Crıstae cutıs ile el morfolojisi arasındaki ilişkilerin araştırılması
Investigation of the relationships between cristae cutis and hand morphology
  1. Tez No: 874715
  2. Yazar: RABİA SELİN YAYLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Cristae cutis, sulci cutis, toruli tactiles, parmak izi, epidermal sırt yoğunluğu, cinsiyet tahmini, Cristae cutis, sulci cutis, toruli tactiles, fingerprint, epidermal ridge density, gender estimation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: El parmak uçlarında bulunan cristae cutis'lerin yoğunluğu ile, Türk popülasyonunun el morfometrik yapısı arasındaki ilişkinin analiz edilmesi ve cinsiyetler arası farklılıkların ortaya konulması amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmamızda 50 kadın, 50 erkek olmak üzere 100 kişinin sağ ve sol toplam 200 eli değerlendirmeye alındı. Kişilerin el morfometrik ölçümleri dijital kumpas ile ölçüldü. Kişilerin parmak uçlarındaki cristae cutis yoğunluğunu ölçmek için, kurşun kalem ve bant yardımıyla A4 kağıdına parmak izleri alındı. Daha sonra A4 kağıtları tarayıcıdan geçirilerek bilgisayara yüklendi. Bulgular: Cristae cutis yoğunluğunun radial, ulnar ve proksimal alanda cinsiyetler arası karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Cristae cutis yoğunluğu bakımından sağ ve sol el arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Cristae cutis yoğunluğu ile el morfometrik ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ve negatif yönlü korelasyonlar tespit edilmiştir. Cinsiyet tahmini için yapılan ROC analizinde sensivite değeri en yüksek sağ 5. parmak proksimal alanı için (%86), spesifite değeri ise en yüksek sağ 1. parmak proksimal alanda ( % 77) bulunmuştur. Sonuç: Kadınlardaki cristae cutis yoğunluğunun erkeklere oranla daha yüksek yoğunluğa sahip olduğu görülmüştür. Çalışmamızın bulgularının, adli tıp laboratuvarında hasarlı kalıntıların tespitinde faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to analyze the relationship between the density of cristae cutis on the fingertips and the hand morphometric structure of the Turkish population and also to reveal differences between genders. Materials-Methods: In our study, a total of 200 right and left hands of 100 people, 50 women and 50 men, were evaluated. Hand morphometric measurements of individuals are measured with a digital caliper. To measure the density of cristae cutis on people's fingertips, their fingerprints were taken on A4 paper with the help of a lead pencil and tape. After that A4 papers were scanned and loaded into the computer. Results: A statistically significant difference was found in the comparison of cristae cutis density between genders in the radial, ulnar and proximal areas. Statistically significant differences were found between the right and left hands. Statistically significant positive and negative correlations were detected between cristae cutis density and hand morphometric measurements. In the ROC analysis performed for gender prediction, the sensitivity value was found to be highest in the proximal area of the right 5th finger (86%), and the highest specificity value was found in the proximal area of the right 1st finger (77%). Conclusion: It has been observed that the density of cristae cutis in women is higher than in men. It is thought that the findings of our study may be useful in identifying damaged remains in the forensic laboratory.