Ebru sanatıyla meşgul olan bireylerde sabır ve dindarlık ilişkisi
The relationship between patience and religiosity in individuals engaged in the art of marbling
  1. Tez No: 874714
  2. Yazar: ŞEYMA YILDIZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEBRURE DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dindarlık, dinin etkisini hissetme, sabır, sanatçı, ebru sanatı, Religiosity, feeling the influence of religion, patience, artist, marbling art
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı sanatla meşgul olan bireylerde dindarlık ve sabır ilişkisini incelemektir. Araştırma geleneksel sanatlarımızdan ebru sanatı ile meşgul olan bireyler üzerinde yapılmıştır. Araştırmada öncelikle literatür çalışması yapılarak kuramsal çerçeve oluşturulmuştur. Daha sonra araştırmanın amaçlarına uygun olarak nicel yöntem tekniklerinden anket tekniği uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan ebru ile meşgul bireyler oluştururken; araştırmanın örneklemini İstanbul, Bursa, Sakarya, Ankara ve Konya illerinden katılan 230 ebru sanatı ile meşgul birey oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin toplanması için araç olarak Kişisel Bilgi Formu, Dinin Etkisini Hissetme Ölçeği ve Sabır Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analiz edilmesi için SPSS Statistics 20.0 paket programından yararlanılmıştır. Verilerin çarpıklık ve basıklık değerlerinin +2, -2 aralığında olmasından dolayı parametrik testler kullanılmıştır. İkili küme karşılaştırmasında bağımsız t testi, ikiden fazla karşılaştırmalar için ise Anova testi kullanılmıştır. Anova testin sonucunda farkın kaynağını bulmak için ise Tukey testi kullanılmıştır. Analizlerden elde edilen bulgulara göre katılımcıların dini etkisini hissetme puanları ile sabır puanları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Katılımcıların dinin etkisini hissetme düzeyleri arttıkça kısa süreli sabır, kişilerarası sabır ve uzun süreli sabır düzeylerinin arttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between religiosity and patience in individuals who are engaged in art. The research was contucted on individuals who are engaged in the art of marbling, one of our traditional arts. First of all, ın the research, a theoretical framework was created by conducting a literature study. Then, in accordance with the purposes of the research, the survey technique, one of the quantitative method techniques, was applied. The population of the research consists of individuals engaged in marbling living in Türkiye; the sample of the research consists of 230 individuals engaged in marbling art living in Türkiye; the sample of the research consists of 230 individuals engaged in marbling art participating from the provinces of İstanbul, Bursa, Sakarya, Sakarya, Ankara and Konya. Personal Information Form, Feeling the Impact of Religion Scale and Patience Scale were used as tools to collect data in the research. SPSS Statictics 20.0 package program was used to analyze the data obtained. Parametric tests were used because the skewness and kurtosis values of the data were in the +2, -2 range. Independent t test was used for pairwise cluster comparisons and Anova test was used for more than two comparisons. Tukey test was used to find the source of the difference as a result of the Anova test. According to the findings obtained from the analyses, positive significant relationship were detected between the participants' scores of feeling the religious influence and their patience scores. It can be said that as the participants' level of feeling the influence religion increases, their short-term patience, interpersonel patience and long-term patience levels increased.