3D yazıcılar kullanılarak 2 farklı rezin ile üretilen braketlerin sürtünme dirençlerinin konvansiyonel braketlerle karşılaştırılması
Comparison of frictional resistances of brackets produced by 3D printers using two different resins with conventional brackets
- Tez No: 874713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KİKİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3D yazıcı, ortodontik braket, sürtünme, 3D printer, orthodontic bracket, friction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Amaç: Bu çalışmada iki farklı rezin kullanılarak 3D yazıcı ile üretilen estetik ortodontik braketlerin farklı ark telleriyle oluşturdukları sürtünme dirençlerinin birbirleriyle ve konvansiyonel seramik ve metal braketlerle in vitro ortamda karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Dijital ortamda üç boyutlu braket çizimi yapılarak STL formatına dönüştürülmüş, ardından FormLabs 3B+ yazıcısı ile Permanent Crown ve Biomed Clear reçineleri kullanılarak braketler üretilmiştir. 3D baskı braketlerinin yarısı termal siklus işlemi ile yaşlandırılmıştır. Yaşlandırılmış ve yaşlandırılmamış rezin, seramik ve metal braketlerin sürtünme dirençleri universal test cihazı ile ölçülmüştür. Ortaya çıkan sürtünme dirençleri braket ve ark teli grupları için analiz edilmiştir. Bulgular: En düşük sürtünme direncini paslanmaz çelik braketler gösterirken, en yüksek sürtünme dirençlerini 3D baskı yöntemiyle üretilen rezin esaslı braketler göstermiştir. Yaşlandırma işlemi sonrası 3D baskı braketlerin sürtünme dirençlerinin azaldığı gözlenmiştir. Paslanmaz çelik teller en düşük sürtünme direncini göstermiş, onu sırasıyla nikel-titanyum ve beta-titanyum teller izlemiştir. Sonuç: Çalışmamızda incelenen braketlerden Permanent Crown rezin braketi yaşlandırma işlemi sonrası seramik braketlere yakın sürtünme dirençleri göstermiştir. Yakın gelecekte daha dirençli 3D baskı materyallerinin geliştirilmesiyle, yüzey özellikleri daha iyi braketlerin üretilmesi sonucu 3D baskı braketlerinin klinik olarak kullanılabilirliğinin artacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to compare the frictional resistances of aesthetic orthodontic brackets which are produced by two different resins using a 3D printer against each other and with conventional ceramic and metal brackets using different archwires in an in vitro environment. Material and Methods: 3D bracket designs were created digitally and converted to STL format. Subsequently, brackets were produced using FormLabs 3B+ printer using Permanent Crown and Biomed Clear resins. Half of these 3D printed brackets were aged by thermal cycling process. Frictional resistances of aged resin, non-aged resin, ceramic and metal brackets' were measured using a universal testing machine. The resulting frictional resistances were analyzed for bracket and archwire groups. Results: Stainless steel brackets showed the lowest frictional resistance, while resin-based brackets produced by the 3D printing method exhibited the highest frictional resistance. It was observed that the frictional resistance of 3D printed brackets decreased after the aging process. Stainless steel wires exhibited the lowest frictional resistance, followed by nickel-titanium and beta-titanium wires, respectively. Conclusion: In the present study, the Permanent Crown resin bracket showed frictional resistance similar to ceramic brackets after the aging process. It is anticipated that with the development of more durable 3D printing materials in the near future, resulting in brackets with better surface properties, the clinical applicability of 3D printed brackets will increase.