELISA, the rates were 100% (60/60), 3.2% (2/60), and 0% (0/60), respectively. Conclusion: In the study, 58 (96.7%) of the samples taken from 60 cattle vaccinated with B. abortus S19 via conjunctival route were found to be brucellosis negative by both CFT and cELISA, indicating that the cELISA results showed a high degree of similarity with CFT. This result indicated that cELISA is an alternative method that can be used to differentiate between vaccinated and infected animals.